Συμβουλές

Paw Facts – Συμβουλές για να βελτιώσετε την βόλτα με τον σκύλο σας

Η ώρα της βόλτας είναι ίσως η πιο σημαντική και χαρούμενη στιγμή της ημέρας του σκύλου σας. Η βόλτα όχι μόνο διατηρεί χαρούμενους και δραστήριους τους μικρούς μας φίλους αλλά κρατάει σε φόρμα και εμάς τους ίδιους, αφού έχουμε ένα κίνητρο να βγαίνουμε από το σπίτι.

Βέβαια πολλές φορές αντί να βγάζετε εσείς βόλτα τον σκύλο σας…σας βγάζει αυτός! 

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει στον δρόμο ιδιοκτήτες σκύλων που ο σκύλος τους κυριολεκτικα (και μεταφορικά) τους τραβάει προς τα εκεί που θέλει να πάει και δεν είναι καθόλου υπάκουος ή έχετε παρατηρήσει, ότι είστε εσείς αυτός ο ιδιοκτήτης σκύλου. Μπορείτε πιστεύουμε να καταλάβετε, ότι αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος να γίνεται μία βόλτα, καθώς μαρτυρά την λάθος δυναμική της σχέσης σας με τον σκύλο σας.

Μην ανησυχείτε όμως! Υπάρχουν τρόποι να βελτιώσετε τον τρόπο που κάνετε βόλτα με τον σκύλο σας για να έχετε και εσείς μία πιο ευχάριστη εμπειρία, αλλά και για να μάθετε στον τετράποδο σας φίλο τις ισορροπίες που πρέπει να ακολουθεί. Πάμε να τους δούμε αναλυτικά:

1.Περπατάτε μπροστά από τον σκύλο σας

Ναι, ξέρουμε ακούγεται περίεργη σαν συμβουλή. Κυρίως επειδή η πλειοψηφία των ατόμων που βλέπετε όταν πηγαίνει βόλτα έχει τον σκύλο μπροστά. Αυτό αν και θεωρείται κάτι αμελητέο, είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι του, ποιός είναι κυρίαρχος μεταξύ της σχέσης σκύλου-ιδιοκτήτη. Όταν ο σκύλος σας είναι μπροστά καθοδηγεί την πορεία της βόλτας, το οποίο είναι ένδειξη, ότι στο μυαλό του είναι ο αρχηγός. 

Στα θετικά αυτό το είδος συμπεριφοράς μπορεί να αλλάξει. Πως;

Πολύ απλά με το όταν περπατάτε να έχετε τον σκύλο σας, είτε πίσω, είτε δίπλα σας κατά την διάρκεια της βόλτας. Εξίσου σημαντικό είναι να έχετε την ίδια συμπεριφορά και φεύγοντας και γυρίζοντας από το σπίτι σας. Δηλαδή να βρίσκεστε μπροστά από τον σκύλο σας. Με τον τρόπο αυτό θα περάσετε στο σκύλο σας το μήνυμα, ότι εσείς είστε ο κυρίαρχος και ορίζετε την βόλτα (διαδρομή, διάρκεια κλπ)

2. Αφιερώστε χρόνο στον περίπατο σας

Για τον σκύλο σας η βόλτα που θα κάνει μαζί σας είναι η μοναδική δραστηριότητα της ημέρας. Και πιστέψτε μας ένας σκύλος και θέλει και πρέπει να είναι δραστήριος για να είναι χαρούμενος αλλά και ήρεμος τις ώρες που βρίσκεται στο σπίτι. Μέσα στην βόλτα έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει και κυρίως να…μυρίσει τον κόσμο συλλέγοντας πληροφορίες για αυτόν. Για αυτό είναι σημαντικό να δίνετε όσο παραπάνω από τον χρόνο σας μπορείτε, για να απολαύσετε μία βόλτα με τον σκύλο σας.

Όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι έτσι και τα σκυλιά είναι πρωινοί τύποι. Άρα θα ήταν καλό να κάνετε την μεγάλη σας βόλτα πρωινές ώρες και να έχει διάρκεια. Η διάρκεια βέβαια διαφέρει ανάλογα και το μέγεθος και τα επίπεδα ενέργειας που έχει ο σκύλος σας. Για να βεβαιωθείτε, ότι, ούτε τον εξαντλείτε, ούτε δεν του αφιερώνετε αρκετό χρόνο,ρωτήστε τον κτηνίατρό σας ,ποιό είναι το ιδανικό χρονικό πλαίσιο. Συνήθως ιδανική διάρκεια θεωρείται η μισή ώρα έως μία ώρα.

3. Χρησιμοποιήστε κοντό λουρί

Με το κοντό λουρί, ειδικά εάν ο σκύλος σας είναι μικρός σε ηλικία, μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα τις κινήσεις του. Έτσι έχετε μία πιο άμεση επαφή και επικοινωνία που σας βοηθάει να καθοδηγήσετε τον σκύλο σας στο πως πρέπει να φέρεται κατά την διάρκεια της βόλτας. 

4. Δώστε ανταμοιβές όταν δείχνει καλή συμπεριφορά 

Η διαδικασία εκμάθησης του σκύλου σας στη βόλτα, όπως και κάθε άλλη διαδικασία που προσπαθείτε να εκπαιδεύσετε στον σκύλο σας πρέπει να είναι μέρος ενός συστήματος ανταμοιβής για να έχει θετικό αντίκτυπο. 

Βεβαιωθείτε, ότι όταν ο σκύλος σας ακολουθεί τις εντολές που του δίνετε στην βόλτα ανταμείβετε την θετική του συμπεριφορά αφήνοντας τον να εξερευνήσει το μέρος. Η όσφρηση είναι μία από τις πιο σημαντικές αισθήσεις που έχει ο σκύλος σας και τον βοηθάει να συγκεντρώσει πληροφορίες για το περιβάλλον του. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο είναι φυσιολογικό να τον κατακλύζουν οι μυρωδιές από τη φύση, άλλα ζώα και ανθρώπους. Οπότε να του επιτρέπετε να μυρίζει μία περιοχή είναι η κατάλληλη ανταμοιβή για όταν δείχνει καλή συμπεριφορά. 

Pro tip: Όταν αφήνετε τον σκύλο σας να μυρίσει κάντε το για ένα μικρό χρονικό διάστημα της βόλτας, ώστε να μην κακομάθει και θέλει να κάνει συχνά στάσεις για να εξερευνήσει το τοπίο. 

Ακολουθώντας αυτές τις μικρές συμβουλές με υπομονή και συνέπεια, θα παρατηρήσετε μεγάλη βελτίωση στις βόλτες σας με τον σκύλο σας. Στη better than home έχοντας μεγάλη εμπειρία στην εκπαίδευση μικρών και μεγάλων σκύλων, μπορούμε να σας βοηθήσουμε στο έργο σας για να απολαμβάνετε τις βόλτες σας με τον καλύτερο σας φίλο πλήρως!