Συμβουλές

Πώς να επικοινωνήσετε σωστά τις εντολές που θέλετε στον σκύλο σας

Πιστεύουμε, ότι κάθε ιδιοκτήτης σκύλου μπορεί να ταυτιστεί με το γεγονός, ότι στον αγαπημένο μας φίλο μπορούμε να μιλάμε για τα πάντα, και να του εκφράζουμε τις πιο βαθιές μας σκέψεις, αισθήματα και προβληματισμούς, ακομά και εάν ξέρουμε, ότι δεν μας καταλαβαίνει απόλυτα. 

Ήδη έχει αποδειχθεί, ότι οι σκύλοι συγκριτικά με άλλα είδη ζώων, μπορούν να καταλάβουν αρκετά, τον τρόπο επικοινωνίας μας. 

Σε αυτό ευθύνεται το γεγονός, ότι οι σκύλοι έχουν μάθει να ζουν μαζί μας τα τελευταία 30.000 χρόνια, οπότε έχουν αποκωδικοποιήσει σε καλό βαθμό τον ανθρώπινο τρόπο επικοινωνίας.

Αντίστοιχα και εμείς ασυνείδητα ή όχι προσαρμόζουμε τον τρόπο που μιλάμε, όταν απευθυνόμαστε σε έναν σκύλο. Σίγουρα για παράδειγμα, έχετε παρατηρήσει, ότι εάν μιλάτε σε ένα κουτάβι ή θέλετε να επιβραβεύσετε μία συμπεριφορά, η φωνή σας τείνει να γίνεται πιο ψιλή , ενω όταν το μαλώνετε γίνεται πιο αυστηρή. Σε αυτούς τους διαφορετικούς τόνους, έχουν μάθει να ανταποκρίνονται, οι μικροί μας φίλοι, για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν μαζί μας.

Πώς όμως θα ξέρετε πότε να μιλήσετε και πώς στον σκύλο σας για να ακούσει μία εντολή σας;

Αυτό ακριβώς, αναλύουμε στο σημερινό μας άρθρο.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά.

Ποιές είναι οι βασικές εντολές που πρέπει να επικοινωνήσετε στον σκύλο σας;

1. Κοίταξε με 

Μία βασική εντολή στην αρχή της εκπαίδευσης ενός σκύλου, είναι η εντολή “ Κοίταξε με”. Αυτή πρέπει να είναι η πρώτη εντολή που θα μάθει, εφόσον για να μάθει, οποιαδήποτε άλλη εντολή, θα πρέπει να έχει την συγκέντρωση του πάνω σας. Αυτό μπορεί για αρχή να επιτευχθεί, μαθαίνοντας του να σας κοιτάει. Για αυτό πρέπει να οδηγήσετε το βλέμμα του στο βλέμμα σας, χωρίς να σκύψετε ή να χάσετε την στάση του σωματός σας, η οποία πρέπει να είναι επιβλητική.

2. Όχι ή Λάθος

Αυτή την εντολή, την χρησιμοποιείτε, όταν ο σκύλος σας κάνει κάποιο λάθος, πχ. να πάει να δαγκώσει ένα αντικείμενο. Την εντολή αυτή πρέπει να την εκφράσετε με στιβαρή, και αυστηρή χροιά στην φωνή σας, για να καταλάβει ο σκύλος σας, ότι δεν είναι κάποιο παιχνίδι.

3. Καλό σκυλί

Αντίστοιχα με το όχι/λάθος, το καλό σκυλί μπορεί να είναι η φράση επιβράβευσης, την οποία θα χρησιμοποιείτε στην διαδικασία εκμάθησης του σκύλου σας. Πάντα ο τόνος, πρέπει να είναι πιο εύθυμος και χαρούμενος, αλλά μην υπερβάλλετε καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να υπερενθουσιαστεί ο σκύλος σας και να ξεχάσει την εντολή.

4. Κάτσε

Από τις πιο βασικές εντολές, που πρέπει να μάθει ο σκύλος σας. Στην διάρκεια της εκμάθησης, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μία σταθερή και αυστηρή φωνή. Σε εντολές που αφορούν την αλλαγή της στάσης του, εάν βλέπετε, ότι δεν σας καταλαβαίνει, πρέπει να κινήσετε το σώμα του ή να τον δελεάσετε να κάνει αυτό που ζητάτε. Για παράδειγμα, για το κάτσε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία λιχουδιά και να την γέρνετε προς το μέρος του, μέχρι να κάτσει. 

5. Μείνε

Λογική συνέχεια της προηγούμενης εντολής, με το μείνε πρέπει ο σκύλος σας, να μάθει να μένει σε μία σταθερή θέση, μέχρι να του πείτε το αντίθετο. Αυτή η εντολή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, όταν είστε έξω με τον σκύλο σας και για παράδειγμα θέλετε να περάσετε ενα φανάρι, αλλά έχετε κόκκινο.

6. Εντάξει

Αυτή την εντολή την μαθαίνει ο σκύλο σας, για να ξέρει πότε αποδεσμεύεται από κάτι, που έπρεπε να κάνει, πχ. να μείνει σε ένα σημείο ή να είναι καθιστός.

7. Άστο

Πολλές φορές η περιέργεια του σκύλου σας, θα τον οδηγήσει στο να αρπάζει και να δαγκώνει πράγματα, τα οποία μυρίζει. Για αυτό η εντολή “Άστο” είναι σημαντική, για να αποτρέπετε τέτοιες συμπεριφορές. 

1. Μαζί μου

Άλλη μία χρήσιμη εντολή, κυρίως για την βόλτα είναι η εντολή μαζί μου, ώστε ο σκύλος σας να ακολουθεί τον βηματισμό σας και να μην σας σέρνει στην βόλτα.

Τι πρέπει να προσέξετε στην εκμάθηση των εντολών;

2. Tον τόνο της φωνής σας

Ο τόνος σας πρέπει να αλλάζει ανάλογα το τι θέλετε να επικοινωνήσετε στο σκύλο σας. Όταν τον διορθώνετε, πρέπει να είστε αυστηροί και να μιλάτε σύντομα, όταν αναφέρετε τις εντολές, πρέπει να είστε επιβλητικοί και να μιλάτε καθαρά, και όταν επιβραβεύετε, πρέπει να έχετε έναν πιο χαρούμενο τόνο.

3. Μην επαναλαμβάνετε τις εντολές

Ένα βασικό λάθος που κάνουν πολλοί, όταν εκπαιδεύουν τον σκύλο του, είναι να επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά την εντολή, μέχρι να την ακούσει ο σκύλος. Αυτή η τακτική δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, ειδικά εάν χρειάστηκε να επαναλάβετε την ίδια λέξη δεκάδες φορές, για να πιάσει. Το πιο πιθανό είναι, ότι ο σκύλος σας δεν έχει συνδέσει καν την λέξη με την ενέργεια. 

Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να επαναλαμβάνετε μία φορά την εντολή, εάν δεν σας ακούσει να την επαναλάβετε άλλη μία φορά και μετά να προσπαθείτε μέσω της κίνησης να τον δελεάσετε να κάνει αυτό που θέλετε, όπως αναφέραμε στην εντολή κάτσε.

4. Να λέτε το όνομά του πριν την εντολή

Είναι σημαντικό να λέτε το όνομα του σκύλου σας, για να καταλάβει, ότι απευθύνεστε σε αυτόν και να του τραβήξετε την προσοχή. 

5. Να έχετε μία επιβλητική στάση σώματος

Για να σας ακούσει ο σκύλος σας, θα πρέπει να ξέρει, ότι εσείς ηγείστε πάντα της αγέλης του. Αυτό δεν θα μεταφραστεί ποτέ στο μυαλό του, εάν όταν θέλετε να τον διορθώσετε ή να του μάθετε μία εντολή, είστε ξαπλωμένος στο κρεβάτι ή ο τόνος και η στάση σας δεν εκπέμπουν επιβολή. Το καλύτερο είναι, να είστε σε μία όρθια στάση και να τον κοιτάτε στα μάτια.

Pro tip: Πρώτα να βεβαιώνεστε, ότι έχει μάθει πλήρως μία εντολή, πριν μεταβείτε στην εκπαίδευση της επόμενης. 

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, είναι σίγουρο, ότι ο σκύλος σας θα μάθει να καταλαβαίνει, τι χρειάζεστε από αυτόν και θα δημιουργήσετε μία όμορφη σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης.

Στο ξενοδοχείο μας Better than home, η ομάδα μας μπορεί να σας βοηθήσει στο να μάθετε να επικοινωνείτε σωστά με τον σκύλο σας. 

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ για να μάθετε περισσότερα.