Ενδιαφέροντα Άρθρα

Παιδί και σκύλος: 6 οφέλη του να μεγαλώνει ένα παιδί παρέα με έναν σκύλο

Εάν έχετε μικρά παιδιά, τότε σίγουρα σε κάποια φάση σας παρακάλεσαν για ένα μικρό κατοικίδιο, για να έχουν παρέα. Πολύ πιθανόν, διστάσατε να πείτε το ναι σκεπτόμενοι το πόσο καλή επιλογή είναι, να προστεθεί ένα μέλος στην οικογένειά σας. 

Εδώ θα έρθουμε εμείς να σας θυμίσουμε την φράση, “ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου”. Ειδικά για παιδιά στην προεφηβική και εφηβική ηλικία, τα οφέλη είναι πολλά, τόσο για την σωματική τους υγεία, όσο και για την κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη τους. 

Στο σημερινό μας άρθρο, θα μιλήσουμε αναλυτικά για όλα τα οφέλη, που μπορεί να χαρίσει ένας μικρός σκύλος σε ένα παιδί.

1. Παρέχει συντροφικότητα

Ένας σκύλος θα είναι πάντα δίπλα στον μικρό του φίλο, πιστός συνοδοιπόρος. Μπορεί να μην μιλάνε την ίδια “γλώσσα”, αλλά ο σκύλος είναι πάντα εκεί να ακούσει το παιδί, ότι πρόβλημα και δυσκολία και αν αντιμετωπίζει και το κάνει αυτό, χωρίς να κρίνει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του. 

Για αυτό τον λόγο και τα παιδιά θεωρούν τον σκύλο ένα ασφαλές “καταφύγιο”, στον οποίο μπορούν να ανατρέξουν, όταν περνούν μία δύσκολη φάση. Σύμφωνα και με έρευνες που έχουν διεξαχθεί, ο σκύλος μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να αντιμετωπίσει μία κατάσταση επίπονη, όπως είναι η απώλεια ενός συγγενή ή το διαζύγιο των γονιών ή κάποιο πρόβλημα στο σχολείο. Σε όποια δυναμική αλλαγή συμβαίνει στο περιβάλλον ενός παιδιού, ο σκύλος είναι μία σταθερά που παρέχει αγάπη, ασφάλεια και αφοσίωση, οπότε μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ θετικό ρόλο στην ψυχολογία του παιδιού.

2. Μαθαίνει στο παιδί να είναι υπεύθυνο

Ένας σκύλος δεν είναι μόνο παιχνίδια και αγκαλιές. Χρειάζεται συνεχόμενη φροντίδα, εκπαίδευση και τις τακτικές του βόλτες μέσα στην ημέρα. Οι ανάγκες του τετράποδου φίλου μας, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία, να μάθει το παιδί να είναι υπεύθυνο, να έχει υποχρεώσεις αλλά και να σέβεται κάθε πλάσμα και τις ανάγκες του. 

3. Είναι πιο δραστήριο

Μία βασική ανάγκη του σκύλου που πρέπει να καλυφθεί, είναι οι βόλτες του για να κάνει τις βασικές του ανάγκες, αλλα και να εξερευνά τον κόσμο. Κάθε σκύλος έχει ανάγκη από μεγάλες βόλτες, για να γνωρίζει το περιβάλλον γύρω του, αλλά και πολύ παιχνίδι, για να εκτονώνει την ενέργεια του αλλά, και για να διατηρήσει μία καλή σωματική και πνευματική κατάσταση. 

Στην κάλυψη αυτών των αναγκών, μπορεί να βοηθήσει το παιδί. Έτσι θα παραμείνει πιο δραστήριο, σε καλύτερη φυσική κατάσταση και θα έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον. 

4. Μαθαίνει να κοινωνικοποιείται

Πολλά παιδάκια στην νεαρή τους ηλικία μπορεί να είναι ντροπαλά ή εσωστρεφή. Ο σκύλος μπορεί να βοηθήσει σε αυτό εφόσον με τις βόλτες, είναι μία καλή ευκαιρία να γνωρίσει άλλα παιδιά και να παίξουν μαζί. 

Επίσης ο σκύλος απλά και μόνο με την παρουσία του και με τον τρόπο, που στέκεται πάντα δίπλα στο παιδί σε ό,τι αντιμετωπίζει, του ενισχύει την αυτοπεποίθηση και το μαθαίνει να εξωτερικεύει τα συναισθήματα του. Έτσι το παιδί γίνεται πιο σίγουρο για τον εαυτό του, και νιώθει την άνεση να προσεγγίσει άλλα παιδιά και να δημιουργήσει όμορφες φιλίες.

5. Ενισχύει την υγεία του

Όσο αντιφατικό και αν σας ακούγεται, η επαφή του παιδιού με έναν σκύλο το φέρνει και σε επαφή με μικρόβια, τα οποία μεταφέρει. Ξέρουμε, ότι αυτή η πρόταση ακούγεται τρομακτική, ειδικά για έναν γονιό, αλλά ερχόμενο σε επαφή με διαφορετικά μικρόβια, το παιδί γίνεται πιο ανθεκτικό και ο οργανισμός του θωρακίζεται από παρεμεφερή αλλεργίες και αρρώστιες.

6. Είναι πιο χαρούμενο

Όπως και εμείς, όταν παίζουμε και χαιδεύουμε τον αγαπημένο μας τετράποδο φίλο νιώθουμε μία απίστευτη ευφορία, έτσι και ένα μικρό παιδί χαίρεται όταν είναι σε επαφή με τον σκύλο του. 

Αποδεδειγμένα τα χάδια και τα παιχνίδια με έναν σκύλο, αυξάνουν την ντοπαμίνη και την κορτιζόλη, ορμόνες που συνδέονται με το αίσθημα χαράς και ευτυχίας. Συνεπώς ένα παιδί με έναν σκύλο, είναι και ένα πιο χαρούμενο παιδί, που πάντα θα έχει έναν σύντροφο δίπλα του.

Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι το να υϊοθετήσετε έναν σκύλο για την οικογένειά σας, είναι μία πολύ καλή απόφαση, η οποία θα επηρεάσει μόνο θετικά το παιδί σας.

Είναι πολύ σημαντικό, όμως να είστε σίγουροι, ότι θα μπορέσετε να φροντίσετε τον τετράποδο φίλο σας και ότι το παιδί σας όντως θέλει έναν σκύλο και δεν θα του περάσει η επιθυμία να τον έχει, μόλις τον αποκτήσει. 

Με τα ποσοστά εγκατάλειψης σκύλων να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, πρέπει να δείξετε μεγάλη υπευθυνότητα και αφοσίωση, εάν αποφασίσετε να προσθέσετε ένα τετράποδο μέλος στην οικογένεια σας.

Εάν είστε έτοιμοι και θέλετε να κάνετε μία σωστή επιλογή, η ομάδα του ξενοδοχείου σκύλων μας Better than home, μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε το κατάλληλο σκύλο για τις ανάγκες της οικογένειάς σας. 

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ για λεπτομέρειες.