Συμβουλές

Η άνοιξη είναι εδω: Τι πρέπει να προσέξετε για τον σκύλο σας

Για πολλούς η άνοιξη είναι η αγαπημένη μας εποχή. Τα λουλούδια ανθίζουν, η ημέρα μεγαλώνει και ο καιρός ζεσταίνει σιγά σιγά κάνοντας αυτή την εποχή την καλύτερη για μεγάλες βόλτες και εκδρομές στην εξοχή.

Όσο όμορφη και αν είναι όμως, αυτή η εποχή ενέχει κινδύνους για τους μικρούς μας φίλους. 

Τι πρέπει να κάνετε κατά την διάρκεια της άνοιξης για να προφυλάξετε τον σκύλος σας;

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε.

1. Εξέταση για διροφιλαρίωση

Για όσους δεν γνωρίζετε η διροφιλαρίωση είναι μία επικίνδυνη ασθένεια, η οποία προκαλείται από το παράσιτο Dirofilaria immitis και μεταφέρεται μέσα από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Τα όργανα τα οποία προσβάλλει είναι η καρδιά και ο πνεύμονας του σκύλου, προκαλώντας πνευμονική υπέρταση και φλεγμονή του πνεύμονα.

Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό τώρα που ανοίγει ο καιρός και θα αυξηθεί η δραστηριότητα των κουνουπιών, να χορηγείτε στον σκύλο σας εντομοαπωθητικά, όπως και να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις, για να δείτε, εάν έχει προσβληθεί ο σκύλος σας από διροφιλαρίωση, για να λάβει και την ανάλογη αγωγή.

2. Προφύλαξη από ψύλλους και τσιμπούρια

Ανάλογα με τα κουνούπια τώρα, λόγω της άνθισης των φυτών και της βλάστησης υπάρχει και η αύξηση του κινδύνου επαφής του σκύλου σας με ένα τσιμπούρι ή ένα παράσιτο. Έχουμε μιλήσει αναλυτικά για τα τσιμπούρια και τους κινδύνους, που ενέχουν στο άρθρο μας εδώ. Για να προστατέψετε τον σκύλο σας, μπορείτε να του φορέσετε ειδικά περιλαίμια, ή να του χορηγήσετε αμπούλες και πρέπει τακτικά να ελέγχετε την περιοχή γύρω από το κεφάλι, το λαιμό, τα αυτιά και τα πόδια του, μέρη στα οποία προσκολλούνται τα τσιμπούρια.

3. Ενημέρωση των εμβολιασμών του σκύλου

Καλύτερος καιρός, σημαίνει και μεγαλύτερες βόλτες. Αυτό με την σειρά του σημαίνει, ότι ο σκύλος σας θα έρθει σε επαφή με περισσότερα σκυλάκια και θα παίζουν παραπάνω, από τον χειμώνα. Όσο ευχάριστο και χαριτωμένο και αν είναι αυτό, η επαφή με περισσότερα σκυλάκια, αφήνει τον μικρό σας φίλο εκτεθειμένο σε περισσότερες ασθένειες. Για αυτό τώρα, που ανοίγει ο καιρός και μπήκε η άνοιξη, κάνετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας, και δείτε εάν έχετε μείνει πίσω σε κάποια δόση για εμβόλιο και, εάν θα χρειαστεί να κάνει κάποιον εμβολιασμό για μία εποχιακή ασθένεια.

4. Προσοχή στα τοξικά φυτά και λαχανικά

Ένας ανθισμένος κόσμος, είναι με μία δόση υπερβολής, ένας επίγειος παράδεισος για τις αισθήσεις του μικρού σας σκύλου. Οπότε είναι σίγουρο, ότι εάν επισκέπτεστε πάρκα και κάνετε εξορμήσεις στην φύση θα θέλει να μυρίσει τα πάντα. Αυτό όμως μπορεί να αποβεί μοιραίο καθώς κάποια φυτά ακόμα και λαχανικά είναι επικίνδυνα.

Τα πιο βασικά τα οποία πρέπει να γνωρίζετε είναι τα εξής:

  • Κρίνος
  • Αζαλέα 
  • Κισσός
  • Άγουρη ντομάτα
  • Κρεμμύδι
  • Εστραγκόν
  • Σχοινόπρασο
  • Μερικά από τα οπωροφόρα δέντρα

Πέρα από τα φυτά και τα λαχανικά, εάν έχετε κήπο, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικός στα φυτοφάρμακα, τα οποία χρησιμοποιείτε για την περιποίησή του. Χρησιμοποιήστε φυτοφάρμακα, τα οποία δεν είναι βλαβερά για τα σκυλιά ή εάν δεν διαθέτετε τέτοια επιλογή διαβάστε ποιος είναι ο χρόνος, που πρέπει να περάσει, μέχρι να μπορέσει να έρθει ο σκύλος σας σε επαφή.

5. Προσοχή στις αλλεργίες

Όπως και για πολλούς ανθρώπους η άνοιξη είναι εφιάλτης λόγω των αλλεργιών τους, το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τον τετράποδο φίλο σας. Προσέξτε για τα εξής συμπτώματα: φτέρνισμα, εξανθήματα στο δέρμα, ξύσιμο, καταρροή, βούρκωμα στα μάτια και εμετός. Εάν εμφανίζει κάποια από αυτά τα συμπτώματα, τότε είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας και να δείτε, τι προκαλεί την αλλεργία.

6. Τακτικό χτένισμα

Η άνοιξη είναι συνήθως η εποχή που ο σκύλος σας μαδάει και αλλάζει τρίχωμα. Για αυτό είναι σημαντικό να τον χτενίζετε συχνά, για να φεύγουν τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα του. Επιπλέον είναι χρήσιμο να μην τον κάνετε μπάνιο συνέχεια, για να αποφύγετε τα δερματικά προβλήματα

Ακολουθώντας τις συμβουλές αυτές, μπορείτε να προφυλάξετε τον μικρό σας φίλο, ώστε να απολαύσετε αυτή την πανέμορφη εποχή στο μαξ μαζί.

Στο ξενοδοχείο σκύλων μας Better than home μπορούμε να σας παρέχουμε πέρα από μία ευχάριστη και ασφαλή διαμονή για όταν το χρειαστείτε για τον σκύλο σας και συμβουλές για το, πώς να του προσφέρετε μία όμορφη και μακροχρόνια ζωή.

Για οτιδήποτε χρειαστείτε επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.