Σίγουρα έχετε δει τον σκύλο σας να καταβροχθίζει το φαγητό του, σαν να μην υπάρχει αύριο. Όχι μόνο αυτό, αλλά, όταν θα είναι η σειρά σας να απολαύσετε το γεύμα σας, να σας παρακαλάει για μία μπουκιά, σαν να έχει να φάει χρόνια.
Εκείνη τη στιγμή σίγουρα έχετε αναρωτηθεί, πώς γίνεται ο σκύλος σας να είναι τόσο λαίμαργος; Μπορεί να υπάρχουν πολλα αίτια που να εξηγούν την λαιμαργία του μικρού σας φίλου και αυτά θα αναλύσουμε στο νέο άρθρο μας.
1. Ανταγωνισμός
Πολλές φορές τα σκυλιά μπορεί να νιώσουν το άγχος, ότι το φαγητό τους διακινδυνεύεται από κάποιο άλλο μέλος της οικογένεια, είτε άλλο σκύλο, είτε άνθρωπο. Αυτό οδηγεί στο να καταναλώνουν γρήγορα την τροφή τους για να προλάβουν, πριν την φάει κάποιος άλλος.
2. Κακή ποιότητα διατροφής
Εάν η διατροφή του σκύλου σας δεν είναι πλούσια σε πρωτεϊνες, υδατάνθρακες και ιχνοστοιχεία, αυτό μπορεί να οδηγήσει, στο να τρώει λαίμαργα. Για να βεβαιωθείτε, ότι η τροφή, που δίνετε στον σκύλο σας είναι καλή συμβουλευτείτε τον κτηνιάτρο σας.
3. Ασθένεια
Υπάρχουν ασθένειες, όπως είναι ο διαβήτης, τα παράσιτα στο στομάχι, που μπορούν να αλλάξουν τον μεταβολισμό του μικρού σας φίλου και να τον οδηγήσουν στο να τρώει λαίμαργα. Εάν η λαιμαργία συμβαίνει συνδυαστικά με άλλα συμπτώματα, τότε καλό είναι να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.
4. Ανύπαρκτο πρόγραμμα διατροφής
Εάν τον σκυλάκο σας τον υιοθετήσατε από κάποιο καταφύγιο ή από κάποιον ιδιοκτήτη, που δεν δημιούργησε ένα αυστηρό πρόγραμμα για το πότε θα τρώει, είναι πολύ πιθανό να τρώει λαίμαργα από αβεβαιότητα, για το πότε θα ξαναφάει. Χτίζοντας μία ρουτίνα γύρω από την ώρα του φαγητού, μπορείτε να τον βοηθήσετε να ξεπεράσει αυτή τη συνήθεια.
Από όποιο αίτιο και να πηγάζει η λαιμαργία του μικρού σας τετράποδου φίλου, είναι σημαντικό να την αντιμετωπίσετε άμεσα, καθώς μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και δυσπεψία στον σκύλο σας.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον λαίμαργο φιλαράκο σας;
Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε πόσο φαγητό όντως χρειάζεται για να είναι υγιής. Η ημερήσια πρόσληψη τροφής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι το πόσο δραστήριος είναι ο σκύλος σας, τις καιρικές συνθήκες και την ηλικία. Εάν θέλετε να έχετε μία αναλογία στο μυαλό σας μπορείτε να το υπολογίσετε ως εξής:
- Κουτάβια: Τρία γεύματα ημερησίως.
- Σκυλιά μικρού μεγέθους: Δύο μικρά γεύματα ημερησίως.
- Σκυλιά μεσαίου/μεγάλου μεγέθους: Δύο μεγάλα γεύματα ημερησίως.
- Σκυλιά πολύ μεγάλου μεγέθους: Ένα γεύμα ημερησίως.
- Σκυλιά μεγάλης ηλικίας: 1-2 γεύματα ημερησίως.
Ποιά είναι κάποια απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον σκύλο σας;
- Κάντε πιο συχνά γεύματα.
- Χρησιμοποιήστε συγκεκριμένα μπόλ τύπου λαβύρινθος, ώστε να καταναλώνει πιο αργά την τροφή.
- Εκπαιδεύστε τον να μην ορμάει στην τροφή, αλλά να δείχνει υπομονή.
- Χρησιμοποιήστε τροφή καλής ποιότητας, πλούσια σε πρωτεϊνες και υδατάνθρακες.
- Ταΐστε τον με το χέρι, εάν δεν πετύχει κάτι από τα παραπάνω.
Όσο πιο γρήγορα βοηθήσετε τον μικρό σας φίλο να ξεπεράσει την λαιμαργία του, τόσο το καλύτερο θα είναι για την μακροπρόθεσμη υγεία του.
Στο ξενοδοχείο σκύλων μας Better than home, έχουμε την εμπειρία να σας βοηθήσουμε σε ό,τι χρειαστείτε.
Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ για να μάθετε περισσότερα.