Συμβουλές

5 συμβουλές για να μην τραβάει ο σκύλος σας στην βόλτα

Όλοι αγαπάμε τον μικρό μας φίλο όσο τίποτα στον κόσμο. Αυτό το αίσθημα αγάπης όμως δεν ισχύει πάντα για την βόλτα που πρέπει να τον βγάζουμε. 

Μπορούμε να φανταστούμε, ότι πολλές φορές όταν είναι 7:30 το πρωί και ο σκύλος σας χοροπηδάει γιατί είναι η ώρα για βόλτα θα ελπίζατε να μπορούσατε να ξαπλώσετε για λίγο ακόμα. Αυτό το συναίσθημα είναι πολύ πιο έντονο, όταν ο σκύλος σας συνηθίζει να τραβάει στην βόλτα. 

Αυτό το τράβηγμα πέρα από το ότι κάνει την όλη εμπειρία δυσάρεστη για εσάς σημαίνει και ότι ο σκύλος σας, δεν έχει εκπαιδευτεί να είναι υπάκουος την ώρα της βόλτας. Τι σημαίνει αυτό; Εάν ο σκύλος σας τραβάει στη βόλτα, τότε την ευθύνη την έχετε εσείς, αφού έχετε δώσει την εντύπωση στον μικρό σας φίλο, ότι ηγείται της σχέσης σας.

Ευτυχώς για εσάς υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να το αλλάξετε αυτό. Στο σημερινό μας άρθρο αναλύουμε ακριβώς αυτούς τους τρόπους.

1. Μην τον τραβάτε

Είναι πολύ φυσιολογικό όταν σας τραβάει ο σκύλος σας, η πρώτη σας αντίδραση να είναι να τον τραβήξετε και εσείς πίσω. Αυτή η τακτική δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, αν κάτι η απότομη κίνηση θα ‘πνίξει” το σκύλο σας ταλαιπωρώντας τον.

Μία βασική πρακτική, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί αυτού, είναι να μείνετε εντελώς ακίνητος και να περιμένετε ο σκύλος σας να γυρίσει ή να τον καλέσετε πίσω.

2. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Ανάλογα με το σταμάτημα είναι πολύ σημαντικό να μείνετε ψύχραιμος και ο τόνος της φωνής σας να είναι αποφασιστικός. Μόνο έτσι θα καταλάβει ο σκύλος σας, ότι δεν είναι ο ηγέτης της σχέσης σας αλλά το ανάποδο. Επιπλέον, επιχειρήστε έχοντας χαλαρό το λουρί να στρίψετε στην αντίθετη κατεύθυνση. Κάνοντας αυτό δείχνετε, ότι είναι δικός σας ρόλος να καθοδηγήσετε την πορεία της βόλτας σας.

3. Κουράστε τον πριν την βόλτα

Εάν ο σκύλος σας είναι γενικά ενθουσιώδης τότε είναι λογικό να έχει πολύ ενέργεια και στην βόλτα. Γενικά τα σκυλιά δέχονται πολλούς ερεθισμούς κατά την διάρκεια της βόλτας. Είτε είναι φωνές, είτε άπειρες μυρωδιές από το περιβάλλον, άλλους ανθρώπους και άλλα σκυλάκια είναι λογικό, να θέλει να εξερευνήσει τα πάντα. 

Εάν πριν την βόλτα έχετε φροντίσει να έχετε παίξει ένα ενεργητικό παιχνίδι με τον σκύλο σας, θα είναι πιο κουρασμένος στην βόλτα, άρα θα πηγαίνει και πιο χαλαρά.

4. Μην αναφέρετε την λέξη βόλτα

Στα πλαίσια του να κρατήσετε ήρεμο τον σκύλο σας πρέπει ήδη, πριν ξεκινήσετε την βόλτα να τον προετοιμάσετε.

Μία καλή πρακτική είναι να μην ανακοινώνετε, ότι ήρθε η ώρα για την βόλτα. Εάν έχει συνδέσει την δραστηριότητα αυτή με μία συγκεκριμένη λέξη, αποφύγετε να του την αναφέρετε. Απλά τοποθετήστε το λουρί χωρίς να μιλήσετε και να τον κοιτάξετε και ξεκινήστε την βόλτα σας, όταν ηρεμήσει.

5. Επιμείνετε σε μία μέθοδο

Πειραματιστείτε με το τι κάνει τον σκύλο σας να συμπεριφέρεται καλύτερα και ακολουθήστε πιστά αυτή την μέθοδο. Όταν πρόκειται για τον μικρό σας φίλο η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως.


Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να βελτιώσετε την εμπειρία σας την ώρα της βόλτας με τον καλύτερό σας φίλο και να δεθείτε ακόμα περισσότερο.

Στην Better than home στόχος μας είναι να σας δίνουμε πάντα τις καλύτερες συμβουλές, για να γίνετε η καλύτερη εκδοχή σκυλογονιού, που υπάρχει. Για αυτό και πέρα από την φιλοξενία παρέχουμε και εκπαίδευση για κάθε ιδιοκτήτη σκύλου. 

Μάθετε περισσότερα εδώ