Συμβουλές

Διατροφή σκύλου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σε πολλά άρθρα μας, σας έχουμε αναφέρει την αξία μίας καλής διατροφής για τον σκύλο σας, για να έχει μία ενεργητική και υγιή ζωή. Το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να κάνετε, είναι να δίνετε στον σκύλο σας μία τροφή, που δεν καλύπτει τις ανάγκες του.

Πώς όμως μπορείτε να βεβαιωθείτε, ότι η τροφή που επιλέγετε για τον μικρό σας φίλο είναι η σωστή;

Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, που χρειάζεται να ξέρετε, για να κάνετε μία καλή επιλογή τροφής.

Αρχικά όταν διαλέγετε την τροφή του σκύλου σας πρέπει να λάβετε υπόψιν κάποιους βασικούς παράγοντες:

1. Ηλικία

Η τροφή που δίνετε στον σκύλο σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της ηλικίας στο οποίο βρίσκεται. Γενικά υπάρχουν τρία στάδια ζωής ενός σκύλου. Αυτό το οποίο είναι κουτάβι, το ενήλικό στάδιο και το στάδιο που είναι ηλικιωμένος. Κάποιες τροφές είναι αποκλειστικές για τις ανάγκες κάθε ηλικίας, ενώ κάποιες άλλες είναι κατάλληλες για όλα τα στάδια. 

2. Μέγεθος

Το μέγεθος του σκύλου παίζει σημαντικό ρόλο στις θερμιδικές ανάγκες του, αλλά και στις ανάγκες του οργανισμού του. Για παράδειγμα τα μεγαλόσωμα σκυλιά τείνουν να εμφανίζουν μυοσκελετικά προβλήματα, συνεπώς χρειάζονται και κάποιες συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες. Ακόμα και το μέγεθος της τροφής, που θα δώσετε στον τετράποδο σας φίλο εξαρτάται από το, εάν είναι μικρόσωμος ή μεγαλόσωμος. Σε γενικές γραμμές, για να καταλάβετε το μέγεθος του σκύλου σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω οδηγό:

  • Τα σκυλιά μικρού μεγέθους ζυγίζουν 2-12 κιλά
  • Τα σκυλιά μεσαίου μεγέθους ζυγίζουν 13-28 κιλά
  • Τα σκυλιά μεγάλου μεγέθους ζυγίζουν 29+ κιλά

3. Διάφοροι παράγοντες

Υπάρχουν φυσικά και διάφοροι παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε, όπως είναι εάν είναι ήδη ο σκύλος σας υπέρβαρος ή πολύ αδύνατος, τον τρόπο ζωής του, τα επίπεδα ενέργειάς του και τυχόν αλλεργίες σε συστατικά, που μπορεί να έχει.

Είδη τροφής που μπορείτε να επιλέξετε

1. Ξηρά τροφή

Η ξηρά τροφή είναι ευρέως διαδεδομένη, γιατί είναι οικονομική και είναι πολύ εύκολη στην αποθήκευση. Παράγεται από πρωτεϊνες, όπως είναι το κοτόπουλο, το ψάρι, και λαχανικά. Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται ένας σκύλος και λόγω της σύστασης της βοηθάει στην προστασία των δοντιών και των ούλων του μικρού σας φίλου. 

2. Υγρή τροφή

Η υγρή τροφή έχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά με την ξηρή απλά λόγω της σύστασης της έχει υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών και ζωϊκών υποπροϊόντων και παρέχει την ενυδάτωση, την οποία χρειάζεται ο σκύλος σας. Σαν έξτρα θετικό μπορούμε να προσθέσουμε την γεύση της τροφής, που σίγουρα θα λατρέψει ο σκύλος σας. Τα αρνητικά της τροφής αυτής είναι, ότι είναι αρκετά πιο ακριβή από την ξηρά τροφή και δεν διατηρείται για πολύ καιρό, αφότου ανοιχτεί. Εάν επιλέξετε υγρή τροφή για τον σκύλο σας, να έχετε στο νου σας, ότι παρέχει και περισσότερες θερμίδες από την ξηρά τροφή, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί στην δοσολογία που θα δώσετε, για να αποφύγετε τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

3. Barf τροφή

Η τροφή barf προέρχεται από τα ακρωνύμια Biologically Appropriate Raw Food ή Bones and Raw Food και ουσιαστικά είναι η ωμή διατροφή, την οποία θα έκανε ο σκύλος μας, εάν ζούσε στην φύση. Η τροφή BARF περιλαμβάνει ωμό κρέας ζώων, κρέας από τα όργανα ζώων, κόκκαλα ζώων και λαχανικά. Για την συγκεκριμένη τροφή θα βρείτε πολλές θετικές και αρνητικές κριτικές. Στα θετικά είναι ότι βελτιώνεται το τρίχωμα, η στοματική υγιεινή και γενικά η διάθεση και η ενέργεια του σκύλου μας. Ένα από τα βασικά της αρνητικά είναι η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, οι οποίες υπάρχουν συγκεντρωμένες στην ξηρή και υγρή τροφή. 

Καλό είναι πριν αποφασίσετε ποιο είδος τροφής ή συνδυασμό διαλέξετε για τον μικρό σας φίλο, να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας και να λάβετε υπόψιν τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του δικού σας σκύλου.

Τι πρέπει να προσέξετε στην τροφή του σκύλου σας

1. Ελέγξτε προσεκτικά την ετικέτα της τροφής

Η ετικέτα των τροφών δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την διατροφική αξία της τροφής τους. Ετικέτες που χρησιμοποιούν τις λέξεις “ πλήρεις και ισορροπημένες “ σημαίνουν ότι παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία χρειάζεται ο σκύλος σας.

Παρατηρήστε τι ορολογία χρησιμοποιούν για προϊόντα ζωϊκής προέλευσης. Εάν για παράδειγμα, έχουν την λέξη “κοτόπουλο” έχουν τουλάχιστον 70% κοτόπουλο μέσα. Όταν χρησιμοποιούν τον όρο “δείπνο με κοτόπουλο”, “ορεκτικό με κοτόπουλου” ή “πιατέλα με κοτόπουλο” έχουν 10% καθαρό προϊόν. Όταν χρησιμοποιούν τον όρο “με κοτόπουλο” είναι 3% και ο όρος  “με γεύση κοτόπουλο” έχει λιγότερο από 3%.

Βεβαιωθείτε ότι τα πρώτα συστατικά να είναι ζωϊκής προέλευσης και ότι το είδος του κρέατος αναφέρεται ξεκάθαρα.

2. Αποφύγετε τροφές με καλαμπόκι και σιτηρά

Λόγω της έλλειψης συστατικών, όπως είναι το καλαμπόκι πολλές φορές, όταν το βλέπετε να αναγράφεται στην συσκευασία είναι γενετικά τροποποιημένο, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την πέψη του σκύλου σας, χωρίς να του προσφέρει την θρέψη που κανονικά θα έπαιρνε από το καλαμπόκι. 

3. Βεβαιωθείτε ότι η τροφή έχει την έγκριση του FDA ή της AAFCO

Αυτοί οι δύο φορείς είναι εγκεκριμένοι παγκοσμίως και, όταν κάποια τροφή έχει την πιστοποίησή τους, σημαίνει, ότι είναι ισορροπημένη και ασφαλής για την κατανάλωση από τον σκύλο σας. 

4. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας καταναλώνει και ωμέγα-3 και ωμέγα-6

Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 είναι σημαντικά για την υγεία του σκύλου σας, όπως είναι και για την δικιά σας υγεία. Κάποια βασικά οφέλη των βιταμινών αυτών είναι η αντιφλεγμονώδης δράση τους, η εξισορρόπηση της ενέργειας τους και η βελτίωση του τριχώματος και των αρθρώσεών τους. Εάν η τροφή του σκύλου σας, δεν έχει αυτό το συστατικό, μπορείτε να του δίνετε ένα συμπλήρωμα διατροφής.

Πόσο συχνά πρέπει να ταϊζω τον σκύλο μου;

Η συχνότητα και η ποσότητα τροφής, που μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας εξαρτάται απόλυτα από την ηλικία, το μέγεθος και την ενέργειά του, οπότε δεν υπάρχει ένας απόλυτο μοτίβο. Το μόνο που μπορείτε να έχετε υπόψιν σαν γενικό κανόνα είναι, ότι οι ενήλικες σκύλοι τρέφονται συνήθως 2 φορές την ημέρα και τα κουτάβια 3 με 6 φορές την ημέρα. Για να βεβαιωθείτε, ότι το διατροφικό πλάνο του μικρού σας φίλου είναι σωστό, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό του. Απλά σιγουρευτείτε, ότι ο σκύλος σας λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά από τροφές που έχουν κρέας, λαχανικά και δημητριακά.

Να θυμάστε, ότι εάν έχετε κάποια απορία για ένα συγκεκριμένο προϊόν, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία, η οποία το έχει παρασκευάσει για να λάβετε περαιτέρω πληροφορίες.

Έχοντας αυτά υπόψιν σας, όταν διαλέγετε την τροφή του τετράποδού σας φίλου, θα κάνετε μία σωστή επιλογή. Στο ξενοδοχείο σκύλων μας Better than home, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να μάθετε, πώς να του παρέχετε την καλύτερη δυνατή διατροφή, για να ενισχύσετε την υγεία και καλή του ζωή.

Για περισσότερα επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.