Συμβουλές

Γιατί ο σκύλος μου τρώει γρασίδι

Αν όλοι οι σκύλοι έχουν ένα κοινό, αυτό είναι ότι μπορούν και θέλουν να φάνε τα πάντα. Ένα από τα πιο αναπάντεχα πράγματα που πιθανόν να έχετε πετύχει τον σκύλο σας να τρώει είναι γρασίδι. 

Πολλοί σκυλογονείς μπορεί να αγχωθούν βλέποντας το σκύλο τους, να τρώει γρασίδι, αλλά τις πιο πολλές φορές είναι μία απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά. Παρόλα αυτά είναι καλό, να είστε ενημερωμένοι, για το τι μπορεί να σημαίνει η κατάποση γρασιδιού από τον μικρό σας φίλο. 

Για αυτό και η ομάδα μας στην better than home, συνέλεξε όλες τις πληροφορίες, που χρειάζεται να ξέρετε και δημιούργησε το παρακάτω άρθρο. 

Ποιοί είναι οι λόγοι που ο σκύλος μου καταναλώνει γρασίδι;

1. Ανακούφιση από στομαχική διαταραχή

Ίσως ο λόγος που γνωρίζετε όλοι είναι, ότι ο σκύλος σας θα καταναλώσει γρασίδι για να προκαλέσει εμετό, ώστε να αισθανθεί καλύτερα. Βέβαια σύμφωνα με έρευνες σε σκύλους μόνο το 10% είχε παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα νωρίτερα, που να εξηγεί αυτή την πράξη. Επιπλέον, υπάρχει και ο αντίλογος, ότι η σκέψη του σκύλου δεν είναι τόσο περίπλοκη, ώστε να προβεί σε μία τέτοια πράξη. Όπως και να έχει υπάρχει μία πιθανότητα, η κατανάλωση γρασιδιού να είναι απόρροια, της ανάγκης του σκύλου να ανακουφιστεί από κάποια διαταραχή είτε είναι αέρια, είτε πρήξιμο είτε οποιαδήποτε ενόχληση. Εάν δείτε ότι συνεχίζει να καταναλώνει γρασίδι και να προσπαθεί να κάνει εμετό, είναι σημαντικό, είναι σημαντικό να τον μεταφέρετε άμεσα στον κτηνίατρό σας.

2. Ελλείψεις στην διατροφή του

Τα χόρτα και το γρασίδι είναι υψηλά σε φυτικές ίνες, και συστατικά όπως το κάλιο, η χλωροφύλλη και τα πεπτικά ένζυμα. Συνεπώς, εάν ο σκύλος σας επιχειρεί να φάει χόρτα, μπορεί να υπάρχει κάποια έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή του. Για να βεβαιωθείτε ότι είναι αυτό, πρέπει να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο, ώστε νε ελέγξει, εάν υπάρχει κάποια έλλειψη και να κάνετε τις ανάλογες προσαρμογές στη διατροφή του.

3. Είναι αγχωμένος

Δυστυχώς οι μικροί μας φίλοι δεν είναι άτρωτοι από το αίσθημα του άγχους. Με την ενέργεια του μασήματος ο οργανισμός του σκύλου παράγει ενδορφίνες, που θα τον βοηθήσουν να ηρεμήσει. Εάν μαζί με το μάσημα του γρασιδιού παρατηρήσετε και άλλα συμπτώματα, όπως κλαψούρισμα, υπερβολικό σάλιο, γάβγισμα, πρέπει να δείτε λίγο πιο προσεκτικά τον λόγο, για τον οποίο νιώθει ο σκύλος σας ανησυχία και άγχος.

4. Νιώθει βαρεμάρα

Το μάσημα του γρασιδιού μπορεί να οφείλεται και στο αίσθημα βαρεμάρας και να είναι μία προσπάθεια να αυτοαπασχοληθεί. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να βρείτε τρόπους να τον απασχολείτε, όπως πιο μεγάλες βόλτες ή παιχνίδια, για να ελαττώσει σταδιακά αυτή την συνήθεια. 

5. Απλά του αρέσει η γεύση

Ίσως η πιο απλή εξήγηση, ο σκύλος σας απολαμβάνει την γεύση και την υφή που έχουν. Ειδικά, εάν τον βλέπετε να είναι επιλεκτικός στο γρασίδι που θα φάει και να αναζητά μία συγκεκριμένη ποικιλία, τότε το πιο πιθανό είναι απλά να του αρέσει σαν τροφή. Μην ξεχνάτε, ότι κάθε σκύλος είναι λιχούδης… εκ φύσεως.

Υπάρχει κίνδυνος για τον σκύλο μου να καταναλώνει γρασίδι;

Γενικά, δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τον σκύλο σας, όταν καταναλώνει γρασίδι εκτός, εάν είναι μέρος συμπτωμάτων που αναφέραμε παραπάνω. Όμως, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με το γρασίδι και κάθε είδος χόρτου, που τον αφήνετε να καταναλώσει, καθώς πολλά μπορεί να έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα ή άλλα χημικά. Επιπλέον πολλά χορτάρια μπορεί να έχουν αγκαθάκια, που να μην φαίνονται από την απόσταση και να του ερεθίσουν το πρόσωπο. Εάν το να μασάει γρασίδι γίνεται καθημερινά τότε καλό είναι, να προσπαθήσετε να το ελαττώσετε σαν συνήθεια, είτε απασχολώντας τον, είτε πηγαίνοντας βόλτες σε περιοχές χωρίς βλάστηση. 

Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει κάτι που να πρέπει να σας αγχώνει, όταν βλέπετε τον σκύλο σας να τρώει γρασίδι, καθώς είναι μία φυσιολογική συμπεριφορά. Εάν προσέξετε και τα πράγματα, που αναφέραμε προηγουμένως, θα απολαμβάνετε ήρεμες βόλτες χωρίς άγχος με τον μικρό σας φίλο.