Συμβουλές

Πώς θα βοηθήσω τον σκύλο μου να μην φοβάται τα βεγγαλικά

Η Παραμονή Πρωτοχρονιάς είναι πλέον κοντά μας και είμαστε όλοι έτοιμοι να αποχαιρετίσουμε το 2023. Σε όποια πόλη και να γιορτάζουμε την αλλαγή του νέου έτους, ένα είναι σίγουρο, ότι με το που δείξει το ρολόι 12 θα ξεκινήσει ένας εορτασμός που θα συνοδεύεται από εντυπωσιακά βεγγαλικά. Αυτό τον εντυπωσιασμό και τον ενθουσιασμό στην θέαση των βεγγαλικών δυστυχώς δεν τον μοιράζεται και ο τετράποδος μας φίλος. 

Ένα μεγάλο ποσοστό των κατοικιδίων τρομάζει στο άκουσμα των βεγγαλικών αλλά και γενικά σε έντονους ήχους με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να το σκάσει ή να αυτοτραυματιστεί. Εάν ο σκύλος σας τρομάζει εύκολα, υπάρχουν πρακτικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να τον καθησυχάσετε. Αυτούς τους τρόπους θα αναλύσουμε στο άρθρο παρακάτω.

Αλλά πρώτα ας αρχίσουμε από τα βασικά.

Σε τι μπορεί να οφείλεται ο φόβος του για τα βεγγαλικά (κροτοφοβία)

Τραυματικές εμπειρίες: 

Μπορεί ο σκυλάκος σας, πριν τον αποκτήσετε εσείς να έχει βιώσει κάποια τραυματική εμπειρία που να οδήγησε στο να είναι ευαίσθητος στους ήχους αυτούς. 

Έλλειψη εξοικείωσης με τέτοιους ήχους:

Εάν ο σκύλος σας δεν είχε έρθει από μικρός σε επαφή με δυνατούς ήχους τότε είναι πιθανό να πανικοβάλλεται, γιατί δεν μπορεί να καταλάβει τι ακούει και από προέρχεται. Συνεπώς στο μυαλό του, το ότι ακούει τον ήχο αυτό, μπορεί να συναπάγεται με απειλή της ζωής του.

Γενετική προδιάθεση: 

Πολλές φορές η έντονη αντίδραση σε θορύβους, όπως είναι ο κρότος του πυροτεχνήματος μπορεί να είναι κληρονομική. Εάν ένας από τους γονείς του σκύλου σας φοβάται τους έντονους ήχους, τότε το πιο πιθανό, είναι να αποκτήσει και ο σκύλος σας την φοβία αυτή.

Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει ένας σκύλος με κροτοφοβία;

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ο σκύλος σας είναι ποικίλα. Τα βασικά για τα οποία πρέπει να προσέχετε είναι: γρήγορη αναπνοή, τρέμουλο, γάβγισμα που ακούγεται σαν παράπονο, αυξημένο σάλιο, προσπάθεια διαφυγής ή κρυφτού και προσπάθεια αυτοτραυματισμού.

Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω;

1. Απευαισθητοποίηση του ήχου

Για να βοηθήσετε τον μικρό σας φίλο, μπορείτε να ξεκινήσετε μέρες πριν την πρωτοχρονιά να “εξασκείτε” την ακοή του στα ερεθίσματα αυτά. Βάλτε να παίζουν ήχοι βεγγαλικών σε χαμηλή ένταση στην αρχή και δίνετε του ταυτόχρονα παιχνίδια ή λιχουδιές για να απασχοληθεί. Όσο βλέπετε, ότι δεν τον επηρεάζει η ένταση, δυναμώστε την ένταση του ήχου. Με τον τρόπο αυτό θα μάθει να συνηθίζει τον ήχο και να μην τον φοβάται. Είναι σημαντικό να γίνει το βήμα αυτό, ώστε ο σκύλος σας να νιώθει ήρεμος και ασφαλής, όταν δεν είστε εκεί και ακουστεί ένας τέτοιος ήχος.

2. Προγραμματίστε νωρίτερα την βόλτα του

Καλό είναι την ώρα που πέφτουν τα βεγγαλικά ο σκύλος σας να είναι σε εσωτερικό χώρο. Αυτο σημαίνει, ότι εάν τον βγάζετε βραδινή ώρα τότε καλό είναι να επαναπρογραμματίσετε για νωρίτερα την βόλτα σας για να μην ειναι εκτεθειμένος στον ήχο.

3. Φροντίστε να εκτονωθεί στη βόλτα

Όσο περισσότερη ενέργεια ξοδέψει όσο είναι έξω, τόσο περισσότερο κουρασμένος θα είναι μετά κάτι το οποίο, είναι θετικό, εφόσον θα θελήσει να κοιμηθεί ή δεν θα έχει την ενέργεια να ασχοληθεί με τον ήχο που θα ακούσει.

4. Φροντίστε να είναι κλειστό το σπίτι

Όπως είπαμε νωρίτερα ο σκύλος θα πρέπει να είναι στο εσωτερικό του σπιτιού, ούτε στο μπαλκόνι, ούτε στην αυλή. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε τα παράθυρα, τις πόρτες και τα πατζούρια κλειστά ώστε να μην είναι εκτεθειμένος ο σκύλος σας σε οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα.

5. Ετοιμάστε του λιχουδιές ή παιχνίδια

Πριν ξεκινήσουν τα βεγγαλικά είναι καλό να τον κρατήσουμε, όσο περισσότερο απασχολημένο γίνεται. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε έχοντας σε ετοιμότητα το αγαπημένο του παιχνίδι και τις αγαπημένες του λιχουδιές για να είναι απασχολημένος, όσο διαρκούν τα βεγγαλικά.

6. Ετοιμάστε του ένα καταφύγιο

Όταν ακούσει ο σκύλος σας τον ήχο από τα βεγγαλικά θα νιώσει αμέσως τον φόβο που προέρχεται από τον άγνωστο ήχο και θα νιώσει, ότι κινδυνεύει η υγεία του. Για αυτό θα επιχειρήσει πιθανόν να κρυφτεί σε κάποιο σημείο του σπιτιού. Για να τον διευκολύνετε μπορείτε να φτιάξετε ένα καταφύγιο με το κρεβατάκι του, κουβερτες και λιχουδιές σε ένα σημείο, που ξέρετε ότι ηρεμεί, ώστε εάν φοβηθεί να πάει εκεί. Επιπλέον, μπορείτε στο σημείο να αφήσετε και ένα αντικείμενο με το άρωμά σας, για να σας μυρίσει και να νιώσει ασφάλεια. Είναι πολύ σημαντικό να μην “πιέσετε” τον σκύλο σας να αντιληφθεί αυτό τον χώρο σαν τον δικό του χώρο ασφάλειας, πρέπει να γίνει φυσικά. 

7. Φερθείτε φυσιολογικά

Εάν καταλάβετε, ότι ο σκύλος σας δείχνει τρόμο ακούγοντας τα βεγγαλικά είναι πολύ σημαντικό να μην αλλάξετε την συμπεριφορά σας απέναντι του. Εάν επιβεβαιώσετε το αίσθημα του φόβου του, θα είναι πιο δύσκολο να τον αντιμετωπίσει. Εάν έρθει κοντά σας φερθείτε του, όπως θα κάνατε όποια άλλη φορά.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές, που θα βοηθήσουν τον σκυλάκο σας να μείνει ήρεμος και να υποδεχτεί και αυτός με χαρά τον ερχομό του νέου έτους. Όποια και αν είναι η αντίδραση του, βεβαιωθείτε ότι μένετε ήρεμος και εννοείται δεν του φωνάζετε ή τον μαλώνετε βλέποντας την αντίδρασή του. 

Ελπίζουμε οι συμβουλές μας να σας βοηθήσουν να περάσετε μία όμορφη Πρωτοχρονιά με τον σκυλάκο σας. Η ομάδα μας σας εύχεται Καλή Πρωτοχρονιά και ευτυχισμένο το νέο έτος.