Συμβουλές

5 συμβουλές για «αρμονική συμβίωση» με το σκύλο σας

Η απόφαση να βάλεις στη ζωή σου έναν σκύλο είναι πολύ σημαντική και χρειάζεται αρκετή σκέψη προτού κάνεις το βήμα. Η γενική εικόνα περιλαμβάνει μπόλικα χαμόγελα, ζεστές αγκαλιές και χαρούμενες καταστάσεις μέσα από μια συντροφικότητα που δεν μπορείς να φανταστείς αν δεν την ζήσεις. Από την άλλη όμως θα πρέπει πρώτα εσύ ο ίδιος να είσαι έτοιμος και αποφασισμένος ώστε αυτή η συμβίωση να εξελιχθεί όσο όμορφα εξαρχής φανταζόσουν. Για αυτόν τον λόγο σας δίνουμε 5 συμβουλές ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες συμπεριφορές και συνήθειες από τον μικρό σας «φίλο».

  • ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ναι τα σκυλιά είναι έξυπνα και μπορούν να μας καταλαβαίνουν σε μεγάλο βαθμό όσο μεγαλώνουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απλά μιλώντας μαζί τους όπως ακριβώς μιλάμε σε έναν άνθρωπο τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια… Για αυτό και πρέπει εξαρχής να χρησιμοποιούμε μικρές και κοφτές λέξεις ώστε να δώσουμε στον σκύλο να καταλάβει από νωρίς τα βασικά. «ΜΗ», «ΜΠΡΑΒΟ», «ΟΧΙ», «ΒΟΛΤΑ», «ΚΑΛΟ» είναι μερικές από τις λέξεις που ηχούν εύκολα και κατανοητά στα αυτιά ενός σκύλου και μπορούν να τον οδηγήσουν σε μια πιο «ώριμη» συμπεριφορά όσο μεγαλώνει.

  • ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ

 Κανένα πλάσμα σε αυτόν τον κόσμο δεν ξέρει από μόνο του πως να φερθεί σε μια σύγχρονη κοινωνία, πόσο μάλλον οι τετράποδοι φίλοι μας. Είναι δική μας ευθύνη να τους καθοδηγήσουμε, να ελέγχουμε τις συμπεριφορές τους και να βάζουμε ένα «stop» εκεί που πρέπει. Με το ίδιο σκεπτικό και όταν λειτουργούν όπως πρέπει τότε πρέπει να τους επιβραβεύουμε!

  • ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Όπως εσείς στο σπίτι σας προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο και λειτουργικό περιβάλλον έτσι ακριβώς ισχύει και για το κατοικίδιο σας. Ιδιαίτερα όταν τα «ένστικτα» του σκύλου σας μπορούν να τον οδηγήσουν σε ζημιές και κάθε είδους αταξίες! Το να περιορίζεις το σκυλί σου όταν λείπεις(ή ακόμη και όταν είσαι εκεί) σε ένα μέρος του σπιτιού ή της αυλής δεν είναι κακή ιδέα. Αρκεί φυσικά ο χώρος να είναι επαρκής, καθαρός και να έχει όλα τα απαραίτητα για το σκύλο σας όπως νερό, παιχνίδια και μια αναπαυτική θέση για ύπνο!

  • ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΝΗ

Όταν βάζεις στη ζωή σου έναν σκύλο δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το τι θα ακολουθήσει. Από μικρό κουτάβι αλλά και καθώς θα μεγαλώνει μπορεί να δούμε διάφορες συμπεριφορές άλλες καλές και άλλες όχι. Δική μας ευθύνη είναι με συνέπεια και επιμονή να τα καθοδηγούμε και να υπενθυμίζουμε ποιο είναι το «σωστό» και ποιο το «λάθος». Αν εμείς κουραστούμε ή βαρεθούμε να είστε σίγουροι ότι ο σκύλος θα τραβήξει το δικό του δρόμο συμπεριφοράς.

  • ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗ

Η συμβίωση με έναν σκύλο είναι σχέση αγάπης. Δώστε τους αγάπη και στοργή και να είστε σίγουροι ότι θα το ανταποδώσει. Οι φωνές, τα νεύρα και  το «ξύλο» δεν είναι πρακτικές που ταιριάζουν και σπάνια φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.  Άλλωστε ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αρχική απόφαση μας βασίστηκε στην ανάγκη για αγάπη και μια ιδιαίτερη ξεχωριστή σχέση διαφορετική από τις υπόλοιπες που έχουμε στην καθημερινότητα μας.