Συμβουλές

Πώς να κρατήσετε τον μικρό σας φίλο υγιή;

Ο σκύλος μας είναι ο καλύτερος μας φίλος. Κάθε σκυλογονιός θέλει να έχει τον μικρό του φίλο τριγύρω για όσα περισσότερα χρόνια γίνεται. 

Δεν είναι άγνωστο, ότι οι μικροί μας φίλοι δεν ζουν όσο εμείς. Με την κατάλληλη φροντίδα όμως, μπορούν να ζήσουν μία μακροχρόνια και χαρούμενη ζωή. 

Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για τις ενέργειες, τις οποίες μπορείτε και πρέπει να κάνετε για να έχετε όσο περισσότερα χρόνια μπορείτε με τον σκύλο σας.

1. Να επισκέπτεστε τακτικά τον κτηνίατρο

Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, εάν μόλις έχετε υιοθετήσει τον σκύλο σας. Ακόμα και εάν έχει ήδη γίνει κάποιo check up από κάποιον κτηνίατρο, καλό θα είναι να τον ελέγξει και ο δικό σας κτηνίατρος, να δει ποιά εμβόλια του λείπουν, ποιά είναι σημειωμένα στο βιβλιάριό του και να σας δώσει συμβουλές για το τι είδος περιποίησης θα χρειαστεί.

Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό, να είστε πολύ τυπικοί με όλα τα ραντεβού του σκύλου σας, για τους εμβολιασμούς και την λήψη των φαρμάκων (τύπου αμπούλες για τσιμπούρια κλπ) και εννοείται μία φορά το χρόνο να γίνονται αιματολογικές εξετάσεις, για να έχετε μία ολιστική εικόνα της υγείας του σκύλου σας.

2. Φροντίστε να ακολουθεί μία καλή διατροφή

Η καλή διατροφή παίζει ένα πολύ σημαντικό παράγοντα στην μακροζωϊα του σκύλου σας. Λέγοντας καλή διατροφή εννοείται δεν αναφερόμαστε στην διατροφή, που κάνετε εσείς για τον εαυτό σας. Όσες χαρές και να κάνουν, όταν σας βλέπουν να απολαμβάνετε το φαγητό σας, δεν πρέπει να είναι αυτό η βασική τους διατροφή. 

Πρέπει να είστε προσεκτικοί, λοιπόν με το τι τους δίνετε να καταναλώσουν. Να ψάχνετε πάντα για ξηρά τροφή, η οποία περιέχει περίπου 25-26% πρωτεΐνη και να αναφέρει ακριβώς το είδος του κρέατος, που έχει χρησιμοποιηθεί. 

3. Φροντίστε να είναι δραστήριος

Όλα τα σκυλιά είναι ενεργητικά και ανάλογα και την ράτσα τους κάποια χρειάζονται περισσότερη εκτόνωση από άλλα. Η ανάγκη όμως για σωματική άσκηση είναι επιτακτική, εάν θέλετε ο σκύλος σας να είναι υγιής και να διατηρήσει μία καλή φυσική κατάσταση.

Το πιο βασικό που μπορείτε να κάνετε, είναι να βγάζετε τον σκύλο σας μεγάλες βόλτες, για να εξερευνεί το περιβάλλον γύρω του. Για να τον κρατήσετε σε περισσότερη εγρήγορση, μπορείτε να φέρετε ένα αγαπημένο του παιχνίδι και να παίζετε. Πέρα από τις βόλτες, οι οποίες είναι αναγκαίο να γίνονται καθημερινά ούτως ή άλλως, μπορείτε να βρείτε και μία δραστηριότητα να κάνετε μαζί. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να είναι τρέξιμο, πεζοπορία ή μία βόλτα με το ποδήλατο. Εάν υιοθετήσετε κάποια τέτοια δραστηριότητα, τα αποτελέσματα δεν θα είναι ευεργετικά μόνο για τον μικρό σας φίλο, αλλά και για εσάς.

΄Αλλη μία πρακτική, την οποία μπορείτε να ακολουθήσετε, και η οποία είναι διαδεδομένη και στην Ελλάδα πλέον είναι τα κυναθλήματα. Τα κυναθλήματα είναι αθλήματα, που κάνετε μαζί με τον σκύλο σας, όπως είναι το agility και το canicross και έχουν ως σκοπό, να βελτιώσουν την φυσική κατάσταση του σκύλου σας.

4. Φροντίστε τον καλλωπισμό του 

Διαδικασίες που αφορούν τον έλεγχο του τριχώματος του σκύλους σας, των εσωτερικών των αυτιών, των νυχιών και των δοντιών του πρέπει να γίνουν ρουτίνα για εσάς. Θα πρέπει τακτικά, να του κόβετε τα νυχάκια, να του βουρτσίζετε τα δόντια και να του χτενίζετε το τρίχωμα, ώστε να ελέγχετε και για τυχόν ογκώματα ή παράσιτα, όπως είναι τα τσιμπούρια ή γενικές ανωμαλίες στο δέρμα του ή το στόμα. Είναι καλό να ξεκινήσετε την φροντίδα αυτή, όσο πιο νωρίς γίνεται, ώστε να την συνηθίσει και ο σκύλος σας και να μην φοβάται ή αντιστέκεται.

5. Αφήστε τον να απολαμβάνει τον ύπνο του

Οι σκύλοι, ειδικά, όταν είναι κουτάβια χρειάζονται 14 ώρες ύπνο την ημέρα. Αλλά και οι ενήλικες σκύλοι, ανάλογα πάντα και την ηλικία και την ράτσα τους, έχουν ανάγκη για πολύ και καλό ύπνο. Για αυτό είναι σημαντικό να αφήνετε τον σκύλο σας, να ξεκουράζεται και το σώμα του να κάνει τις διεργασίες, που χρειάζεται για να είναι υγιής. Εάν θέλετε να κάνετε πιο ευχάριστη την εμπειρία του ύπνου του, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα άνετο κρεβατάκι με το αγαπημένο του παιχνίδι ή κάτι που θα έχει το άρωμα σας, για να νιώθει ασφάλεια σε αυτό. Επίσης είναι πολύ σημαντικό, να διατηρείτε τον χώρο, που ξεκουράζεται ο σκύλος σας καθαρό.

Αυτές είναι κάποιες από τις βασικές αρχές, τις οποίες πρέπει να ακολουθήσετε, για να έχει ο σκύλος σας μία χαρούμενη και πάνω από όλα υγιή ζωή μαζί σας. Στο ξενοδοχείο σκύλων μας better than home σκοπός μας είναι να προσέχουμε, όσο καλύτερα μπορούμε τον μικρό σας φίλο και να σας βοηθήσουμε να γίνετε ο καλύτερος σκυλογονιός που υπάρχει!

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ για να μάθετε περισσότερα.