Συμβουλές

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα τσιμπούρια

Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σας γνωρίσατε ένα άτομο, το οποίο σας ενοχλούσε διαρκώς με μηνύματα και τηλέφωνα, σε βαθμό που να λέτε ότι σας έχει κολλήσει σαν τσιμπούρι. Όσο ενοχλητική και αν είναι για εμάς μία τέτοια κατάσταση, για τα σκυλάκια μας το να κολλήσουν όντως ένα τσιμπούρι, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. 

Πώς μπορείτε να τα προφυλάξετε από τα τσιμπούρια και τι βήματα πρέπει να ακολουθήσετε, εάν εντοπίσετε ένα τσιμπούρι στον σκύλο σας;

Η ομάδα μας στην Better than home σας έχει τις απαντήσεις. 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά:

Τι είναι τα τσιμπούρια;

Τα τσιμπούρια είναι μικροσκοπικά παράσιτα μαύρου, καφέ ή καστανού χρώματος. Ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης τους έχουν 6 πόδια (προνύμφες) ή 8. Το μέγεθος τους είναι, όσο ένας σπόρος μήλου, αλλά όταν προσκολληθούν στον ξενιστή και αρχίσουν να ρουφάνε το αίμα του φουσκώνουν και μπορούν να φτάσουν το μέγεθος ενός μικρού νυχιού.

Τα τσιμπούρια κρύβονται σε σκοτεινά σημεία του σώματος, οπότε εάν έχετε την υποψία, ότι ο σκύλος σας έχει κολλήσει τσιμπούρια είναι σημαντικό, να ελέγξετε το εσωτερικό των αυτιών, την βουβωνική περιοχή, τις μασχάλες, τα δάχτυλα των ποδιών, τα πέλματα και το κάτω μέρος της ουράς.

Υπάρχουν 3 βασικές κατηγορίες τσιμπουριών:

1. Τσιμπούρια θάμνων (κροτώνες)

Τα τσιμπούρια θάμνων είναι αραχνοειδή στην μορφή τους και όπως αποκαλύπτει και το όνομα τους, θα τα βρούμε στα φύλλα θάμνων ή σε δέντρα στις πόλεις. Το συγκεκριμένο τσιμπούρι είναι υπεύθυνο για την ασθένεια της ελονοσίας στα σκυλιά.

2. Τσιμπούρια παράλυσης

Τα τσιμπούρια παράλυσης βρίσκονται κυρίως σε τροπικές και ημιτροπικές περιοχές, αλλά μπορούν να βρεθούν και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Το συγκεκριμένο τσιμπούρι, όταν ρουφάει το αίμα του σκύλου σας, εκκρίνει μία τοξίνη, που μπορεί να προκαλέσει παράλυση μέχρι και θάνατο.

3. Καφέ τσιμπούρια 

Το συγκεκριμένο τσιμπούρι είναι το πιο συνηθισμένο είδος που προσκολλάται στον σκύλο. Μπορεί να προκαλέσει αναιμία ή να μεταφέρει το βακτήριο Ehrlichia canis, το οποίο μπορεί να είναι θανατηφόρο για τον σκύλο.

Τι συμπτώματα θα δείξει ο σκύλος μου 

Ο σκύλος μας το πιο πιθανό είναι να κολλήσει το τσιμπούρι, όταν παίζει σε εξωτερικό χώρο κυρίως, εάν είναι δασική περιοχή. Το τσιμπούρι θα προσελκυθεί από την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και την θερμότητα του σκύλου, θα σκαρφαλώσει και θα γατζωθεί σε σημείο που να ακουμπάει το δέρμα του.

Εάν γίνει αυτό υπάρχουν κάποια βασικά συμπτώματα, που θα δείξει ο σκύλος σας ανάλογα το τσιμπούρι, που έχει προσκολληθεί πάνω του.

Κάποια συμπτώματα είναι:

  • Αλλαγή στο γάβγισμα 
  • Απώλεια συντονισμού στα πίσω πόδια και σταδιακή παράλυση (τσιμπούρι παράλυσης)
  • Εμετός
  • Ξύσιμο σε περιοχή που φαίνεται ερεθισμένη και διογκωμένη
  • Γρήγορη αναπνοή
  • Απώλεια όρεξης
  • Βήχας

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας.

Οι κυριότερες ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν από τα τσιμπούρια στον σκύλο είναι:

  • Νόσος του Lyme
  • Τουλαραιμία
  • Ερλιχίωση
  • Αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό.
  • Μπαρτονέλλωση
  • Κηλιδώδης πυρετός των βραχωδών ορέων

Τι κάνω εάν βρώ ένα τσιμπούρι στο σκύλο μου;

Καλό είναι μετά από κάθε βόλτα να ψηλαφίζετε το σώμα του σκύλου σας, για να εντοπίσετε κάποιο εξόγκωμα ή ερεθισμό. Πρέπει να ψάξετε εξονυχιστικά όλο το σώμα ξεκινώντας από το κεφάλι και τα αυτιά (και το εσωτερικό τους), τα πόδια με προσοχή ανάμεσα στα δάχτυλα και στη συνέχεια ελέξτε την πλάτη του, την κοιλιά και την ουρά του.

Εάν βρείτε κάποιο τσιμπούρι να έχει προσκολληθεί στο δέρμα του σκύλου σας, θα πρέπει να το αφαιρέσετε με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών ή με ειδικό τσιμπιδάκι για αφαίρεση τσιμπουριών.

Αυτό που είναι σημαντικό να προσέξετε είναι, να μην μείνουν πόδια προσκολλημένα στο δέρμα του σκύλου και να μην το σκοτώσετε, όσο προσπαθείτε να το τραβήξετε, καθώς έτσι υπάρχει ο κίνδυνος, να αφήσει στο σημείο αίμα ή σάλιο και να μεταδώσει κάποια ασθένεια.

Έχοντας το τσιμπιδάκι ή το ειδικό εργαλείο πρέπει να πιάσετε καλά το τσιμπούρι εκεί, που είναι το στόμα του. Τραβήξτε προς τα πάνω σφιχτά και σταθερά, μην προσπαθήσετε να το στρίψετε. 

Μόλις απομακρύνετε το τσιμπούρι σκοτώστε το χρησιμοποιώντας οινόπνευμα ή κάποιο ειδικό spray και αποθηκεύστε το σε ένα δοχείο, ώστε να μπορέσει ο κτηνίατρός σας, να αναγνωρίσει το είδος. Καθαρίστε την περιοχή του δαγκώματος με απολυμαντικό και πλύνετε καλά τα χέρια σας. 

Εάν βρείτε παραπάνω από ένα τσιμπούρι τότε η καλύτερη λύση είναι να να ψεκάσετε την περιοχή με ένα απωθητικό, ώστε να πέσουν από το δέρμα.

Πώς μπορώ να προφυλάξω τον σκύλο μου από τα τσιμπούρια;

Αρχικά, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, πρέπει καθημερινά να ελέγχετε το δέρμα του σκύλου σας για τυχόν ερεθισμούς και διογκώματα. Στα πλαίσια του ελέγχου μπορείτε να τον χτενίζετε και με ειδική χτένα για τσιμπούρια και να απομακρύνετε με σκούπα τις τρίχες που έπεσαν.

Εάν ζείτε σε περιοχές με μεγάλα πάρκα και δάση καλό είναι, να αποφεύγετε τις περιοχές αυτές την καλοκαιρινή περίοδο, που είναι πιο πιθανό να κολλήσει ένα τσιμπούρι στον σκύλο σας.

Επιπλέον, ο σκύλος θα πρέπει να φοράει ένα αντιπαρασιτικό περιλαίμιο όλο τον χρόνο και να εφαρμόζετε μία φορά το μήνα μία αμπούλα, η οποία λειτουργεί, σαν απωθητικό για τα τσιμπούρια. Προαιρετικά μπορείτε να ψεκάζετε τον σκύλο σας με ένα απωθητικό για τα τσιμπούρια spray για επιπλέον προστασία.

Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας, εάν εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα ή για να βρείτε την κατάλληλη αγωγή για να αποτρέψετε το να κολλήσει κάποιο τσιμπούρι στον σκύλο σας. 

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα μπορείτε να προφυλάξετε τον μικρό σας φίλο, ώστε να απολαμβάνετε πολλές και όμορφες βολτές μαζί.