Συμβουλές

Travel buddies –  Πώς να βοηθήσετε το κατοικίδιο σας να ξεπεράσει το άγχος του αυτοκινήτου.

Κάθε σκυλογονιός όταν ετοιμάζεται για διακοπές, προσπαθεί να βρίσκει προορισμούς και ξενοδοχεία που να του επιτρέπουν να έχει παρέα τον αγαπημένο του φίλο. Αυτό όμως έχει μία βασική προϋπόθεση. Να μπορεί ο σκύλος να ταξιδέψει άνετα σε αμάξι. 

Πολλά σκυλιά βιώνουν την βόλτα με το αμάξι ως μία αγχωτική εμπειρία. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι οι εξής:

  • Η πρώτη γνωριμία που είχε ο σκύλος με το αυτοκίνητο ήταν αρνητική.
  • Έχει συνδέσει το να μπαίνει στο αμάξι με την επίσκεψη στον κτηνίατρο ή στον κομμωτή (για πολλά σκυλιά αυτές είναι στρεσογόνες εμπειρίες).
  • Εάν μπήκε ως κουτάβι το έχει συνδέσει με την απομάκρυνση από την μητέρα του και τα αδερφάκια του.
  • Εάν έχετε υιοθετήσει το σκύλο σας από καταφύγιο που είναι ένα μέρος που προκαλεί στρές, η αλλαγή του περιβάλλοντος που σημαίνεται με την απομάκρυνση σου με το αμάξι μπορεί να δημιουργήσει μία αρνητική εμπειρία.

Πώς καταλαβαίνετε ότι ο σκύλος σας στρεσάρετε όταν εισέρχεται στο αμάξι;

Τα βασικά χαρακτηριστικά άγχους είναι το έντονο λαχάνιασμα, η προσπάθεια του να λερώσει, το έντονο γάβγισμα και η σιελόρροια.  

Τι βήματα μπορείτε να κάνετε για να τον βοηθήσετε;

Το να συνηθίσει ο σκύλος σας το αμάξι δεν είναι μία διαδικασία που θα γίνει σε μία νύχτα. Είναι μία σταδιακή και συστηματική διαδικασία απευαισθητοποίησης που πρέπει να κάνετε για να τον βοηθήσετε να αντιμετωπίσει τον φόβο του.

Ξεκινάμε από τα βασικά:

Να μπεί στο αμάξι ενώ δεν είναι καν αναμμένη η μηχανή. Αυτο που θα κάνετε είναι να καθίσετε μαζί του στο πίσω κάθισμα μαζί με λιχουδιές και το αγαπημένο του παιχνίδι. Στόχος είναι να αρχίσουμε να αλλάζουμε την αρνητική εικόνα του σκύλου μας για το αμάξι και να νιώσει ασφάλεια και χαρούμενος μέσα σε αυτό.

Όταν μετά από αρκετές επαναλήψεις της διαδικασίας, δούμε ότι είναι απόλυτα ήρεμος κάνουμε το ίδιο με το αμάξι αναμμένο. Περιμένουμε να δούμε, ότι ο σκύλος μας είναι ήρεμος και όταν το καταφέρουμε αρχίζουμε να κάνουμε μικρές βόλτες με το αμάξι.

Όσο πιο άνετος γίνεται τόσο περισσότερο μπορούμε να επεκτείνουμε την διάρκεια της βόλτας. Με τον τρόπο αυτό θα αρχίσει να εξοικειώνεται όλο και περισσότερο με το αμάξι μέχρι που δεν θα έχει κανένα πρόβλημα.

Pro tips: 

Tώρα που επιτέλους μπορείτε να έχετε τον σκύλο σας, σε όλα τα μικρά ή μεγάλα ταξίδια που κάνετε, πρέπει να προσέξετε μερικά πράγματα. 

Αρχικά θα πρέπει να τον μάθετε να κάθεται και να περιμένει να ανοίξετε την πόρτα για να κατέβει και να μην πετάγεται στο δρόμο. 

Όταν ξέρετε ότι θα ταξιδεύει μαζί σας καλό είναι να φτιάχνετε τον πίσω χώρο έτσι, ώστε να είναι άνετος. Μπορείτε να έχετε ένα ειδικό στρωματάκι ή κάποιο αγαπημένο του κάλυμμα για να ξαπλώνει πάνω, λιχουδιές και το αγαπημένο του παιχνίδι για να είναι ευχάριστα απασχολημένος.

Πάντα αφήνετε ανοιχτό το παράθυρο για να ανακυκλώνεται ο αέρας και ποτέ δεν ταίζετε τον σκύλο πριν από το ταξίδι για να αποφύγετε τυχόν ναυτίες. Εάν πρόκειται να κάνετε κάποιο μεγάλο ταξίδι, καλό είναι ανά 2-3 ώρες να κάνετε μία στάση για να εκτονώνεται.

Νούμερο 1 προτεραιότητα είναι πάντα η ασφάλεια του μικρού σας φίλου, οπότε για ένα έξτρα βήμα σιγουριάς μπορείτε να αγοράσετε ζώνες ασφαλείας που είναι ειδικά διαμορφωμένες για να τον προστατεύουν, όπως προστατεύεστε και εσείς.

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα σε πολύ σύντομο χρόνο θα μπορείτε να απολαμβάνετε όμορφες εκδρομές και αποδράσεις παρεά με τον αγαπημένο σας φίλο. Αλλά ακόμα και εάν πάρει λίγο παραπάνω αυτή η ώρα στην Better than home θα χαρούμε να φιλοξενήσουμε τον καλύτερό σας φίλο, όσο εσείς απολαμβάνετε τις διακοπές σας. 

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ για περισσότερες πληροφορίες.