Συμβουλές

Paw Facts – Τι χαρακτηριστικά πρέπει να προσέξετε πριν υιοθετήσετε ένα σκύλο

Η προσθήκη ενός σκύλου στην ζωή σας, είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες αποφάσεις που μπορείτε να πάρετε. Όμως πριν προχωρήσετε σε αυτό το βήμα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα κάνετε την σωστή επιλογή, είτε σκοπεύετε να αγοράσετε, είτε να υιοθετήσετε.

Αναλύοντας τις δικές σας ανάγκες και τα χαρακτηριστικά που θέλετε να έχει ο σκύλος σας εξασφαλίζετε, ότι θα κάνετε την καλύτερη επιλογή όχι μόνο για εσάς αλλά και για τον νέο τετράποδο φίλο σας, ώστε να έχει μία ευτυχισμένη ζωή. Στο άρθρο που ακολουθεί μοιραζόμαστε κάποιες συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να κάνετε την σωστή

Από τι παράγοντες εξαρτάται η επιλογή σκύλου:

1. Προϋπάρχουσα εμπειρία

Έχει πολύ μεγάλη διαφορά ένας έμπειρος ιδιοκτήτης σκύλου από έναν τελείως άπειρο. Ένας έμπειρος άνθρωπος θα ξέρει καλύτερα να διαχειρίζεται τα συναισθήματα ενός σκύλου και διαθέτει ήδη την υπομονή που θα πρέπει να δείξει στις μικροζημιές που θα προκύπτουν ( μάσημα επίπλων, ακαθαρσίες κτλ). Εάν ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία τότε θα πρέπει να επιλέξετε έναν σκύλο που θα χρειάζεται λίγη και εύκολη εκπαίδευση ώστε να μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις ανάγκες του. 

2. Πόσο χρόνο μπορείτε να διαθέσετε

Ένας σκύλος ειδικά εάν είναι μικρής ηλικίας έχει πολύ περισσότερες απαιτήσεις από εσάς και εννοείται διαθέτει πολύ περισσότερη ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζεται τουλάχιστον δύο μεγάλες βόλτες την ημέρα για να εκτονώνει την ενέργεια του και να είναι ήρεμος (τρείς βόλτες είναι το ιδανικό). Συνεπώς πριν επιλέξετε, ποιον τετράποδο φίλο θα φέρετε μαζί σας σπίτι  είναι πολύ σημαντικό να εκτιμήσετε πόσο χρόνο την ημέρα μπορείτε να αφιερώσετε στην εκπαίδευση του αλλά και στις δραστηριότητες που θα κάνετε μαζί. 

 3. Εάν ζείτε μόνοι ή με οικογένεια/φίλους

Αρχικά δεν υφίσταται να φέρετε ένα κατοικίδιο σπίτι σας χωρίς πρώτα να έχετε λάβει την συναίνεση όσων ζουν μαζί σας. Ο χρόνος και η προτεραιότητα που θα έχει ο νέος σας συγκάτοικος συνδέεται άμεσα με το εάν μένετε μόνος ή με την οικογένειά σας. 

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ανάγκη που σας οδήγησε στην απόκτηση ενός σκύλου. Είναι διαφορετικά τα κίνητρα, όταν ζείτε μόνος και διαφορετικά όταν έχετε οικογένεια ή μένετε με κάποιον. Κάποιος που ζει μόνος του μπορεί να ψάχνει ένα σκύλο που να του κρατάει συντροφιά, ενώ κάποιος που ζεί με την οικογένεια του να αναζητά περισσότερο ένα σκύλο φύλακα. Όλα αυτά πρέπει να τα λάβετε υπόψιν, όταν μπαίνετε στην διαδικασία επιλογής του κατάλληλου σκύλου.

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να προσέξετε για να διαλέξετε την σωστή ράτσα σκύλου για εσάς

Μέχρι στιγμής πρέπει να έχετε μπορέσει να διακρίνετε τις δικές σας ανάγκες όσον αφορά την απόκτηση ενός σκύλου. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να καταλήξετε και στα χαρακτηριστικά που ψάχνετε για να βεβαιωθείτε, ότι θα κάνετε την καλύτερη επιλογή για εσάς και εννοείται για τον νέο σας τετράποδο φίλο.

Ποια χαρακτηριστικά όμως πρέπει να λάβετε υπόψιν;

  1. Μέγεθος σκύλου

Υπάρχουν σκυλιά τα οποία είναι μικροσκοπικά τύπου Chi hua hua και από την άλλη υπάρχουν σκυλιά μεγαλύτερου μεγέθους τύπου Anatolia Sheperd. Κάθε μέγεθος σκύλου έχει τις δικές του ανάγκες που πρέπει να γνωρίζετε. 

Τα μικρά σκυλιά καταλαμβάνουν λίγο χώρο και θεωρούνται πιο ήσυχα. Παράλληλα όμως είναι αρκετά ευαίσθητα και ευάλωτα σε τραυματισμούς και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον μπορεί να θεωρούνται πιο ήρεμα, αλλά μην αφήνετε το μέγεθος να σας ξεγελάσει. Είναι πολύ σύνηθες στα μικρά σκυλιά να αναπτύσσουν επιθετικές συμπεριφορές για να αντισταθμίσουν το μικρό τους μέγεθός, οπότε είναι πολύ σημαντικό να τα εκπαιδεύσετε για να αποφύγετε τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Από την άλλη τα σκυλιά που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος θεωρούνται καλύτεροι φύλακες καθώς λόγω του μεγέθους τους μπορούν να είναι “φοβιστικοί” ενώ δεν είναι μυστικό, ότι πολλοί άνθρωποι που αγαπούν τα σκυλάκια, έχουν μία αδυναμία στα πιο μεγάλα σκυλιά γιατί θεωρούνται πιο γλυκά και παιχνιδιάρικα. Όμως κάτι που πρέπει να αναλογιστείτε πριν αποφασίσετε να διαλέξετε ένα μεγαλύτερο σε μέγεθος σκυλί είναι ότι καταλαμβάνουν και περισσότερο χώρο στο σπίτι και μπορούν να είναι και πιο επιρρεπή σε μικροζημιές. 

Ένα ακόμα ζήτημα είναι το οικονομικό: όσο μεγαλύτερος είναι ο σκύλος τόσο πιο ακριβή είναι η τροφή του, η ιατρική του περίθαλψη ή άλλες προμήθειες, όπως πιο επιτακτική είναι και η ανάγκη για εκπαίδευση, ώστε να μάθει ο σκύλος να αντιδρά ήρεμα σε κάθε συναίσθημα που τον κατακλύζει κυρίως, όταν είναι σε δημόσιο χώρο.

2. Επίπεδα ενέργειας 

Τα επίπεδα ενέργειας και όρεξης για παιχνίδι είναι ανάλογα σε κάθε ράτσα σκύλου. Ο χρόνος και η όρεξη λοιπόν που έχετε να διαθέσετε παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή που θα κάνετε. Εάν έχετε τον χρόνο και την διάθεση να αφιερώσετε, τότε μία ράτσα σκύλου όπως είναι το Γερμανικό ποιμενικό , τα Golden Retriever, και τα Irish Setter είναι κάποιες πολύ καλές επιλογές. Από την άλλη εάν αναζητάτε έναν σκύλο, ο οποίος θα προτιμά μικρές βόλτες και πολλούς ύπνους τότε ράτσες όπως το Bulldog, τα Maltese και τα Boston Terrier θα γίνουν οι καλύτεροι σας φίλοι για αγκαλιές. Όποια και αν είναι η επιλογή σας όμως θα πρέπει να κρατάτε τους μικρούς σας φίλους δραστήριους. 

Pro tip: Εάν παρατηρείτε, ότι ο σκύλος σας κάνει ζημιές στο σπίτι ή είναι ανήσυχος αυτό μπορεί να σημαίνει, ότι χρειάζεται περισσότερες δραστηριότητες για να ξεθυμαίνει η ενέργεια του. Αφήνοντας ένα σκύλο που υποδεικνύει τέτοια σημάδια χωρίς αρκετή άσκηση μπορεί να προκαλέσει κάποιο ατύχημα, το οποίο θα μπορούσε εύκολα να αποφευχθεί.

3. Τρίχωμα

Το τρίχωμα του σκύλου σας είναι άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό αφού συνδέεται άμεσα με τις ανάγκες περοποίησης του αλλά και με την καθαριότητα του σπιτιού σας.

Πολλά σκυλιά όπως είναι τα Husky, Retriever, Δαλματίας έχουν τρίχωμα που μαδάει πολύ. Αυτό σημαίνει, ότι το σπίτι θα γίνεται αρκετά ακατάστατο και θα θέλει συχνό καθάρισμα αλλά και ότι το τρίχωμα του σκύλου θα θέλει καλά προϊόντα και συχνό χτένισμα για να είναι περιποιημένο. Αυτό βέβαια είναι ένα μικρό τίμημα μπροστά στην αγάπη και την συντροφιά που μας προσφέρουν τα σκυλιά αυτά, αλλά εάν δεν έχετε τον χρόνο ή την διάθεση να καθαρίζετε ή εάν είστε αλλεργικοί,αλλά θέλετε να αποκτήσετε ένα σκυλάκι τότε τέτοιου είδους ράτσες δεν είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Μπορείτε πάντα να επιλέξετε μία ράτσα που δεν μαδάει πολύ.

Ναι, και όμως υπάρχουν και ράτσες σκύλων που μαδάνε πολύ λίγο, χάρις κυρίως της υφής και της πυκνότητας του τριχώματός τους. Τέτοιες ράτσες είναι τα Terrier, τα Poodle και τα Miniature Schnauzer. Να σας υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι ακόμα και αυτά τα σκυλιά θα μαδάνε. Απλά ο όγκος της τρίχας και η συχνότητα της τριχόπτωσης είναι τέτοιοι που δεν χρήζουν μία τόσο επιτακτική ανάγκη για καθαριότητα.

4. Ηλικία

Σκυλιά μικρότερης ηλικίας, όπως είναι τα κουτάβια απαιτούν περισσότερη προσοχή και εκπαίδευση για να μάθουν να συμπεριφέρονται σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Εάν θέλετε λοιπόν ένα μικρό σε ηλικία σκύλο, να είστε έτοιμος να δώσετε ώρες από τον ελεύθερο σας χρόνο για να τον μάθετε, ποια συμπεριφορά είναι σωστή και ποια λάθος. Με ένα σκύλο μικρής ηλικίας είναι πολύ πιθανό να γίνονται ζημιές στο σπίτι, να μασήσει αντικείμενα ή να κάνει βρωμιές μέχρι να εκπαιδευθεί σωστά. Για αυτό και χρειάζεται μεγάλη υπομονή και συνεχή εκπαίδευση. 

Εάν δεν διαθέτετε πολύ χρόνο ή μεγάλη διάθεση για αυτή την διαδικασία μπορείτε να επιλέξετε ένα ενήλικα σκύλο, ο οποίος θα είναι πιο ήρεμος και κατασταλαγμένος αφού η προσωπικότητά του θα έχει ήδη διαμορφωθεί. Ακόμα και σε έναν ενήλικα σκύλο βέβαια θα χρειαστεί στην αρχή ένας βαθμός εκπαίδευσης αλλά όχι στο επίπεδο ενός μικρού κουταβιού.

Να θυμάστε: Ημίαιμα και αδέσποτα σκυλάκια είναι πάντα μία καλή επιλογή.

Τα ημίαιμα σκυλάκια πολλές φορές φέρουν τα καλά χαρακτηριστικά δύο ρατσών, οπότε μην φοβάστε ότι κάνετε μία λάθος επιλογή. Ανάλογα ένα αδέσποτο σκυλάκι θα σας δώσει όλη του την αγάπη και την προστασία ως δείγμα ευγνωμοσύνης. Υπάρχουν πολλά καταφύγια ζώων που φροντίζουν σκυλάκια όλων των μεγεθών και ηλικιών, τα οποία περιμένουν να γίνουν μέλος μίας νέας οικογένειας. Μην φοβηθείτε λοιπόν, να κάνετε αυτό το βήμα και να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι από ένα καταφύγιο.

Συνοψίζοντας ανάλογα τις προσωπικές σας ανάγκες, τον χρόνο και την όρεξη που έχετε μπορείτε να επιλέξετε το ανάλογο σκυλάκι που θα σας συντροφεύει σε όλες τις μελλοντικές σας περιπέτειες. Ο δεσμός που δημιουργείται ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και τον σκύλο του είναι από τους πιο συναισθηματικούς και γερούς δεσμούς και μόνο για αυτό αξίζει κάθε ατασθαλία, γάβγισμα και μάσημα που θα έρθει στην πορεία. 

Στην better than home η κινητήριος μας δύναμη είναι η αγάπη μας για τα σκυλιά. Με την εμπειρία δεκαετιών που διαθέτουμε, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας ανεξαρτήτων μεγέθους, ηλικίας και επιπέδων ενέργειας που διαθέτει.