Συμβουλές

Λύσσα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για να προφυλάξετε τον σκύλο σας

Η 28η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί η Παγκόσμια Ημέρα έναντια της λύσσας. Η λύσσα είναι μία θανατηφόρα ασθένεια που μπορεί να προσβάλει όλα τα θερμόαιμα ζώα όμως μόνο τα θηλαστικά μπορούν να μεταφέρουν και να μεταδώσουν τον ιό.

Δυστυχώς για τους μικρούς μας φίλους, εάν δεν είναι εμβολιασμένοι για τον ιό, η πρόσληψη του έχει θανατηφόρα κατάληψη. Στην better than home είναι σκοπός μας να παρέχουμε όλη την αναγκαία ενημέρωση για να μπορέσετε να διαφυλάξετε το κατοικίδιό σας και να βεβαιωθείτε, ότι δεν θα κινδυνέψει από τον ιό. 

Αρχικά ας μιλήσουμε λίγο για το τι ακριβώς είναι ο ιός της λύσσας.

Ο ιός της Λύσσας προέρχεται από το γένος Lyssavirus της οικογένειας Rhabdoviridae. Είναι μία οξεία λοίμωξη που προέρχεται από ιό και προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο ιός μεταδίδεται από το σάλιο του ζώου, είτε μέσω δαγκώματος είτε με την είσοδο σάλιου σε κάποιο τραύμα πάνω στο δέρμα. Από το σημείο αυτό ταξιδεύει και εξαπλώνεται μέσω των νεύρων στην σπολνδυλική στλήλη και τον εγκέφαλο του κατοικιδίου. Τα ζώα που φιλοξενούν και κυρίως μεταδίδουν τον ιό είναι οι νυχτερίδες, τα κουνάβια, οι νυφίτσες και οι αλεπούδες.

Ποιός είναι ο χρόνος επώασης;

Ο χρόνος επώασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι η ηλικία του κατοικιδίου, η νεύρωση της προσβεβλημένης περιοχής, ο τύπος του ιού και η απόσταση του δαγκώματοε από τη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο. Αυτό κάνει την εμφάνιση συμπτωμάτων δύσκολο να εντοπιστεί. Μπορεί να είναι κάποιες μέρες μέχρι μερικές εβδομάδες. Από την εμφάνιση όμως των συμπτωμάτων χρειάζεται 3-7 ημέρες για να αποβιώσει το κατοικίδιό. 

Ποια είναι τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει ο σκύλος;

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα που παρουσιάζει ο σκύλος, που έχει προσβληθεί από τον ιό της λύσσας. Πολλά όμως συνδέονται άμεσα με τις δύο μορφές λύσσας, την μανιακή και την παραλυτική.

Στην μανιακή τα σκυλιά παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε αντικείμενα και ανθρώπους ενώ συχνά μπορούν να παρουσιάζουν και παραληρητικά συμπτώματα που οδηγούν σε παραισθήσεις και μία επιθετική στάση του σκύλου.

Στην παραλυτική στάση τα σκυλιά παρουσιάζουν μία σταδιακή παράλυση των μυών τους. Ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα αυτής της μορφής είναι η αύξηση παραγωγής σαλιού και αφρού ως αποτέλεσμα της δυσκολίας κατάποσης. Τα σκυλιά που έχουν προσβληθεί, μπορούν να παρουσιάσουν συμπτώματα και από τις δύο μορφές.

Κάποια επιπλέον συμπτώματα τα οποία πρέπει να προσέξετε είναι η νευρικότητα, η έλλειψη όρεξης, γενικευμένοι σπασμοί, ερεθισμός στο σημείο που δαγκώθηκε, τάσεις μανίας που οδηγούν ακόμα και σε αυτοτραυματισμό και βραχνό γάβγισμα λόγω της παράλυσης των φωνητικών χορδών.

Στατιστικά κρουσμάτων λύσσας στην Ελλάδα

Η λύσσα υπάρχει ως ασθένεια σε πάνω από 150 χώρες παγκοσμίως. Η Ελλάδα ήταν απαλλαγμένη από τη λύσσα μέχρι το 2012, οπότε και επανεμφανίστηκε. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας από το 2012 μέχρι και τον Μάιο του 2014 έχουν καταγραφεί 48  επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα λύσσας σε ζώα, κυρίως σε κόκκινες αλεπούδες (40), σε σκύλους (5) και σε γάτες(1), ενώ δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα λύσσας σε άνθρωπο.

Ενέργειες πρόληψης

Η καλύτερη πρόληψη είναι το αντιλυσσικό εμβόλιο όλων των ζώων από τον κτηνίατρο, κάθε χρόνο, μία ενέργεια που στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική. Ο εμβολιασμός της πλειοψηφίας τόσο των ζώων που μπορούν να προσληφθούν, όσο και των ζώων που τον μεταφέρουν, λειτουργεί σας φραγμός για την παύση της μετάδοσης του ιού.

Για τον εμβολιασμό των άγριων ζώων οι ενέργειες του κράτους είναι ο εμβολιασμός των ζώων μέσω ρίψης δολωμάτων που εμπεριέχουν το εμβόλιο δύο φορές τον χρόνο κάθε φθινόπωρο και καλοκαίρι. 

Με αφορμή την Παγκόσμια αυτή ημέρα λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε την ανάγκη να εμβολιάζετε τον σκύλο σας ετήσια για να τον προφυλάξετε από τυχόν μόλυνση αλλά και να παρατηρείτε συμπτώματα τα οποία μπορεί να είναι ύποπτα και να υποδεικνύουν την πρόσληψη του ιού. Μέσα από την διαρκή ενημέρωση για τέτοιες ασθένειες και την καταπολέμηση τους μπορούμε να ενεργά να τις εξαλείψουμε και να κρατήσουμε τις καλύτερους μας φίλους ασφαλής.