Ενδιαφέροντα Άρθρα

Πόσες ώρες κοιμούνται οι γάτες;

Δεν είναι τυχαίο που οι γάτες θεωρούνται «νιαούρηδες» και ένα από τα αγαπημένα τους «σπορ» είναι το χουχούλιασμα στον καναπέ.

 Παρόλο που είναι δεινοί ακροβάτες και εξαιρετικά ευλύγιστα πλάσματα, πάντα υπάρχει όρεξη για έναν υπνάκο μέσα στη μέρα.

 Η ποσότητα και η ανάγκη για ύπνο που έχει μια γάτα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία, την κατάσταση υγείας, τη διάθεση και την ιδιοσυγκρασία του ζώου. 

Εάν αναρωτιέστε πόσες ώρες κοιμούνται οι γάτες αλλά και γιατί, διαβάστε προσεκτικά το άρθρο.

  • Πόσο κοιμούνται οι γάτες;

 Ο μέσος όρος του ύπνου μιας γάτας φτάνει τις 15 ώρες και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αυξηθεί. Γενικά, οι γάτες κοιμούνται κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ είναι πιο ενεργητικές τη νύχτα. Τα γατάκια αλλά και οι μεγαλύτερες ηλικιακά γάτες τείνουν να κοιμούνται περισσότερο, μερικές μπορούν να κοιμηθούν ακόμα και 20 ώρες μέσα σε μια ημέρα.

  • Πόσο ύπνο χρειάζεται ο οργανισμός μιας γάτας;

Τα νεογέννητα ή μικρά γατάκια έχουν ανάγκη από πολύ ύπνο. Όσο μεγαλώνουν μπορεί να εμφανίσουν αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται διαρκώς εν κινήσει. Τα ενήλικα γατιά συνήθως τηρούν μια ρουτίνα στη διάρκεια του ύπνου τους, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 12-20 ωρών, ανάλογα τη μέρα και τον οργανισμό. Για τις ηλικιωμένες γάτες είναι πολύ φυσιολογικό να κοιμούνται περισσότερες ώρες από το κανονικό, δεδομένου ότι το γήρας προδίδει τον οργανισμό τους, με αποτέλεμα να κουράζονται και να επιβραδύνουν περισσότερο.

  • Αλλαγές στη ποσότητα ύπνου μιας γάτας και οι επιδράσεις πάνω σε αυτή.

 Ένα νεοφερμένο γατάκι χρειάζεται κάποιον χρόνο μέχρι να εναρμονιστεί στους νέους ρυθμούς μιας οικογένειας. Γενικά, όμως, οι γάτες προσαρμόζονται εύκολα στο περιβάλλον που ανήκουν και ρυθμίζουν ανάλογα τις συνήθειες τους. Σε περίπτωση που για τον οποιοδήποτε λόγο έχετε μειώσει το φαγητό του κατοικίδιου σας, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο της γάτας και να μένει ξύπνια συχνότερα.

Όσο αφορά, τη συμπεριφορά μίας γάτας,  οι απότομες ή αφύσικες αλλαγές μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι αρνητικό. Υπό αυτές τις συνθήκες, η επίσκεψη στον θεράποντα κτηνίατρο κρίνεται επιτακτική ανάγκη. Οι αλλαγές στη ποσότητα του ύπνου μιας γάτας μπορεί να είναι σημάδι πόνου, γαστρεντερικών προβλημάτων ή ακόμα, και κατάθλιψης. Τέλος, μια άλλη φαινομενικά περίεργη αντίδραση είναι όταν η γάτα ξαπλώνει στην άμμο της. Αν η άμμος είναι καινούρια και φρέσκια, μη σας κάνει εντύπωση, καθώς τους αρέσει απλά η αίσθηση που τους προσφέρει.