Συμβουλές

Barking 101 : Γιατί γαβγίζει ο σκύλος μου;

Το γάβγισμα είναι ο τρόπος επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι αγαπημένοι μας φίλοι, για να μας εκφράζουν, τι νιώθουν και τι θέλουν. Από κάποια δυσφορία μέχρι και ένα απλό παράπονο, είναι σημαντικό να μάθετε να ξεχωρίζετε το γάβγισμα για να ξέρετε, πώς να συμπεριφερθείτε στον σκύλο σας. Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε, τι μπορεί να σημαίνει κάθε γάβγισμα.

1. Πόνος/ Δυσφορία 

Ένα πιθανό σενάριο, όταν ο σκύλος σας γαβγίζει συνεχόμενα, είναι να νιώθει κάποια ενόχληση και να προσπαθεί να σας ειδοποιήσει για αυτό. Εάν το γάβγισμα συνοδεύεται από άλλα σωματικά συμπτώματα, τότε καλό είναι να προσπαθήσετε να τον ηρεμήσετε και αν επιμείνει να καλέσετε τον κτηνίατρό σας. 

2. Βαρεμάρα 

Τα σκυλάκια μας μοιάζουν πολύ σαν μικρά παιδιά. Έτσι, όταν θα βαριούνται πολύ και θα θέλουν παιχνίδι ή μία μεγάλη βόλτα θα μας το δείχνουν γαβγίζοντας, όπως ανάλογα και ένα μικρό παιδί θα γκρινιάξει ή θα κλάψει. Σε αυτή την περίπτωση, πιάστε το αγαπημένο του παιχνίδι και αφιερώστε λίγο ποιοτικό χρόνο, δημιουργώντας όμορφες στιγμές μαζί με τον σκυλάκο σας ή βγείτε μία μεγάλη βόλτα για να ξοδέψει την συσσωρευμένη ενέργεια που νιώθει και να χαλαρώσει.

3. Ανάγκη για προσοχή

Δεν είναι υπερβολή, όταν λέμε ότι για τον σκύλο μας, είμαστε το κέντρο του κόσμου του. Για τον λόγο αυτό μας δίνει όλη την αγάπη και φροντίδα που μπορεί, την οποία όμως περιμένει και πίσω. Ειδικά, εάν κάνατε το λάθος, όταν τον αποκτήσατε,να του δίνετε, ό,τι παιχνίδι, λιχουδιά και αγάπη ζητάει τότε ίσως… ίσως να τον εχετε κακομάθει λίγο. Ένας σκύλος που έχει κακομάθει, πολύ πιθανόν είναι να γαβγίζει, για να κερδίσει την προσοχή σας. Εάν το γάβγισμα του, δεν συνοδεύεται από κάποιο σωματικό σύμπτωμα και έχετε ήδη παίξει, τοτε το πιο πιθανό είναι ο σκύλος σας απλά να θέλει περισσότερη προσοχή. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αγνοήσετε το γάβγισμα του για να καταλάβει, ότι η μέθοδος αυτή δεν πιάνει και να ηρεμήσει. Είναι πολύ σημαντικό ο σκύλος σας, να μάθει, να σας ακούει και να αντιλαμβάνεται την ιεραρχία του σπιτιού, η οποία βέβαια βασίζεται σε μία σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης. 

4. Προειδοποίηση

Τα σκυλιά έχουν πολύ πιο ευαίσθητη ακοή από την δική μας, οπότε μπορούν να ακούσουν πολλά περισσότερα. Πολλές φορές το γάβγισμα λοιπόν ειδικά τις βραδινές ώρες, μπορεί να οφείλεται στο ότι άκουσε κάποιο θόρυβο, τον οποίο μετέφρασε σαν πιθανό κίνδυνο και θέλει να σας προειδοποιήσει. Τέτοια ερεθίσματα μπορεί να είναι ένα κουδούνι, εξωτερικές ομιλίες, πόρτες που κλείνουν, κόρνες, ήχη από οχήματα ή και άλλα ζωάκια. Ο τρόπος να μάθετε στο σκυλί σας να μην επηρεάζεται από τέτοια ερεθίσματα, είναι με την διαδικασία της απευαισθητοποίησης. Δηλαδή, πρέπει με αργούς ρυθμούς να τον φέρνετε σε επαφή με αυτά τα ερεθίσματα και να τον επιβραβεύετε, όταν δεν αντιδρά με έντονο γάβγισμα σε αυτά, για να τα συνηθίσει και να νιώθει ηρεμία και ασφάλεια, όταν αυτά συμβαίνουν.

5. Φόβος/Άγχος

Δυστυχώς, όσο και να το ευχόμασταν, τα σκυλιά μας δεν είναι άτρωτα στο αίσθημα του φόβου και του άγχους. Κυρίως αυτό το αίσθημα το νιώθουν, όταν φεύγουμε από το σπίτι και μας αποχωρίζονται. Είναι λογικό, όταν ο σκύλος μας μένει μόνος του να νιώθει φόβο και ανασφάλεια, μέχρι να αντιληφθεί, ότι θα γυρνάμε σπίτι και να νιώσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Υπάρχουν ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να το πετύχετε αυτό, τις οποίες έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο μας άρθρο, που μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

6. Παιχνίδι

Πολλές φορές τα σκυλάκια μας από την χαρά τους στο παιχνίδι ή όταν συναντάνε άλλους ανθρώπους και ζωάκια θα γαβγίσουν, για να επικοινωνήσουν την επιθυμία τους να παίξουν και να γνωριστούν. Αυτό ίσως είναι το πιο ανέμελο και ευχάριστο σενάριο, όταν πρόκειται για το έντονο γάβγισμα του μικρού σας φίλου. 

Αυτό που είναι σημαντικό να κρατήσετε είναι, ότι το γάβγισμα, είναι μία απόλυτα φυσιολογική λειτουργία του μικρού μας φίλου, για να επικοινωνήσει μαζί μας. Με τον καιρό θα μάθετε να τον διαβάζετε καλά και να αντιλαμβάνεστε, τι σημαίνει το κάθε γάβγισμά του. Μπορείτε να ακολουθήσετε την ομάδα μας στην Better than home για να μάθετε περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες για τον μικρό σας φίλο.