Συμβουλές

Πώς να προετοιμάσω τον σκύλο μου για τον ερχομό ενός μωρού

Ο σκύλος για ένα μωρό μπορεί να γίνει ο καλύτερος του φίλος, που θα τον συνοδέψει σε άπειρες περιπέτειες, όσο θα μεγαλώνει. 

Όμως η αρμονική συνύπαρξη των δύο δεν μπορεί να γίνει αυτόματα, όπως πιστεύουν πολλοί. Ειδικά εάν ο σκύλος σας έχει συνηθίσει την απόλυτη προσοχή, θα πρέπει να τον προετοιμάσετε για αυτή την αλλαγή, ώστε να γίνει ο καλύτερος φίλος του μωρού σας.

Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε ακριβώς για το τι μπορείτε να κάνετε για να δημιουργηθεί μία όμορφη σχέση ανάμεσα στο μωρό σας και το τετράποδο φίλο σας.

Βήματα προετοιμασίας για ένα μωρό

Ο ερχομός ενος μωρού στο σπίτι, είναι μια μεγάλη αλλαγή και για τον μικρό σας φίλο. Για αυτό είναι καλό να τον προετοιμάσετε καιρό πριν για όλες τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν. 

Αρχικά ένα βασικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τον εξοικειώσετε με την ύπαρξη ενός ακόμα ατόμου και με τις μυρωδιές του. Κάτι που μπορείτε να κάνετε, είναι να πάρετε μία κούκλα μωρό στην οποία θα φέρεστε όπως θα κάνετε στο πραγματικό μωρό μόλις έρθει, για να μάθει και την επιπλέον ύπαρξη στον χώρο, αλλά και πως να φέρετε με πιο αργές και απαλές κινήσεις.

Επιπλέον μπορείτε λίγο πριν φθάσει το μωρό στο σπίτι σας, να χρησιμοποιείτε λοσιόν και μωρουδιακές πούδρες και να βάζετε τον σκύλο σας να τις μυρίζει, για να τις συνδυάσει με ένα οικείο του και αγαπημένο πρόσωπο. Πολύ σημαντικό είναι να τον εξοικειώσετε και με τους θορύβους ενός μωρού κυρίως το γέλιο και το κλάμα του, ώστε να μην ενοχλείται από την απρόοπτη βαβούρα. Καθ’όλη την διάρκεια της προσαρμογής του, θυμηθείτε να τον επιβραβεύετε.

Μάθετε τον σκύλο σας να λειτουργεί σε πιο απρόβλεπτα ωράρια

Είναι σίγουρο και λογικό, ότι ένα μωρό θα διαταράξει το πρόγραμμα σας άρα και τη ρουτίνα του σκύλου σας. Για αυτό πρέπει μήνες πριν να τον κάνετε να συνηθίσει να βγαίνει και εκτός του προγράμματος του. 

Για παράδειγμα, εάν αλλάξει η ώρα του ύπνου σας πρέπει, να αρχίζετε να κοιμάστε με το νέο σας πρόγραμμα καιρό πριν. 

Επιπλέον, το πότε ταϊζετε και βγάζετε βόλτα τον σκύλο σας μπορεί να σταματήσει να είναι σταθερό. Συνεπώς πρέπει να μάθετε τον σκύλο σας να τρώει διαφορετικές ώρες από αυτές που συνήθισε και να βγαίνει πιο νωρίς ή πιο αργά βόλτα. Μία καλή εναλλακτική για να παραμείνουν σταθερά τα γεύματά του, είναι να χρησιμοποιήσετε και μία αυτόματη ταϊστρα που προγραμματίζετε εσείς για το πότε θα δώσει φαγητό.

Μάθετε του νέες χρήσιμες εντολές

Με τον ερχομό του μωρού, πρέπει να μάθει κάποιες εντολές, που θα βοηθήσουν και εσάς να δημιουργήσετε μία ομαλή διαβίωση όλων στο σπίτι.

Αρχικά πρέπει να μπορείτε να καταλάβετε και εσείς πότε ο σκύλος σας νιώθει άβολα ή νευρικότητα. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε εκπαιδεύοντας τον να αγγίζει το χέρι σας με την μύτη του, για να σας υποδείξει τα αισθήματα του.

Μία άλλη βασική εντολή που πρέπει να μάθει είναι το φύγε μακριά. Όσο σκληρό και να ακούγεται, αυτή η εντολή έχει ως κύριο σκοπό να προστατεύσει τον μικρό σας φίλο από το να βιώνει στρεσογόνες και άβολες καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στο να δράσει επιθετικά. 

Ουσιαστικά μαθαίνοντας αυτή την εντολή, μαθαίνει πότε πρέπει να ζητά τον προσωπικό του χώρο, για να ηρεμήσει.

Για να την μάθει πρέπει για αρκετές φορές να λέτε τη φράση “Φύγε μακριά” και να πετάτε μία λιχουδιά μακριά σας. Όσο περνάει ο καιρός και απομακρύνεται, πριν το πείτε απλά πείτε ‘Ναι” και πετάξτε μία λιχουδιά.

Η τελευταία χρήσιμη εντολή είναι το “Κάτω”. Με το κάτω θα μάθει να μην σηκώνεται προς το μωρό, όσο είναι μικρό ή να ανεβαίνει με τα δύο του πόδια στην κούνια του.

Μάθετε τον να συνυπάρχει ειρηνικά στο βρεφικό δωμάτιο

Εάν αποφασίσετε, ότι ο σκύλος σας θα έχει πρόσβαση στο δωμάτιο του μωρού, είναι καλό να του ετοιμάσετε μία γωνίτσα με το κρεβατάκι του, λιχουδιές, και παιχνίδια, για να αυτοαπασχολείται και να είναι ήρεμος, όσο είστε και εσείς στο δωμάτιο.

Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό πριν καν έρθει το μωρό στο σπίτι, να μυρίσει όσα ρουχαλάκια, αντικείμενα και έπιπλα είναι του μωρού, ώστε να μάθει να διαχωρίζει τα δικά του πράγματα από του μωρού. 

Γενικά έχετε το νου σας για τα εξής σημάδια που δείχνουν την νευρικότητα του σκύλου σας:

  • Να φαίνεται το λευκό του ματιού
  • Γύρισμα του κεφαλιού στο πλάι
  • Γύρισμα όλου του σώματος απ’ την άλλη μεριά
  • Γλύψιμο της μύτης με γρήγορο ρυθμό
  • Τίναγμα
  • Χασμουρητό
  • Σήκωμα του μπροστινού ποδιού

Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια ενόχλησης, που προσπαθεί να επικοινωνήσει ο σκύλος σας, τα οποία σαφως και εάν αγνοηθούν θα οδηγήσουν στο να αρχίσει να γαυγίζει και να δαγκώνει τον αέρα με τελικό στάδιο το να επιχειρήσει να τραυματίσει το αντικείμενο που του προκαλεί την δυσφορία.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια είναι σημαντικό να απομακρύνετε τον σκύλο σας από την κατάσταση και να του δώσετε προσοχή και αγάπη, για να ηρεμήσει.

Να θυμάστε, ότι κανένας σκύλος δεν προορίζεται να προσαρμόζεται τέλεια και αυτόματα σε νέες καταστάσεις, οπότε είναι σημαντικό να τον βοηθήσετε όσο περισσότερο μπορείτε.

Ακολουθώντας αυτές τις βασικές συμβουλές είμαστε σίγουροι, ότι το μωρό σας και ο σκύλος σας θα γίνουν καλύτεροι φίλοι για πάντα.

Εάν θέλετε περισσότερες συμβουλές για την εκπαίδευση του μικρού σας φίλου, η ομάδα μας στο ξενοδοχείο σκύλων Better than home, μπορεί να σας βοηθήσει.

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ