Συμβουλές

Κοινά λάθη που κάνετε στην εκπαίδευση του σκύλου σας

Και ποιος δεν θέλει να προσφέρει την καλύτερη δυνατή ζωή στον μικρό του φίλο;

Ένας σημαντικός τρόπος να το κάνετε αυτό είναι καθορίζοντας από την αρχή την δυναμική της σχέσης σας και, ότι εσείς είστε ο “αρχηγός”. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε μέσω της εκπαίδευσης του σκύλου σας. 

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων πιστεύουν, ότι κάνουν καλή δουλειά στην εκπαίδευση του σκύλου τους ή γνωρίζουν τι κάνουν, κάτι που πολλές φορές δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Υπάρχουν κάποια λάθη τα οποία, είμαστε σίγουροι ότι και εσείς, ακόμα και άθελά σας, θα τα έχετε κάνει στο πλαίσιο της εκπαίδευσης του σκύλου σας.

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

1. Είστε ανυπόμονοι

Η εκπαίδευση του σκύλου σας είναι μία συνεχής διαδικασία. Ειδικά, εάν έχετε τον τετράποδό σας φίλο από κουτάβι, που η μνήμη του είναι, σαν χρυσόψαρου θα πρέπει να επαναλάβετε πολλές εντολές, πολύ συχνά για να τις μάθει.

Το να έχετε μεγάλη υπομονή είναι βασικό, ώστε να μην καταλήξετε σε απαράδεκτες τακτικές, όπως το ξύλο για να συμμορφώσετε τον σκύλο σας. Μία τέτοια μέθοδος, όχι μόνο θα φοβίσει τον σκύλο σας, αλλά θα κλονίσει την μεταξύ σας επικοινωνία και δεσμό.

2. Είστε ασυνεπείς

Είναι αδύνατο για τον σκύλο σας, να μάθει μία εντολή σε μία, δύο ή τρεις προσπάθειες. Εάν, για παράδειγμα, του μάθετε το κάτσε και μετά ξαναγυρίσετε σε αυτή την εντολή μετά από μία εβδομάδα, δεν θα θυμάται τίποτα και λογικό. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να αφιερώνετε έστω ένα δεκάλεπτο καθημερινά, για να του μάθετε τις εντολές, που σας ενδιαφέρουν.

3. Βασίζεστε στις λιχουδιές για να σας ακούσει

Ναι, οι λιχουδιές αποτελούν μία καλή μέθοδο, για να κερδίσετε την προσοχή του σκύλου σας ΑΛΛΑ δεν πρέπει να είναι για πάντα. Τι εννοούμε με αυτό.

Όταν ο σκύλος σας συνδυάσει την λιχουδιά με το να κάνει μία εντολή, όπως είναι το κάτσε, τότε θα περιμένει κάθε φορά να έχετε αυτή την λιχουδιά, για να κάνει αυτό που ζητάτε, που σημαίνει, ότι δεν έχει αντιληφθεί πλήρως τι κάνει και γιατί. Επιπλέον δίνοντας συνέχεια λιχουδιές, αυξάνετε την πιθανότητα να προσκολληθεί στο φαγητό, δημιουργώντας μία ανθυγιεινή σχέση με αυτό.

Ένας τρόπος να μην υποπέσετε ή να ξεπεράσετε αυτό το λάθος, είναι να χρησιμοποιείτε και άλλες μεθόδους, όπως το αγαπημένο του παιχνίδι ή χάδια, σαν επιβράβευση. Εξίσου αποτελεσματικό είναι, να του δίνετε λιχουδιά, αλλά να την εμφανίζετε, αφότου έχει κάνει την εντολή, την οποία ζητήσατε, ώστε να μην υπάρξει ο συσχετισμός.

4. Αγνοείτε κακές συμπεριφορές

Ξέρουμε, ότι αυτό μπορεί να ακούγεται μπερδευτικό αλλά πολλές ενέργειες, οι οποίες κάνει ο σκύλος σας μπορεί στα μάτια σας να μην θεωρούνται, τόσο κακές αλλά για τον σκύλο να είναι. Για παράδειγμα, όταν δει έναν άλλο σκύλο και γαβγίζει αυτό είναι μία συμπεριφόρα που δεν πρέπει να επικροτείτε στην προσπάθεια σας, να τον κάνετε να νιώσει καλύτερα. Σε τέτοιες περιστάσεις πρέπει να του λέμε “οχι” με ήρεμο τρόπο και να επιμένουμε στην στάση μας, μέχρι να σταματήσει.

5. Δεν είστε ξεκάθαροι στις εντολές σας

Αυτό το λάθος έχει δύο τινά. Πρώτον δεν αντιλαμβάνεται ο σκύλος σας τις εντολές σας. Εάν θέλετε ο σκύλος σας να μάθει να κάθεται, πρέπει να καθιερώσετε μία λέξη, την οποία θα λέτε με συγκεκριμένο τόνο, ώστε να την συσχετίσει με την αναμενόμενη ενέργεια. Πολύ σημαντικό, είναι και οι χειρονομίες, που χρησιμοποιείτε, καθώς λέτε μία εντολή. Εάν για παράδειγμα δείχνετε το πάτωμα με το δάχτυλο σας στο “κάτσε”, ο σκύλος σας θα αναμένει να βλέπει το δάχτυλο, για να αντιληφθεί για, ποια εντολή μιλάτε. 

Το να αποφύγετε αυτό το λάθος είναι εύκολο, απλά χρησιμοποιήστε σε ένα ήσυχο μέρος την εντολή μία φορά μέχρι να την εκτελέσει ο σκύλος σας. Εάν μπερδεύτηκε ή δεν την τήρησε αλλάξτε σημείο και ξαναπροσπαθήστε.

Το 2ο λάθος είναι να χρησιμοποιείτε μία μίξη συναισθημάτων. Όταν χρησιμοποιείτε νεύρα ή ένταση στην εκπαίδευση, το πιο πιθανό είναι, να τρομάξετε τον σκύλο σας, ενώ η υπερβολική χαρά και ενθουσιασμός, εάν κάνει κάτι σωστά θα τον ενθουσιάσουν εξίσου και θα χάσει την προσοχή του. Να θυμάστε, ότι καθ’όλη την διάρκεια της εκπαίδευσης, θα πρέπει να είστε χαλαροί και ψύχραιμοι.

6. Χρησιμοποιείτε αυστηρές τιμωρίες

Είναι αποδεδειγμένο, ότι η χρήση αρνητικά φορτισμένων μεθόδων, όπως είναι οι φωνές ή το ξύλο δεν είναι καθόλου αποτελεσματικές στην εκπαίδευση του σκύλου σας. Εάν κάτι, θα τον τρομάξουν και θα τον απομακρύνουν από εσάς. Να θυμάστε, ότι το πιο σημαντικό είναι να έχει μία σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης μαζί σας, την οποία πρέπει να την χτίσετε με υπομονή. Πρέπει πάντα να είστε ψύχραιμοι και κατανοητικοί απέναντι στον μικρό σας φίλο.

Pro tip: Στα πλαίσια αυτού του βήματος, να τονίσουμε, ότι είναι απαγορευτικό να τιμωρήσετε τον σκύλο σας ετεροχρονισμένα για κάτι που έκανε. Παράδειγμα, εάν πάει τουαλέτα μέσα στο σπίτι, και το βρείτε ώρες μετά, το να τον μαλώσετε απλά θα τον μπερδέψει και θα τον τρομοκρατήσει. Πάντα να είστε αυστηροί, την ώρα που το κάνει και όχι αργότερα.

Αυτά είναι κάποια από τα πιο κοινά λάθη, τα οποία κάνει ένας σκυλογονιός στα πλαίσια της εκπαίδευσης του σκύλου του. Να θυμάστε, ότι η εκπαίδευση του είναι ο τρόπος με τον οποίο, περνάτε χρόνο μαζί και που δημιουργείτε μία στενή και δυνατή σύνδεση. Για αυτό φροντίστε να είναι μία ψυχαγωγική και ευχάριστη εμπειρία και για τους δύο σας.

Το ξενοδοχείο σκύλων μας Better than home, έχει τους κατάλληλους εκπαιδευτές για να σας βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστείτε.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερα εδώ