Συμβουλές

Dogproof 101: Πώς να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον στο σπίτι για τον μικρό σας φίλο

Ο σκύλος μας είναι η επέκταση της οικογένειάς μας. Εάν είστε σκυλογονιός σίγουρα θέλετε να προσφέρετε το καλύτερο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μεγαλώσει ο μικρός σας φίλος και θα είναι χαρούμενος.

Για να το πετύχετε αυτό, πρέπει να κάνετε κάποια βασικά βήματα για να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον. Στην Better than home συγκεντρώσαμε αυτά τα βήματα για να σας βοηθήσουμε να φτιάξετε το πιο ζεστό και όμορφο περιβάλλον. 

Τι πρέπει να προσέξετε στο εσωτερικό του σπιτιού

1. Ασφαλίστε τις μπρίζες και τα καλώδια

Ο σκύλος σας, ειδικά εάν είναι κουτάβι θα θέλει σίγουρα να εξερευνήσει κάθε μα κάθε γωνιά του σπιτιού. Αυτό σημαίνει, ότι είναι πολύ πιθανό να χώσει τη μουσούδα του ή τη γλώσσα του σε μία μπρίζα ή να δαγκώσει κάποιο καλώδιο. Αυτό ενέχει κινδύνους και για τον ίδιο τον σκύλο αλλά και για εσάς, εάν δεν γνωρίζετε, ότι πχ δάγκωσε ένα καλώδιο. Ο τρόπος να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα είναι να ασφαλίσετε τις μπρίζες με καλύμματα εξόδου, ώστε να μην μπορεί να τις φθάσει η μουσούδα του.

2. Αποθηκεύστε κάπου ψηλά μικρά αντικείμενα

Ένας σκύλος είναι όπως είπαμε ένας μικρός εξερευνητής. Οπότε θα προσπαθήσει να δοκιμάσει οτιδήποτε βρεθεί στο διάβα του. Για αυτό προτείνουμε πάντα σαν πρακτική μικρά αντικείμενα όπως είναι τσιμπηδάκια, κέρματα, λαστιχάκια και γενικά οτιδήποτε μπορεί να φάει να φυλάσσονται σε έναν χώρο, στον οποίο δεν έχει πρόσβαση, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμού.

3. Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα

Είναι σημαντικό να μπορεί ο σκύλος σας να επισκέπτεται το μπαλκόνι για να απολαμβάνει τον καθαρό αέρα και να ενεργοποιήσει τις αισθήσεις του. Επιπλέον σε ένα σπίτι είναι σημαντικό να ανανεώνεται ο αέρας, οπότε το να έχετε και πάντα κλειστές τις μπαλκονόπορτες δεν είναι λειτουργικό. Για αυτό είναι σημαντικό να περιφράξετε περιμετρικά το μπαλκόνι σας, ώστε να μην κινδυνέψει ο σκύλος σας, όταν θέλει να βγαίνει έξω.

4. Φυλάξτε μακριά φάρμακα και χημικές ουσίες

Η επαφή του σκύλου σας με ουσίες, όπως καθαριστικά και φάρμακα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία του. Προσπαθήστε λοιπόν να έχετε όλα αυτά τα προϊόντα αποθηκευμένα κάπου, που δεν έχει πρόσβαση ο σκύλος σας.

5. Χρησιμοποιήστε ένα κλουβί (crate)

Το κλουβί είναι μία πολύ καλή λύση, για να δημιουργήσετε έναν ασφαλή χώρο για το κουτάβι σας, ώστε να νιώθει ασφαλή και προστατευμένο. Ειδικά για τις ώρες που σκοπεύετε να λείπετε από το σπίτι θα το βοηθήσει πολύ να έχει τον δικό του χώρο που θα χαλαρώνει, όταν αυξάνεται το άγχος.

Τι πρέπει να προσέξετε στο εξωτερικό του σπιτιού

1.  Περιφράξτε τον κήπο σας 

Εάν έχετε κήπο στο σπίτι σας, είναι σημαντικό να τον περιφραξετε και να ελέγξετε τυχόν κενά ή ανοίγματα που μπορεί να έχει. Έτσι προστατεύετε τον σκύλο σας και από επικίνδυνες τοποθεσίες, που θα θελήσει να εξερευνήσει και από το να αποδράσει και να χαθεί.

2. Απομακρύνετε επικίνδυνα φυτά

Πολλά φυτά που αγαπάμε, δυστυχώς είναι δηλητηριώδη για τους μικρούς μας φίλους. Μερικά από αυτά είναι η αλόη, ο νάρκισσος, ο υάκινθος, το αλεξανδρινό, το κυκλάμινο κ.α. Εάν έχετε στον κήπο σας κάποιο από αυτά θα πρέπει ή να το περιφράξετε για να μην έχει ο σκύλος σας πρόσβαση ή να το ξεριζώσετε.

3. Ασφαλίστε τα εργαλεία και τα λιπάσματα σας

Ανάλογα και με τα χημικά του σπιτιού το ίδιο ισχύει και για τα λιπάσματα ή τα αιχμηρά εργαλεία. Στην εξερεύνησή του ο σκύλος σας μπορεί να έρθει σε επαφή με κάποιο από αυτά και να τραυματιστεί σοβαρά. Οπότε φροντίστε να τα αποθηκεύετε κάπου, που δεν έχει πρόσβαση.

4. Κουρέψτε συχνά το γκαζόν

Τα ψηλά χορτάρια ενέχουν τον κίνδυνο να έχουν πάνω τους τσιμπούρια, τα οποία μπορούν να προσκολληθούν στον σκύλο σας και να του προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Για τα τσιμπούρια έχουμε μιλήσει αναλυτικά σε προηγούμενό μας άρθρο, το οποίο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Για αυτό πρέπει να κουρεύετε συχνά το γκαζόν σας, για να αποτρέψετε τον κίνδυνο αυτό.

Αυτά είναι κάποια βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε ένα όμορφο και ασφαλή περιβάλλον για τον σκύλο σας. Στην better than home στόχος μας είναι να σας κρατάμε πάντα ενημερωμένους για να γίνεται ο καλύτερος σκυλογονιός που υπάρχει. 

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ για να μάθετε περισσότερα.