Συμβουλές

Πώς να προσφέρετε στον ηλικιωμένο σκύλο σας μία όμορφη ζωή;

Όσο στενάχωρη και να είναι σαν σκέψη, οι αγαπημένοι μας φίλοι, όπως και εμείς, γερνάνε. Στο προσδόκιμο ζωής ενός σκύλου παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο. Συνήθως σκυλιά μικρότερα σε μέγεθος (έως δέκα κιλά) ζούν μέχρι τα 15 και μπαίνουν στην τρίτη ηλικία μεταξύ της ηλικίας 8-11 ετών. Οι πιο μεγάλοι σε μέγεθος σκύλοι (25-45 κιλά) που ζούν περίπου μέχρι τα 11-12 μπαίνουν στην τρίτη ηλικία στα 8-9 ετών. 

Σαν σκυλογονιός είναι σημαντικό να ξέρετε, πώς να διευκολύνετε την ζωή του μικρού σας φίλου, όταν φθάσει σε αυτή την ηλικία για να είναι άνετος. 

Στην Better than home γνωρίζουμε να φροντίζουμε τα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλάκια, όσο καλά γνωρίζουμε και τα κουτάβια. Για αυτό συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες, που πρέπει να γνωρίζετε, και δημιουργήσαμε αυτό το άρθρο για να μάθετε όλα, όσα χρειάζεστε

Αρχικά πώς μπορείτε να καταλάβετε, ότι ο σκύλος σας γερνάει;

Εάν όταν υιοθετήσατε τον σκύλο σας δεν γνωρίζατε ακριβώς την ηλικία του, υπάρχουν πράγματα, που μπορείτε να παρατηρήσετε, για να βεβαιωθείτε, ότι ο σκυλάκος σας είναι πλέον γεράκος. 

Αρχικά ένα αρκετά προφανές στοιχείο, είναι το γκριζάρισμα στο τρίχωμα του. Αυτό όμως θα φανεί πιο έντονα, εάν ο σκυλάκος σας έχει σκούρο τρίχωμα. Κάποια πιο βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να προσέξετε είναι η μείωση της ενέργειας και γενικά η δυσκολία στην κινητικότητα του, η αλλαγή όρεξης για παιχνίδι και για φαγητό και οι γενικές αλλαγές στη συμπεριφορά.

Τι πρέπει να κάνετε για να τον διευκολύνετε;

1. Αγοράστε του ένα άνετο κρεβατάκι

Όσο ο σκυλάκος σας μεγαλώνει θα χρειάζεται περισσότερη άνεση και χουχούλιασμα. Ένα άνετο μεγάλο κρεβατάκι θα τον βοηθήσει, ειδικά στην περίπτωση που τον πονούν οι αρθρώσεις του, για να μπορεί να ξεκουράζεται, όση ώρα θέλει. Εάν το κρεβατάκι του είναι μετά απο σκαλοπάτια ή σε κάποιον όροφο, θα ήταν καλύτερο να το μετακινήσετε κάπου, που δεν θα κουράζεται πολύ για να φτάσει σε αυτό. Καλό είναι δίπλα στο κρεβατάκι του να έχει ένα μπολ με νεράκι, για να μην χρειάζεται να διανύει μεγάλη απόσταση, για να ξεδιψάσει.

2. Κρατήστε τον δραστήριο

Είναι γεγονός, ότι η ενέργεια του σκύλου σας, όσο μεγαλώνει, θα είναι δραστικά διαφορετική από αυτήν, που έχετε συνηθίσει. Παρ’ολα αυτά είναι σημαντικό να κινείται κάθε ημέρα για να δυναμώσει τον οργανισμό του, όσο περισσότερο μπορεί. Η άσκηση είναι σημαντική, διότι καθ΄ολη την διάρκεια της, όπως και στον άνθρωπο έτσι και στον σκύλο μας παράγονται ενδορφίνες, οι οποίες ενισχύουν την καλή του διάθεση και το ανοσοποιητικό του. 

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να κάνετε ακόμα και μικρές βόλτες στην διάρκεια της ημέρας και να παίζετε με παιχνίδια, που θα του διεγείρουν το μυαλό. Όσο εξασκείτε το σωματικό θα πρέπει να εξασκείτε και το πνευματικό κομμάτι. Συνεχίστε να του μαθαίνετε κόλπα, που είναι πέρα της βασικής εκπαίδευσης και να παίζετε με ειδικά παιχνίδια, ώστε να κρατάτε τον εγκέφαλό του δραστήριο.

3. Προσαρμόστε την διατροφή του

Ο σκύλος σας όταν μεγαλώνει είναι λιγότερο ενεργός και ο μεταβολισμός του επιβραδύνεται. Συνεπώς οι θερμιδικές του ανάγκες είναι πολύ διαφορετικές και δεν χρειάζεται, όση ποσότητα τροφής χρειαζόταν.

Εκτός από την ποσότητα πρέπει να τροποποιήσετε και την ποιότητα της τροφής που του δίνετε. Στις μεγαλύτερες αυτές ηλικίες χρειάζεται λιγότερες τροφές υψηλές σε άλατα και λιπαρά και περισσότερες τροφές υψηλές σε πρωτεϊνη, υδατάνθρακες και ιχνοστοιχεία, οι οποίες πέρα από θρεπτικές είναι και πιο εύκολες στην κατάποση.

4. Κάνετε τακτικούς ελέγχους υγείας

Όσο μεγαλώνει ο μικρός σας τετράποδος φίλος η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιο πρόβλημα υγείας αυξάνεται. Η γήρανση σαν διαδικασία μπορεί να προκαλέσει ασθένειες, όπως είναι η αρθρίτιδα ή κάποιες μορφές καρκίνου. 

Για αυτό είναι σημαντικό να πηγαίνετε συχνά στον κτηνίατρο σας τον σκύλο σας για ελέγχους υγείας ή εάν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στο σώμα και την συμπεριφορά του.

Μέρος των ελέγχων υγείας πρέπει να είναι και ο έλεγχος των δοντιών. Ήδη πριν φθάσει σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να του βουρτσίζετε καθημερινά τα δόντια για να μην εμφανίσει πλάκα, η οποία μπορεί να επιφέρει περισσότερα προβλήματα , όπως είναι η ουλίτιδα και η περιτονίτιδα. 

Ελέγχοντας τακτικά και τα δόντια του, σιγουρεύετε, ότι θα είναι δυνατά και δεν θα πέσουν σύντομα, όπως είθισται να γίνεται σε μεγαλύτερη ηλικία.

5. Φροντίστε το τρίχωμα και τα νύχια του

Τώρα που ο σκύλος σας μεγαλώνει, είναι ακόμα πιο σημαντικό, να φροντίζετε τα νύχια του κόβοντας τα, ώστε να μην χάσει την πρόσφυση του και να ξεκινήσει να γλιστράει στο δάπεδο. Επιπλέον τα μακρυά νύχια μπορεί να είναι επίπονα και στο περπάτημα. Προσπαθήστε λοιπόν, τακτικά να του κόβετε τα νυχάκια για να αποφύγετε την οποιαδήποτε δυσφορία για τον σκύλο σας. 

Ανάλογα πρέπει να χτενίζετε με μαλακή πάντα βούρτσα το τρίχωμα του σκύλου για να απομακρύνετε το περιττό τρίχωμα, αλλά και για να μπορείτε πιο εύκολα να ελέγχετε για τυχόν εξογκώματα που μπορεί να αναπτυχθούν.

Ακολουθώντας αυτές τις μικρές συμβουλές θα χαρίσετε την πιο άνετη και όμορφη ζωή στον μικρό σας ή μάλλον μεγάλο σας φίλο. Το κυριότερο βέβαια, που μπορείτε και πρέπει να κάνετε είναι, να τον αγαπάτε και να περνάτε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε μαζί του. 

Η ομάδα μας στο ξενοδοχείο σκύλων Better than home είναι εδώ να σας στηρίξει σε ό,τι χρειαστείτε. 

Επικοινωνείστε μαζί μας εδώ για να μάθετε περισσότερα.