Συμβουλές

Ποιά δερματολογικά προβλήματα πρέπει να προσέξετε στην γάτα σας;

Εάν έχετε ένα γατάκι γνωρίζετε, ότι μπορεί να εμφανίσει αρκετά δερματικά προβλήματα από μία μικρή φαγούρα μέχρι μία περίεργη πληγή.

Για αυτό πρέπει να είστε ενημερωμένος για το τι δερματικές ασθένειες μπορεί να πάθει το μικρό σας φιλαράκι και πώς μπορείτε να το βοηθήσετε.

Στο παρακάτω άρθρο αναλύουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε, για να προσφέρετε στο γατάκι σας μια υγιή ζωή.

Ποιες είναι οι βασικές δερματικές ασθένειες;

1. Ψύλλοι

Oι ψύλλοι είναι μικρά, άπτερα αρθρόποδα έντομα, καφέ ή κοκκινωπού χρώματος, με επίπεδο σώμα, που τρέφονται με το αίμα θηλαστικών συμπεριλαμβανομένης και της γάτας. Το τσίμπημα του ψύλλου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην επιφάνεια του τριχώματος όπως η δερματίτιδα, η οποία οφείλεται σε ουσίες που περιέχει το σάλιο του ψύλλου. Ακόμη και ένας μοναδικός ψύλλος είναι ικανός να πυροδοτήσει την αντίδραση σε μια ευαίσθητη γάτα. Για να αποτρέψετε τους ψύλλους να επηρεάσουν το τρίχωμα της γατούλας σας είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αντιπαρασιτική αγωγή.

2. Δερματοφυτίαση

Η δερματοφυτίαση είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που προκαλείται από ορισμένα είδη μυκήτων, με κύριο εκπρόσωπο το Microsporum canis. Η δερματοφυτίαση μπορεί να είναι και εντελώς ασυμπτωματική ή να προκαλεί έντονη φαγούρα στη γάτα σας. Εάν η γάτα σας έχει δερματοφυτιάση, πρέπει να ακολουθήσει ειδική αγωγή και να καθαρισμός του περιβάλλοντος, που κινείται .

3. Αλλεργίες

Όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να ταλαιπωρούνται από αλλεργίες, το ίδιο ισχύει και για τις γάτες μας. Ο κύριος λόγος να υποστεί αλλεργική αντίδραση μία γάτα είναι από τσίμπημα ψύλλου, αλλιώς κύριοι ύποπτοι είναι η ατοπική δερματίτιδα και η δυσανεξία σε κάποια τροφή. 

Εάν έχει κάποια αλλεργία θα παρατηρήσετε κάποιες αλλοιώσεις στην επιφάνεια του τριχώματος και έντονο κνησμό. Εάν η γάτα σας έχει κάποια αλλεργία, θα χρειαστεί αντιαλλεργιογόνα και εάν προκλήθηκε από κάποια τροφή, μπορεί να χρειαστεί να μην την ξανακαταναλώσει.

4. Ακμή

Μπορεί η ακμή να είναι ένα δερματικό πρόβλημα, το οποίο το έχουμε συσχετίσει πλήρως με την εφηβική μας ηλικία, αλλά είναι ένα θέμα που μπορεί να εμφανιστεί και στο γατάκι μας. Προφανώς στις γάτες δεν εμφανίζεται πάντα με σπυράκια μολυσμένα με πύον αλλά έχει και την μορφή μαύρων στιγμάτων στο πιγούνι της ή γύρω από το στόμα. Ευτυχώς η ακμή είναι 100% θεραπεύσιμη και χρειάζεται απλά μία ήπια θεραπεία.

5. Στρες

Όσο και να μην μας αρέσει να το ακούμε, τα ζωάκια μας μπορούν να βιώσουν στρες όπως και εμείς. Ένας από τους τρόπους που εμφανίζεται είναι μέσα από την ξηροδερμία. Για αυτό και πρέπει να βεβαιωθείτε, ότι μεγαλώνετε το γατάκι σας σε ένα ήσυχο περιβάλλον γεμάτο αγάπη.

Γενικά συμπτώματα των δερματικών παθήσεων:

Πολλές από τις παθήσεις που αναφέραμε μπορεί να μην έχουν κάποιο εμφανές σύμπτωμα, αλλα είναι σημαντικό να παρατηρήσετε για τα εξής συμπτώματα:

  • Κνησμός και γρατζουνιές
  • Ερυθρότητα και φλεγμονή του δέρματος
  • Απώλεια τριχών
  • Ξηρότητα και λεπτοί κόκκοι στο δέρμα
  • Αλλεργικές αντιδράσεις, όπως φουσκώματα και εξανθήματα
  • Κοκκινίλες και κηλίδες

Καμία δερματική πάθηση δεν είναι επικίνδυνη για τον μικρό σας φίλο, ειδικά εάν παρατηρήσετε τα συμπτώματα και του χορηγήσετε την αναγκαία θεραπεία που χρειάζεται.

Να θυμάστε να ζητάτε πάντα την γνώμη του κτηνιάτρου σας, εάν δείτε ένα ή παραπάνω από αυτά τα συμπτώματα να επιμένουν.

Στο ξενοδοχείο ζώων μας Better than home μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ό,τι απορία χρειαστείτε για το μικρό σας γατάκι. Μάθετε περισσότερα εδώ.