Συμβουλές

Paw Facts – Ότι πρέπει να ξέρετε για την κοινωνικοποίηση των κατοικιδίων σας

Για κάθε νέο σκυλογονιό είναι πολύ σημαντικό να μάθει στο σκύλο του να τα πηγαίνει καλά με τους ανθρώπους και τα άλλα ζωάκια αλλά και να συμπεριφέρεται όπως πρέπει. Ένας σκύλος που είναι κοινωνικοποιημένος και ξέρει πως να αντιδράσει στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος του όχι μόνο θα νιώθει ήρεμος και ασφαλής αλλά θα δίνει και σε εσάς την αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να σας συνοδεύσει στις καθημερινές σας δραστηριότητες και σε πολυσύχναστα μέρη. 

Όμως για να μάθετε πως μπορείτε να κοινωνικοποιήσετε και εσείς τον σκύλο σας πρέπει να κατανοήσετε πρώτα τι είναι η κοινωνικοποίηση.

Ανάλογη και της κοινωνικοποίηση ενός ανθρώπου, η κοινωνικοποίηση ενός σκύλου είναι ουσιαστικά η έκθεση του σε νέες καταστάσεις μέσα από τις οποίες μαθαίνει την συμπεριφορά που πρέπει να έχει και ξεπερνάει το άγχος και τον φόβο του για αυτές.  Σκοπός της κοινωνικοποίησης είναι για τον σκύλο να έχει ελεγχόμενες αντιδράσεις είτε σε θετικά αισθήματα όπως είναι ο ενθουσιασμός του για παιχνίδι, είτε σε αρνητικά αισθήματα όπως μία κατάσταση που του προκαλεί άγχος, και να είναι άνετος σε κάθε καθημερινή δραστηριότητα.

Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να αρχίσει ο σκύλος να κοινωνικοποιείται;

Η κοινωνικοποίηση είναι καλύτερο να αρχίζει από όταν ο σκύλος είναι κουτάβι. Σύμφωνα με τους ειδικούς η καλύτερη περίοδος είναι μεταξύ των 3-12 εβδομάδων. Μετά την 12η εβδομάδα κάθε κουτάβι επειδή αντιλαμβάνεται καλύτερα το περιβάλλον του γίνεται πιο διστακτικό σε καινούργια ερεθίσματα. Μετά από την 18η εβδομάδα γίνεται πολύ πιο δύσκολη η διαδικασία όχι όμως απίθανη.
 

Τι πρέπει να προσέξω κατά την διαδικασία κοινωνικοποίησης του σκύλου μου.

  1. Διάρκεια των βολτών

Μία βόλτα σε μεγάλη διάρκεια όταν ο σκύλος σας είναι λίγων μόνο εβδομάδων μπορεί να τον κουράσει. Η κούραση αυτή οδηγεί στο στρεσάρισμα και τη δυσανασχέτηση του σκύλου κάνοντας έτσι πιο απρόβλεπτες τις αντιδράσεις του. Προσπαθώντας να ελέγξετε τις αντιδράσεις αυτές ουσιαστικά κινδυνεύετε να δώσετε λάθος εντολές οι οποίες θα μετατραπούν σε λάθος συμπεριφορές μελλοντικά. 

2. Αφήνω τον σκύλο μου να παίζει ανεξέλεγκτα με άλλα σκυλιά

Είναι πολύ δύσκολο για ένα κουτάβι να μπορεί να ανταπεξέλθει στην ένταση του παιχνιδιού με άλλα σκυλάκια ειδικά όταν αυτά δεν είναι πάντα ίδιας μάζας και ηλικίας με το δικό μας. Για αυτό πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο σκύλος μας δεν θα βιώσει πάνω στο παιχνίδι κάποια τραυματική εμπειρία (κάποιο σκυλί να το δαγκώσει στο παιχνίδι ή να του γαβγίσει έντονα) , η οποία θα διαμορφώσει την συμπεριφορά του σε ανάλογες καταστάσεις.

3. Αφήνουμε τους περαστικούς να ασχολούνται με το σκύλο μας 

Όσο γλυκιά και όμορφη να θεωρούμε ότι είναι η προσοχή που δίνουν οι περαστικοί στον σκύλο μας είναι σημαντικό να μπορούμε να βάλουμε ένα μέτρο. Αφήνωντας κάθε περαστικό να τον χαϊδεύει ή να του δίνει φαγητό δημιουργούμε την εντύπωση, ότι όλοι οι άνθρωποι είναι φιλικοί ενω δεν είναι πάντα αυτή η περίπτωση. 

4. Απότομη έκθεση σε νέα ερεθίσματα και περιβάλλοντα

Είναι σημαντικό για τον σκύλο να εκτίθεται σε νέα περιβάλλοντα με σταθερούς και αργούς ρυθμούς, ώστε να μπορεί να μάθει και να προσαρμοστεί πιο εύκολα χωρίς να του προκαλείται κάποιο άγχος.

Έχοντας λοιπόν, υπομονή και δίνοντας ξεκάθαρες εντολές στο σκύλο σας από όταν είναι σε μικρή ηλικία, μπορείτε να πετύχετε την ομαλή και σωστή κοινωνικοποίηση του.

Στην better than home είναι αποστολή μας μέσα από την εκπαίδευση σκύλου που προσφέρουμε να σας βοηθήσουμε να κάνετε ακόμα πιο εύκολη την κοινωνικοποίηση του για να απολαμβάνετε κάθε στιγμή μαζί με τον καλύτερο σας φίλο stress free.

Related Posts