Συμβουλές

Άγχος αποχωρισμού: Πως να βοηθήσετε το σκύλο σας να συνηθίσει την απουσία σας

Το ότι οι σκύλοι είναι οι καλύτεροί μας φίλοι είναι κάτι που έχουμε αναφέρει ξανά. Όπως και εμείς θα θέλαμε να περνάμε όλο τον χρόνο μας μαζί τους, έτσι και οι σκύλοι μας θέλουν να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Αυτό όσο γλυκό και εάν ακούγεται, μπορεί να προκαλέσει μία αρκετά αγχωτική κατάσταση για τον σκύλο σας, όταν εσείς λείπετε μακρυά.

Αυτή η αγχωτική κατάσταση, που βιώνει ο σκύλος σας, όταν φεύγει το άτομο με το οποίο νιώθει δεμένος, ονομάζεται άγχος αποχωρισμού. Είναι πολύ συχνό για έναν σκύλο να βιώνει αυτό το άγχος και χρειάζεται μόνο μερικά βήματα στην εκπαίδευσή του για να τον βοηθήσετε να το ξεπεράσει. Πάμε να δούμε πώς.

Αρχικά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιές καταστάσεις πυροδοτούν το άγχος αυτό. Παρακάτω αναφέρουμε τις πιο σημαντικές:

 1. Αλλαγή κηδεμόνα
 2. Προχωρημένη ηλικία
 3. Προβληματική ή ελλιπής κοινωνικοποίηση
 4. Προηγούμενες εμπειρίες κακοποίησης
 5. Προηγούμενη εμπειρία εγκατάλειψης
 6. Αλλαγή στη σύνθεση της οικογένειας
 7. Μετακόμιση της οικογένειας
 8. Απώλεια κάποιου μέλους της οικογένειας

Εάν ο σκύλος σας έχει βιώσει κάποια από αυτές τις καταστάσεις, οι οποίες πυροδοτούν μία έντονη συναισθηματική φόρτιση είναι πιθανό να βιώνει συμπτώματα άγχους, όταν εσείς φεύγετε από το σπίτι. 

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Γενικά ένας σκύλος έχει πολύ καλή αντίληψη και μπορεί να καταλάβει, ότι ετοιμάζεστε να φύγετε από την ρουτίνα σας (πχ όταν ντύνεστε, ή όταν πλένετε τα δόντια σας). Όταν λοιπόν, καταλάβει οτι πρόκειται να φύγετε θα παρουσιάσει κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα ή εναν συνδυασμό από:

 • Έντονο γάβγισμα με κλάμα ή ουρλιαχτο
 •  Τρέμουλο,
 •  Έντονο λαχάνιασμα,
 •  Πρόκληση ζημιών μέσα στο σπίτι
 • Σκάψιμο των τοίχων

Εδώ είναι σημαντικό να σημιεώσουμε, ότι ακόμα και τα πιο ήσυχα και εκπαιδευμένα σκυλιά, είναι δυνατόν να έχουν μία τέτοια αντίδραση όταν σας βλέπουν να φεύγετε. Για τα σκυλιά μας ουσιαστικά είμαστε όλος τους ο κόσμος. Οπότε είναι φυσιολογικό να στεναχωριούνται και να το δείχνουν αυτό το συναίσθημα, όταν μας βλέπουν να φεύγουμε. Το κλειδί για να καταλάβετε εάν αυτή η αντίδραση οφείλεται σε άγχος αποχωρισμού είναι, εάν παρατηρήσετε, ότι τα συμπτώματα αυτά παραμένουν καιεντείνονται, όταν λείπετε από το σπίτι.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον σκύλο σας;

1. Τοποθετήστε κάμερες στο σπίτι

Το πρώτο και κυριότερο βήμα που πρέπει να κάνετε, είναι να βεβαιωθείτε, ότι ο σκύλος σας βιώνει άγχος αποχωρισμού. Κάτι πολύ απλό, που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε είναι να τοποθετήσετε κάμερες στο σπίτι για να βλέπετε τις αντιδράσεις του, όταν φεύγετε και πόσο χρειάζεται για να ηρεμήσει. 

2. Κάνετε μία μεγάλη βόλτα πριν φύγετε

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε περάσει χρόνο με τον σκύλο σας και να έχει καταναλώσει αρκετή ενέργεια, ώστε να είναι πιο ήρεμος και κουρασμένος όταν εσείς φύγετε από το σπίτι.

3. Δημιουργείστε έναν ασφαλή χώρο 

Δημιουργείστε έναν χώρο πχ ένα crate, στο οποίο θα μπορεί να πηγαίνει το σκυλάκι σας για να ηρεμεί, όταν λείπετε. Μέσα στον χώρο μπορείτε να έχετε τα αγαπημένα του παιχνίδια ή ένα αντικείμενο που έχει την μυρωδιά σας για να ασχολείται με αυτά και να ηρεμεί. Να σημειώσουμε εδώ, ότι η ιδέα του crate για κάποια σκυλιά πυροδοτεί ακόμα πιο έντονα το αίσθημα του άγχους. Οπότε είναι πολύ σημαντικό, να λάβετε υπόψιν την αντίδραση του σκύλου σας και εάν αντιδράσει άσχημα, απλώς να δημιουργήσετε έναν πιο ανοιχτό και ασφαλή χώρο για αυτόν.

4.  Εκπαιδεύστε τον σκύλο στην απουσία σας

Σταδιακά ξεκινήστε να μένετε σε διαφορετικά δωμάτια από τον σκύλο σας, όταν είστε σπίτι. Όσο κάθεται σε ένα διαφορετικό δωμάτιο μόνος του και είναι ήρεμος, θα πρέπει να τον επιβραβεύετε για να συνδέσει την ενέργεια με ένα θετικό συναίσθημα. Με τον τρόπο αυτό θα μάθετε στον σκύλο σας να είναι ουσιαστικά ανεξάρτητος και οι ώρες που θα λείπετε από το σπίτι δεν θα τις νιώθει διαφορετικές από αυτές που θα είστε εντός.

5. Συνδέστε την έξοδο σας με ένα θετικό συναίσθημα.

Μπορείτε φεύγοντας να δίνετε μία λιχουδιά στο σκύλο σας ώστε να συνδέσει αυτή την κατα τα άλλα στρεσογόνα για αυτόν ενέργεια με ένα χαρούμενο συναίσθημα.

6. Μην τον τιμωρείτε

Μην τον τιμωρείτε, όταν γαβγίζει ή κάνει κάποια ζημιά ως απόρροια του άγχους του. Αυτό απλά θα προκαλέσει ακόμα χειρότερες αντιδράσεις.

7. Επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα μπορείτε να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας για να αποκλείσετε και το ενδεχόμενο τα συμπτώματα αυτά να προκαλούντια από κάποια άλλη ασθένεια. Επιπλέον ο κτηνίατρό σας, είναι σε θέση να σας δώσει πιο εξειδικευμένες λύσεις που θα βασίζονται στην εμπειρία και τη ράτσα του σκύλου σας.

Το άγχος αποχωρισμού λοιπόν, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο ανάμεσα στα σκυλάκια, το οποίο όμως μπορεί πλήρως να αντιμετωπιστεί. Στην better than home η ομάδα μας γνωρίζει, πώς να εκπαιδεύσει τον σκύλο σας, ώστε να μπορεί να γίνει ανεξάρτητος και να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος του, όταν εσείς φεύγετε για να αρχίσετε την ημέρα σας. 

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες εδώ