Συμβουλές

Ράτσες σκύλων και ασθένειες: Τι πρέπει να προσέξετε

Τα αγαπημένα μας σκυλάκια όσο και να θέλουμε να είναι υγιή και χαρούμενα πάντα, αυτό δεν είναι δυνατόν. Όπως και εμείς, έτσι και οι μικροί μας φίλοι, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας.

Σαν σκυλογονείς είναι σημαντικό να γνωρίζετε, ότι κάποιες ράτσες, είναι πιο επιρρεπής σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας από άλλες. Στην Better than home έχοντας φροντίσει σκύλους από κάθε ράτσα, έχουμε συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες, για το τι χρειάζεται να προσέξετε στην υγεία του μικρού σας φίλου, ανάλογα τη ράτσα του.

1. Ιρλανδικό Σέτερ: Επιληψία

Τα ιρλανδικά σέτερ σε γενικό βαθμό χαίρουν άκρας υγείας. Μία ασθένεια όμως στην οποία είναι επιρρεπή, είναι η επιληψία. Η επιληψία είναι μία νευρολογική ανωμαλία του εγκεφάλου. Αυτό το πρόβλημα προέρχεται από την εκτροφή του σκύλου.

2. Μπιγκλ, Επιληψία

Ανάλογα με τα ιρλανδικά σέτερ την ίδια τάση για να εμφανίσουν κρίσεις επιληψίας, έχουν και τα Beagles.Η πρώτη επιληπτική κρίση εμφανίζεται στην ηλικία των 6 μηνών έως και 3 ετών. Συνήθως, η επιληψία δεν θεραπεύεται, αλλά αν οι επιληπτικές κρίσεις είναι πάνω από μία κάθε μήνα, τότε ο σκύλος θα χρειαστεί να του χορηγείται αντιεπιληπτική αγωγή.

3. Ντόμπερμαν Πίντσερ: Καρδιοπάθειες

Τα Ντόμπερμαν Πίντσερ έχουν τάση να παρουσιάσουν διατατική μυοκαρδιοπάθεια, δηλαδή το μυοκάρδιο αρχίζει σιγά-σιγά να καταστρέφεται και να αντικαθιστάται από συνδετικό – ουλώδη ιστό, που δεν έχει τις ίδιες ελαστικές ιδιότητες. Τότε η καρδιά χάνει μέρος της ικανότητας της να λειτουργεί, ως αντλία και στην προσπάθεια της να αντιρροπήσει τη βλάβη, αρχίζει να μεγαλώνει. Τα Ντόμπερμαν επίσης λόγω του μεγέθους τους έχουν την τάση να εμφανίσουν μία ασθένεια που λέγεται Δυσπλασία Ισχίου Σκύλου που οδηγεί σε ταλάντευση των πίσω άκρων του, όταν κινείται.

4. Γερμανικός ποιμενικός: Δυσπλασία ισχύου

Τα γερμανικά ποιμενικά είναι σε γενικές γραμμές υγιή σκυλιά. Υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσουν δυσπλασία του ισχύου, η οποία είναι μία πάθηση, που προκαλείται επειδή η άρθρωση δεν “κουμπώνει” καλά στην υποδοχή της, προκαλώντας θέματα στα πόδια και αρθρίτιδα. 

Η δυσπλασία ισχύου κυρίως είναι κληρονομική, οπότε εάν οι γονείς του δεν είχα πρόβλημα, το πιο πιθανό είναι, ότι δεν θα εμφανίσει και ο σκύλος σας.

5. Ροτβάιλερ: Θέματα στις αρθρώσεις

Λόγω του μεγέθους τους και τα ροτβάιλερ είναι πιθανό να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα, όπως είναι η δυσπλασία και η αρθρίτιδα. Το είδος αρθρίτιδας, όμως , που πρέπει να προσέξετε περισσότερο, είναι η διαχωριστική οστεοαρθρίτιδα, δηλαδή, ο κακός σχηματισμός του χόνδρου, διότι χρειάζεται επέμβαση για να διορθωθεί.

6. Δαλματίας: Προβλήματα ακοής

Τα αγαπημένα σε όλους σκυλιά Δαλματίας μπορεί να είναι αξιολάτρευτα με τις κουκίδες τους, αλλά ένα μεγάλο θέμα υγείας, που μπορεί να εμφανίσουν, είναι η μερική ή η πληρής κώφωση. Ήδη ένα ποσοστό του μεγέθους του 29,9% των σκυλιών δαλματίας, θα γεννηθεί χωρίς ακοή στο ένα ή και στα δύο αυτιά.

7. Μπουλντόγκ: Αναπνευστικά προβλήματα

Όλοι τα λατρεύουν για το ιδιαίτερο και χαριτωμένο φατσάκι τους. Όμως αυτό είναι που μπορεί να τους προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, λόγω του μικρού μεγέθους των ρουθουνιών τους και της στενής τραχείας τους.

8. Κόκερ Σπάνιελ: μολύνσεις στο πρόσωπο

Μικρόσωμα και με ένα γλυκό προσωπάκι, τα κόκερ σπάνιελ είναι μία καλή επιλογή, εάν έχετε οικογένεια. Ένα από τα προβλήματα υγείας, που θα εμφανίσουν είναι στην όραση είτε με καταρράκτη, είτε με γλαύκωμα και στα αυτιά και το δέρμα τους.

9.Μπόξερ: Καρκινοπάθειες

Τα αγαπημένα μας μπόξερ έχουν υψηλή πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο κυρίως στον εγκέφαλο. Στα μπόξερ με λευκό τρίχωμα μία μορφή καρκίνου που υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί είναι του δέρματος.

10.  Dachshund: Καρδιοπάθεια

Τα γνωστά σε όλους λουκανικάκια, είναι από τις πιο αξιολάτρευτες ράτσες σκύλων. Δυστυχώς είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσουν περίπου στα 8-10 ετών κάποια ασθένεια της καρδιάς και κυρίως την εκφύλιση μιτροειδούς βαλβίδας, δηλαδή η βαλβίδα είναι χαλαρή με αποτέλεσμα να μην κλείνει συμμετρικά. Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αυτής της καρδιοπάθειας στο σκυλάκο σας.

Αυτές είναι κάποιες ασθένειες τις οποίες πρέπει να λάβετε υπόψιν σας, εάν ο σκύλος σας ανήκει σε κάποια από αυτές τις ράτσες. Με συχνά τσεκ απ και ελέγχους ανάλογα τις ανάγκες του σκύλου σας, μπορείτε να αντιμετωπίσετε κάθε πρόκληση υγείας, εάν τύχει.

Η ομάδα μας στο ξενοδοχείο μας Better than home είναι εδώ, για να σας βοηθήσει σε όποια απορία έχετε για την δημιουργία ενός καλού περιβάλλοντος για τον σκύλο σας.

Επικονωνήστε μαζί μας για περισσότερα εδώ.