Ενδιαφέροντα Άρθρα

Γιατί τα σκυλιά αναστενάζουν;

Μία από τις αγαπημένες μας εκφράσεις για τα σκυλιά είναι ότι είναι ακριβώς σαν άνθρωποι. Και όντως μας μοιάζουν σε πολλά πράγματα και λειτουργίες μας. Ένα από αυτά είναι ο αναστεναγμός.

Όταν εμείς αναστενάζουμε συνήθως είναι λόγω κάποιου αρνητικού συναισθήματος, όπως άγχος ή θλίψη. Για τον σκύλο μας μπορεί να υποδεικνύει πιο ποικιλόμορφές καταστάσεις. Πολλές φορές, ο σκύλος μας χρησιμοποιεί τον αναστεναγμό, για να μας εκφράσει κάτι που βιώνει εφόσον δεν έχει την ικανότητα να το εκφράσει με λόγια. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να παρατηρούμε όλο του το σώμα και τυχόν επιπλέον συμπτώματα για να καταλάβουμε τι σημαίνει ο κάθε αναστεναγμός. Στην better than home έχουμε μάθει να καταλαβαίνουμε αμέσως τι υποδεικνύει ο κάθε αναστεναγμός και σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουμε να κάνετε το ίδιο.

Άλλα ας το πάρουμε από την αρχή.

Ποιά είναι τα βασικά αισθήματα που μας εκφράζει ο σκύλος μας μέσα από τον αναστεναγμό;

1. Ικανοποίηση

Ένα από τα πιο βασικά είναι η ικανοποίηση. Συνήθως δηλώνει ικανοποίηση όταν είναι σε μία χαλαρή στάση, όπως είναι όταν ξαπλώνει μετά από μία μεγάλη βόλτα ή από πολύωρο παιχνίδι. Μπορείτε να καταλάβετε ότι ο σκύλος σας αναστενάζει από ικανοποίηση παρατηρώντας το υπόλοιπό του σώμα. Εάν το σώμα του είναι χαλαρό, τα αυτιά του χαλαρά και τα μάτια του μισόκλειστα τότε μας δείχνει, ότι απολαμβάνει την κατάσταση.

2. Δυσαρέσκεια

Πολλές φορές ο αναστεναγμός δεν είναι ένα χαρούμενο συναίσθημα αλλά κρύβει το παράπονο και την δυσαρέσκεια του σκύλου μας. Η δυσαρέσκεια μπορεί να προκύπτει από το ότι θέλει να παίξει και άλλο, έχασε κάποιο παιχνίδι ή θέλει μία λιχουδιά που δεν του δίνουμε. Εάν όταν αναστενάζει μας κοιτάζει με γουρλωμένα μάτια, έχει όρθια στάση και τα αυτιά του είναι τεντωμένα τότε είναι… δικαίως αγανακτισμένος με εμάς.

3. Αδιαθεσία

Ίσως το πιο κακό σενάριο, όταν ο αναστεναγμός οφείλεται σε κάποιο πόνο ή ενόχληση που νιώθει ο σκύλος μας. Συνήθως σε αυτή την περίπτωση ο αναστεναγμός συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως είναι ο έκκριση παραπάνω σάλιου, ο εμετός, η διάρροια κλπ. Πολύ σημαντικό είναι να παρατηρήσετε, εάν ο αναστεναγμός έχει και έναν ήχο σφυρίγματο,ς γιατί συνήθως αυτό υποδεικνύει κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας άμεσα. 

4. Νύστα

Ίσως από τους πιο προφανείς λόγους για να αναστενάζει ο σκύλος σας. Εάν είχε μία μεγάλη μέρα από βόλτες, παιχνίδια και περιπέτειες είναι έτοιμος να πάρει έναν υπνάκο. Θα καταλάβετε ότι αναστενάζει από νύστα, εάν έχει πάρει στάση ύπνου στο κρεβατάκι του, εάν δεν τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ερεθίσματα που συμβαίνουν στο χώρο και εάν τα αυτιά και τα μάτια ,που συνήθως είναι τα μέρη του σώματος που είναι σε εγρήγορση, είναι πεσμένα και κλειστά αντίστοιχα.

5. Άγχος

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά σε άρθρα μας ο σκύλος μας μπορεί να βιώσει άγχος από καταστάσεις, όπως ακριβώς και εμείς. Ένα σημάδι άγχους είναι και ο αναστεναγμός μαζί με έναν συνδυασμό συμπτωμάτων, όπως η γρήγορη αναπνοή, το να κρύβεται στο σπίτι και το τρέμουλο. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια καλό είναι να προσπαθήσετε να σκεφτείτε, εάν συνέβη κάποιο γεγονός που να του προκάλεσε το αίσθημα του άγχους και με λιχουδιές,παιχνίδια και πολλά χάδια να τον κάνετε να ξεχαστεί.

Ο αναστεναγμός λοιπόν, είναι μία φυσιολογική αντίδραση του σκύλου μας, όπως είναι και για εμάς τους ανθρώπους. Εννοείται ότι, εάν παρατηρήσετε και κάποιο άλλο σύμπτωμα πέραν του αναστεναγμού, καλό είναι να ζητήσετε την γνώμη του κτηνιάτρου σας.