Συμβουλές

Winter survival guide: dog edition

Ο χειμώνας πλησιάζει και ήδη αρχίζουμε να αισθανόμαστε την θερμοκρασία να πέφτει και βγάζουμε σιγα σιγα τα μπουφάν από την αποθήκη μας. Ακόμα και στην Ελλάδα που έχουμε ηλιοφάνεια σχεδόν όλο τον χρόνο, η εποχή του χειμώνα έρχεται με κάποιες τσουχτερές θερμοκρασίες ειδικά στις ορεινές περιοχές.

 Για αυτό και είναι σημαντικό αυτή την εποχή να λάβετε κάποια παραπάνω μέτρα για να προστατεύσετε τον μικρό τετράποδό σας φίλο. Στην Better than home έχοντας εμπειρία με την φιλοξενία σκύλων όλες τις εποχές, ξέρουμε τους κατάλληλους τρόπους να προστατεύουμε από το κρύο κάθε σκύλο και αυτούς τους τρόπους θα μοιραστούμε μαζί σας εδώ.

Ας ξεκινήσουμε!

1.Κάντε τις βόλτες σας ημέρα

Εκμεταλλευτείτε τις νωρίτερες ώρες που έχει ακόμα ήλιο άρα και πιο υψηλή θερμοκρασία για να βγάλετε βόλτα στον σκύλο σας. Στην βόλτα σας είναι μία καλή ευκαιρία για παιχνίδι για να κρατήσετε τον σκύλο σας ενεργό και δραστήριο όσο και οι δύο απορροφάτε σημαντική βιταμίνη D.

2. Μην το αφήνετε να ξαπλώνει σε “γυμνό” πάτωμα

Είναι πολύ σημαντικό όταν είναι ο σκύλος σας μέσα στο σπίτι να νιώθει ζεστασιά ειδικά στα σημεία του σώματός του που είναι πιο εκτεθειμένα, όπως είναι οι πατούσες και η κοιλίτσα του. Ιδανικά αν δεν έχετε ήδη, αγοράστε του ένα κρεβατάκι το οποίο θα είναι μακρυά από ρεύματα σε ένα αγαπημένο του σημείο, όπου ξαπλώνει γενικά για να νιώσει άνετα να κοιμηθεί σε αυτό. 

3. Απομακρύνετε τον από θερμάστρες όπως είναι οι σόμπες  

Ο σκύλος στην ανάγκη να βρεί ζεστασιά θα προσπαθήσει να ξαπλώσει δίπλα σε αντικείμενα που εκπέμπουν θερμότητα. Αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία του, οπότε το καλύτερο είναι να μην τον αφήνετε να πλησιάζει τέτοιες συσκευές.

4. Μην αφήνετε τον σκύλο σας πολύ ώρα στο κρύο

Είναι καλό να περιορίσετε τις εξωτερικές δραστηριότητες που έχετε με τον σκύλο σας όσο έχει κρύο έξω. Ανάλογα με το τρίχωμα του ένας σκύλος έχει και την ανάλογη ανοχή στο κρύο. Αλλά ακόμα και ο σκύλος με το πιο χοντρό τρίχωμα πρέπει να μην μένει για πολλές ώρες στο κρύο. Για αυτόν τον λίγο καιρό λοιπόν, είναι καλό να κάνετε περισσότερες δραστηριότητες από τη ζεστασιά του σπιτιού σας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να παρατηρείτε και την συμπεριφορά του σκύλου την ώρα της βόλτας. Αν τον δείτε να τρέμει ή να κάνει αργές νοχελικές κινήσεις, τότε είναι ώρα να γυρίσετε στην ζεστασιά του σπιτιού σας.

5. Ντύστε τον σκύλο σας για την βόλτα

Εάν ο σκύλος σας έχει κοντότριχο τρίχωμα τότε είναι απαραίτητο να βγαίνετε με ειδικά σχεδιασμένα ρούχα που θα κρατάνε ζεστές τις ευαίσθητες περιοχές. Αλλά και γενικά ότι τρίχωμα και να έχει ο σκύλος σας, το να επενδύσετε σε μία καλή ενδυμασία, είναι απαραίτητο για τις ημέρες του χειμώνα. Και όταν εννοούμε ρούχα δεν αναφερόμαστε κάτι που θεωρείται μοδάτο, αλλά μία πρακτική ενδυμασία ( αδιάβροχο παλτό, παππουτσάκια κλπ) . Το κύριο ζήτημα είναι ο μικρός σας φίλος να είναι προστατευμένος και όχι όμορφα ντυμένος.

6. Φροντίστε να ενυδατώνεται

Όπως και οι άνθρωποι έτσι και οι σκύλοι, όταν βιώνουμε ξηρό και κρύο καιρό αντιμετωπίζουμε ξηρασία στο δέρμα μας και “σπασίματα”. Για να προστατεύσετε το δέρμα του σκύλου σας και το τρίχωμα του είναι σημαντικό να φροντίζετε να ενυδατώνεται. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε και κάποιο έλαιο όπως λάδι καρύδας, ειδικά εάν παρατηρήσετε ότι τα αυτιά του και τα πόδια του είναι στεγνά.

7. Απομακρύνετε το χιόνι

Εάν ζείτε σε περιοχή που χιονίζει θα πρέπει να καθαρίζετε το χιόνι από εκεί που ξέρετε ότι περνάει χρόνο ο σκύλος σας. Ιδανικά στις βόλτες σας σε μία τέτοια περιοχή που διαμορφώνεται και πάγος είναι καλό να βάζετε βαζελίνι στις πατούσες του σκύλου σας για να μην σκάνε από το κρύο.

8. Προσέξτε την επαφή με τοξίνες

Συνήθως το χειμώνα χρησιμοποιούμε αντιψυκτικό και ανάλογες χημικές ουσίες, τις οποίες ο σκύλος μας μπορεί να παρεξηγήσει και να προσπαθήσει να το γλύψει, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του. Για αυτό πρέπει να προσέχετε το σκύλο σας στην βόλτα σε δρόμους που ξέρετε, ότι το χρησιμοποιούν αλλά και εάν έχετε γκαράζ και χρησιμοποιείτε να μην του επιτρέπεται να μπαίνει χωρίς επίβλεψη.

9. Μην αφήνετε τον σκύλο σας χωρίς επίβλεψη στο αμάξι

Ανάλογα και με το καλοκαίρι, που να αφήσετε τον σκύλο σας χωρίς επίβλεψη σε ένα όχημα στην ζέστη μπορεί να αποβεί μοιραίο, έτσι και το χειμώνα είναι εξίσου επικίνδυνο. Αφήνοντας το όχημα αναμμένο για να έχει ζέστη μπορεί να προκαλέσετε κάποια δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, ειδικά αν το αμάξι είναι παρκαρισμένο σε κλειστό χώρο. 

10. Κουρέψτε τον σκύλο σας

Το τρίχωμα του σκύλου σας πρέπει να είναι περιποιημένο για να πετύχει την αποστολή του, που δεν είναι άλλη από το να παρέχει μία καλή θερμοκρασία. Οπότε ένα ραντεβού για ένα κούρεμα όταν αρχίζουν τα κρύα είναι ένα επιπλέον μέτρο προστασίας που μπορείτε να πάρετε για να κρατήσετε το σκύλο σας ασφαλή.

Αυτά είναι κάποια βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε ασφαλή τον σκύλο σας, τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας. Ελπίζουμε να έχετε μία χειμωνιάτικη εποχή γεμάτη ζεστές αγκαλιές με τον μικρός σας φίλο.