Συμβουλές

Summer Paw Guide: Πώς να δροσίζετε τον σκύλο σας τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί με αυτό έφτασαν και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα ταλαιπωρήσουν και εμάς και τους τετράποδους φίλους μας.

Αν κάτι τα σκυλιά είναι πιο επιρρεπή στο να νιώθουν έντονα την ζέστη γιατί δεν έχουν μηχανισμούς αποβολής της θερμότητας, όπως έχουμε εμείς τον ιδρώτα συν ότι πολλές ράτσες έχουν και παχύτερο τρίχωμα.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό, ως σκυλογονείς να μπορείτε να εντοπίζετε πότε ο σκύλος σας νιώθει ζέστη και πώς μπορείτε να τον ανακουφίσετε.

Στο σημερινό μας άρθρο αναλύουμε τι μπορείτε να κάνετε για να δροσίσετε τον σκύλο σας και να τον βοηθήσετε να περάσει ένα ευχάριστο καλοκαίρι.

Αρχικά είναι σημαντικό να καταλαβαίντε τα συμπώματα που εμφανίζει ο σκύλος σας όταν ζεσταίνεται. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι:

  • Δεν έχει πολύ όρεξη
  • Έχει ανάγκη για πολύ ύπνο
  • Δεν υπακούει εντολές εύκολα
  • Δεν έχει πολύ όρεξη για φαγητό

Γενικά ο σκύλος μπορεί να μην ιδρώνει, όπως ο άνθρωπος για να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός του αλλά έχει κάποιες λειτουργίες που τον βοηθούν να αποσυμφοριστεί.

Ποιες είναι αυτές;

  1. Μέσα από τις πατούσες του: Στις πατούσες του βρίσκονται οι δικοί του ιδρωτοποιοί αδένες. Για αυτό και κάθεται πολλές φόρες στα πλάγια και κάπου που είναι δροσερά.
  2. Μέσα από το τρίχωμά του: Όχι τόσο γνωστό σημείο, αλλά οι τρίχες του είναι ένας τρόπος να απελευθερώνει την θερμότητα του σώματός του. Για αυτό είναι σημαντικό να μην τον κουρεύετε εντελώς το καλοκαίρι, θεωρώντας ότι έτσι θα δροσιστεί.
  3. Μέσα από την ανάσα του: Όταν τον ακούμε να ανασαίνει γρήγορα από το στόμα, το πιο πιθανό είναι να προσπαθεί ξανά να απελευθερώσει θερμότητα και να δροσιστεί.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο τον σκύλο μας να νιώσει άνετα το καλοκαίρι;

1. Μετακινούμε το κρεβάτι του σκύλου μας σε ένα σημείο με δροσιά και με εύκολη πρόσβαση στην τροφή του και στο νερο (το οποίο πρέπει να είναι δροσερό και να ανανεώνεται συνέχεια μέσα στην ημέρα)

2. Τον βγάζουμε βόλτα, είτε πολύ νωρίς το πρωί, είτε αργά το βράδυ που έχει πέσει ο ήλιος και δεν έχει πολύ ζέστη.

3. Ανάλογα τον ταϊζουμε, είτε πολύ νωρίς, είτε το βράδυ για να μην ζοριστεί να φάει και νιώσει αδιαθεσία.

4. Δεν τον πιέζουμε, ούτε στην βόλτα, ούτε στο παιχνίδι. Είναι πολύ σημαντικό ο σκύλος σας να μην ανεβάζει παλμούς και θερμοκρασία, όταν έχει πολύ ζέστη έξω. 

5. Στην βόλτα τον πάμε από μονοπάτια με σκιά ή γρασίδι για να μην είναι πολύ ζεστά και καίγονται οι πατούσες του.

6. Εάν υπάρχει χώρος του αγοράζουμε μία πισίνα για να μπορεί να μπαίνει μέσα και να δροσίζεται, όταν έχει την ανάγκη αυτή.

7. Δεν τον αφήνετε μόνο στο αμάξι ακόμα και εάν έχετε αφήσει κάποιο παράθυρο ανοιχτό.

Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρείτε τον σκύλο σας, καθ’όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και να καταλαβαίνετε πότε τα συμπτώματα χρήζουν κτηνιατρικής φροντίδας.

Εάν δείτε τον σκύλο σας να ζαλίζεται, να κάνει εμετό, να έχει ταχυπαλμία ή σιελορροια είναι σημαντικό να τον μεταφέρετε αμέσως στον κτηνίατρο.

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, θα βοηθήσετε τον μικρό σας φίλο να έχει το καλύτερο καλοκαίρι και να νιώθει όσο πιο άνετα γίνεται.

Στο ξενοδοχείο ζώων Better than home μπορούμε να σας βοηθήσουμε με οποιαδήποτε απορία έχετε.

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.