Συμβουλές

3+1 συμβουλές για να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να πηγαίνει τουαλέτα

Ίσως από τις πιο “μεγάλες” δοκιμασίες, που θα αντιμετωπίσετε ως σκυλογονείς, είναι να μάθετε τον μικρό σας φίλο να πηγαίνει τουαλέτα. Είναι πολύ σημαντικό να μάθει ο σκύλος σας από νωρίς, που πρέπει να πηγαίνει τουαλέτα, για να αποφευχθούν τα ατυχήματα στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην Better than home έχοντας εμπειρία χρόνων στην εκπαίδευση των αγαπημένων μας φίλων, έχουμε μάθει μερικούς τρόπους, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να μάθετε τον σκύλο σας να πηγαίνει τουαλέτα. 

1. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια ότι θέλει να πάει τουαλέτα

Όταν ο μικρός σας φίλος θέλει να πάει τουαλέτα θα δείτε μία αλλαγή στην συμπεριφορά του, η οποία υποδεικνύει αυτή την ανάγκη. Εφόσον δεν έχει άλλον τρόπο να μας ειδοποιήσει, το να εντοπίσετε αυτά τα σημάδια είναι πολύ σημαντικό. Κάποια βασικά είναι τα παρακάτω:

  • Περπάτημα νευρικό και κυκλικές περιστροφές γύρω από την εαυτό του
  • Κλαψούρισμα
  • Γάβγισμα
  • Μυρίζει το πάτωμα
  • Πηγαίνει στην πόρτα (εάν έχετε μάθει ήδη να βγαίνετε έξω)
  • Καμπύλωμα σώματος

Εάν παρατηρήσετε αυτή την συμπεριφορά ειδικά μετά από την ώρα του παιχνιδιού και του φαγητού, τότε το πιο πιθανό είναι ο σκύλος σας, να θέλει να πάει τουαλέτα.

2. Μάθετε να βγάζετε συστηματικά τον σκύλο σας

Ένας γενικός κανόνας που υπάρχει αναφέρεται στο, ότι ανάλογα την ηλικία του σκύλου τον βγάζετε και βόλτα. Για παράδειγμα εάν το σκυλάκι σας είναι τριών μηνών, το βγάζετε ανα τρείς ώρες. Αυτό ισχύει μέχρι να φθάσει 8 μηνών. Όσο πιο μικρό σε ηλικία είναι τόσο πιο συχνά χρειάζεται να βγαίνει βόλτα για να αποφευχθούν τα ατυχήματα στο σπίτι. Μάθετε να τον βγάζετε κάθε 1-2 ώρες στην αρχή. Στην βόλτα καλό είναι να έχετε υπομονή και να περιμένετε να δείτε τις αντιδράσεις του. Είναι πολύ σημαντικό, εάν κάνει αυτό που θέλουμε, δηλαδή να πάει τουαλέτα, να τον επιβραβεύσετε αμέσως, για να συνδέσει αυτή την ενέργεια με κάτι θετικό, που είναι η λιχουδιά. Στην διάρκεια των βδομάδων και μηνών που θα ακολουθήσουν, έχοντας καταλάβει, ότι βγαίνει έξω για την τουαλέτα, μπορείτε να αυξήσετε το χρονικό περιθώριο ανάμεσα στις βόλτες.

Στην περίπτωση που το σκυλάκι σας είναι κουτάβι και δεν επιτρέπεται να βγεί ακόμα για βόλτα, μπορείτε να βάλετε ειδικές πάνες ιδανικά σε εξωτερικό χώρο, όπως είναι η αυλή ή ένα μπαλκόνι για να καταλάβει, ότι αυτή την ενέργεια την κάνουμε εκτός σπιτιού. Όταν διακρίνετε κάποιο σημάδι, ότι θέλει να πάει τουαλέτα, του φοράτε το λουρί της βόλτας και το οδηγείτε έξω στην πάνα του. Με την ίδια λογική, όταν πάει τουαλέτα αμέσως το ανταμείβετε για να συνδέση με επιβράβευση την πράξη αυτή.

3. Δημιουργήστε μία ρουτίνα στην βόλτα

Ο καλύτερος τρόπος να μάθει ο σκύλος σας να πηγαίνει τουαλέτα, είναι να ακολουθείτε στη βόλτα σας ένα συγκεκριμένο μονοπάτι, ώστε να δημιουργήσει μία ρουτίνα. Προσπαθήστε να επισκέπτεστε πάντα τα ίδια σημεία, που έχει ήδη χρησιμοποιήσει για τουαλέτα. Ακολουθώντας σε κάθε βόλτα τα ίδια βήματα, είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο να μάθει το πότε και το που μπορεί να πηγαίνει τουαλέτα.

4. Μην τον μαλώσετε εάν πάει τουαλέτα στο σπίτι

Ίσως από τα πιο βασικά σημεία της εκπαίδευσης, είναι να μην χάσετε την υπομονή σας, εάν δεν κρατηθεί και πάει τουαλέτα μέσα στο σπίτι ειδικά, εάν το δείτε ετεροχρονισμένα και όχι, όταν συμβαίνει. Είναι 100% σίγουρο, ότι αυτό θα γίνει μέχρι να μάθει να πηγαίνει στην βόλτα. Εάν καταλάβετε, ότι πρόκειται να πάει τουαλέτα μέσα στο σπίτι, απλά χρησιμοποιήστε μία αποδοκιμαστική λέξη, όπως το “μη” με λίγο πιο έντονο τόνο για να καταλάβει, ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι η σωστή. Εάν δεν ακούσει στο μη προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή με ένα παιχνίδι ή λιχουδιά για να τον προλάβετε.

Αν δεν τα καταφέρετε είναι πολύ σημαντικό να μην τον μαλώσετε ή να τον τιμωρήσετε και να δείξετε κατανόηση. Εάν τον μαλώσετε και φοβηθεί πέρα από το ότι κλονίζετε την σχέση εμπιστοσύνης, που χτίζεται μεταξύ σας, θα συνδέσει και την τουαλέτα με κάτι αρνητικό και μπορεί να μην θελήσει να ξαναπάει ή να πηγαίνει σε κρυφά σημεία, που δεν θα τον δείτε. Απλά καθαρίστε εξονυχιστικά την περιοχή, για να μην μείνει η μυρωδιά του και θελήσει να ξαναπάει, και συνεχίστε να τον επιβραβεύετε, όταν πηγαίνει τουαλέτα εξώ. Στον καθαρισμό προσέξτε να μην χρησιμοποιήσετε κάποιο καθαριστικό με αμμωνία, καθώς αμμωνία περιέχουν και τα ούρα του και, εάν μείνει η μυρωδιά της, θα θελήσει να ξαναχρησιμοποιήσει το σημείο για τουαλέτα.

Αυτά είναι μερικά απλά βήματα, που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον μικρό σας φίλο, να μάθει γρήγορα να πηγαίνει τουαλέτα. Η ομάδα μας στην Better than home μπορεί να σας βοηθήσει, σε όποια δυσκολία αντιμετωπίσετε σε αυτή την αποστολή.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας πατήστε εδώ.