Συμβουλές

Πάσχα και βεγγαλικά: Πώς μπορώ να βοηθήσω το σκύλο μου;

Η εβδομάδα του Πάσχα είναι εδώ και αν φημίζεται για κάτι είναι για τα άπειρα βεγγαλικά και μπομπάκια που πετάμε για τον εορτασμό του. 

Δυστυχώς όμως για τους τετράποδους μας φίλους, το να ακούνε τα μπομπάκια να σκάνε για τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να αποδειχθεί μία πολύ στρεσογόνα κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο που την περίοδο του Πάσχα σημειώνονται αρκετές εξαφανίσεις σκύλων, οι οποίοι τρέχουν για να σωθούν από τον κίνδυνο που βιώνουν με αποτέλεσμα να χαθούν.

Αν ο σκύλος σας είναι ευαίσθητος σε αυτούς τους ήχους, υπάρχουν πρακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να τον βοηθήσετε να ηρεμήσει. Ας εξετάσουμε κάποιες από αυτές τις πρακτικές παρακάτω.

Πριν αναλύσουμε τις πρακτικές, ας εστιάσουμε στα βασικά.

Ο φόβος του σκύλου από τα πυροτεχνήματα και τα μπομπάκια (κροτοφοβία) μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους:

  1. Τραυματικές εμπειρίες: Ενδέχεται ο σκύλος σας να έχει βιώσει προηγούμενα τραυματικά γεγονότα που τον καθιστούν ευαίσθητο σε έντονους ήχους όπως αυτοί των πυροτεχνημάτων.
  2. Γενετική προδιάθεση: Η φοβία από έντονους ήχους μπορεί να είναι κληρονομική, κυρίως αν ο ένας ή και οι δύο γονείς του σκύλου έχουν παρόμοια αντίδραση.
  3. Έλλειψη εξοικείωσης: Εάν ο σκύλος σας δεν έχει εκπαιδευτεί να είναι άνετος με έντονους ήχους από μικρή ηλικία, τότε είναι πιθανό να αντιδρά με φόβο σε αυτούς.

Τα συμπτώματα της κροτοφοβίας στον σκύλο μπορεί να είναι ποικίλα. Ανάλογα με τον χαρακτήρα του κάθε σκύλου, μπορεί να παρουσιαστούν τα εξής συμπτώματα: γρήγορη αναπνοή, τρέμουλο, γάβγισμα σαν παράπονο, αυξημένη σάλια, προσπάθεια διαφυγής ή και προσπάθεια αυτοτραυματισμού.

Για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να αντιμετωπίσει το φόβο του από τα πυροτεχνήματα, μπορείτε να εφαρμόσετε τις ακόλουθες συμβουλές:

  1. Απευαισθητοποίηση στον ήχο: Ξεκινήστε να εξοικειώνετε τον σκύλο σας με τους ήχους των πυροτεχνημάτων μέρες πριν την μεγάλη εβδομάδα. Παίξτε ήχους πυροτεχνημάτων και από κροτίδες σε χαμηλή ένταση και δώστε του παιχνίδια ή λιχουδιές για να τον απασχολήσετε.
  2. Προγραμματίστε νωρίτερα την βόλτα του: Αν είναι δυνατόν, βγάλτε τον σκύλο σας για βόλτα πριν από την έναρξη των πυροτεχνημάτων, ώστε να είναι σε εσωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του εορτασμού.
  3. Προσφέρετε απασχόληση: Δώστε στον σκύλο σας παιχνίδια ή λιχουδιές πριν και κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων, για να τον απασχολήσετε.
  4. Δημιουργήστε ένα καταφύγιο: Δημιουργήστε έναν ήσυχο και άνετο χώρο στο σπίτι όπου ο σκύλος σας μπορεί να αποσυρθεί αν νιώσει φόβο, παρέχοντάς του κρεβάτι, κουβέρτα και αγαπημένα του αντικείμενα.

Με αυτές τις πρακτικές, μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να περάσει μια ήρεμη και ασφαλή εβδομάδα και να απολαύσετε εξίσου τις πασχαλινές σας διακοπές.

Στο ξενοδοχείο σκύλων μας στην Θεσσαλονίκη, Better than home, μπορούμε να σας βοηθήσουμε στην εκπαίδευση και εξοικείωση του σκύλου σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.