Συμβουλές

Τοξόπλασμα και γάτα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ακόμα και εάν δεν έχετε μία γάτα, ένα πράγμα που σίγουρα θα έχετε ακούσει ή συσχετίσει με μία γατούλα είναι το τοξόπλασμα. 

Τι είναι το τοξόπλασμα και πώς μπορείτε να προφυλάξετε το μικρό σας χνουδωτό φίλο αλλά και τον εαυτό σας;

Αυτό θα συζητήσουμε στο σημερινό μας άρθρο.

Τι είναι το τοξόπλασμα;

Το τοξόπλασμα προκαλείται από το παράσιτο Toxoplasma gondii. Το παράσιτο αυτό μπορεί να βρεθεί σε όλα τα θηλαστικά, όχι μόνο στις γάτες, απλώς η γάτα αποτελεί έναν συχνό ενδιάμεσο και τελικό ξενιστή του παράσιτου. 

Τι προκαλεί το τοξόπλασμα στις γατούλες;

Το τοξόπλασμα στις γάτες δημιουργεί ωοκύστες, οι οποίες συνήθως αποβάλλονται μέσω κοπράνων μέσα σε δύο εβδομάδες και μετά δεν ξανα αποβάλλονται.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι γάτες;

  • Κούραση
  • Δύσπνοια
  • Πυρετός
  • Ανορεξία
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Πονόλαιμος
  • Ίκτερος
  • Απώλεια όρασης/ συντονισμού
  • Αλλαγές στην συμπεριφορά

Πώς γίνεται η διάγνωση του τοξοπλάσματος;

Η διάγνωση του τοξοπλάσματος δεν μπορεί να γίνει από μία απλή εξέταση ούρων ή κοπράνων. Εάν θεωρείτε, ότι η γάτα σας νοσεί θα πρέπει να κάνετε έναν έλεγχο αντισωμάτων ή με λήψη δείγματος ιστού ή εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Μπορεί να θεραπευτεί η γάτα μου από το τοξόπλασμα;

Εάν η γάτα σας βγει θετική στο τοξόπλασμα τότε θα ξεκινήσει μία αντιβιοτική αγωγή, όμως επειδή είναι πολύ συχνό το φαινόμενο της υποτροπίασης, θα πρέπει να της κάνετε ετήσια εξετάσεις.

Ακόμη, θα πρέπει να φροντίζετε να διατηρείτε την υγιεινή σε όλα τα επίπεδα, όπως και στην άμμο της γάτας με την συστηματική αλλαγή και τον καθαρισμό της. 

Μεταδίδεται το τοξόπλασμα στον άνθρωπο;

Γενικά είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθεί το τοξόπλασμα καθώς ο μόνος τρόπος να γίνει είναι μέσα από επαφή με τα κόπρανα τις γάτας, στα οποία έχουν αναπτυχθεί οι ωοκύστες, κάτι που συμβαίνει εάν τα κόπρανα παραμείνουν από 2-7 ημέρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Πώς μπορώ να προφυλάξω την γάτα μου από το τοξόπλασμα;

Εφόσον το τοξόπλασμα είναι ένα παράσιτο που μπορεί η γάτα να κολλήσει από μολυσμένο νερό και φαγητό θα πρέπει να προσέχετε, τι φαγητό της δίνεται.

Καλό είναι να αποφεύγετε λοιπόν να της δίνετε ωμές τροφές ( εκτός εάν εχούν ψυχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ) καθώς και να την προσέχετε, όταν κυνηγάει έντομα ή τρωκτικά.

Πώς μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου από το να κολλήσω τοξόπλασμα;

Το κυριότερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καθαρίζετε συχνά και με προσοχή την αμμοδόχο της γατούλας σας. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να πλένετε καλά τα χέρια σας αφού, χαιδέψατε την γάτα σας, ειδικά πριν καταναλώσετε φαγητό.

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα και παρατηρώντας την γάτα σας για συμπτώματα, δεν έχετε να φοβάστε τίποτα.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.

Και μην ξεχνάτε, ότι το ξενοδοχείο των σκύλων μας στην Θεσσαλονίκη, Better than home είναι εδώ για να φιλοξενήσει τον μικρό σας φίλο, όποτε το χρειαστείτε.