Συμβουλές

Γιατί ο σκύλος μου δεν τρώει; 6 Λόγοι που ο σκύλος σας έχει μειωμένη όρεξη

Ένα χαρακτηριστικό που όλοι έχουμε ταυτίσει με τους μικρούς τετράποδους φίλους μας είναι η αυξημένη τους όρεξη που είναι στα όρια της λαιμαργίας.

Για αυτό είναι λογικό να ανησυχήσουμε, όταν ο σκύλος μας δείχνει να έχει χάσει την όρεξη του για τροφή. Αυτή η απώλεια όρεξης μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, τους οποίους θα αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο.

1. Πρόβλημα υγείας

Ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι απώλειας της όρεξης του σκύλου μας;

Η αιτία στην οποία θα πάει αμέσως το μυαλό σας είναι ένα πρόβλημα υγείας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι υγείας, οι οποίοι μπορούν να συσχετιστούν με την απώλεια όρεξης. 

Το πιο βασικό είναι κάποιο οδοντικό πρόβλημα. Πολλές φορές, είτε από νόσο, είτε επειδή κάτι έφραξε ανάμεσα στα ούλα του σκύλου μας, μπορούν να εμφανιστούν λοιμώξεις στις ρίζες, δόντια που κουνιούνται και μολύνσεις που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. 

Εάν παρατηρήσετε λοιπόν, μία απώλεια στην όρεξη του είναι καλό να ελέγξετε τα δόντια του σκύλου σας για κινητικότητα δοντιών, κιτρινίλες και ερεθισμένα ούλα και εννοείται να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνιάτρό σας.

Άλλο ένα πρόβλημα υγείας, το οποίο μπορεί να προκαλεί την έλλειψη όρεξης, είναι κάποιο γαστρεντερολογικό πρόβλημα, όπως είναι κάποιο παράσιτο ή κάποια ίωση. Ξανά η λύση είναι μία επίσκεψη στο γιατρό σας ειδικά, εαν η απώλεια όρεξης συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα, όπως διάρροιες και εμετός και γενική έλλειψη διάθεσης.

2. Φαρμακευτική αγωγή/ εμβόλιο

Είναι σύνηθες η απώλεια όρεξης ενός σκύλου να οφείλεται στην αγωγή για την καταπολέμηση μίας ασθένειας ή από ένα εμβόλιο που έκανε. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρο σας, για να δείτε, εαν είναι συνηθισμένη παρενέργεια, η απώλεια της όρεξης.

Στην περίπτωση που οφείλεται σε κάποια ασθένεια, η απώλεια όρεξης είναι πολύ σημαντικό, να κάνετε τα εξής βήματα για να τον βοηθήσετε, να ξαναβρεί την όρεξη του.

  1. Φροντίστε να τον ταϊζετε σε ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς περισπασμούς.
  2. Φροντίστε να τον ταϊζετε τακτικά, όχι όμως συνέχεια.
  3. Αλλάξτε την γεύση και το είδος της τροφής του για να του κινήσετε την περιέργεια.

3. Άγχος

Όσο και εάν δεν μας αρέσει το σενάριο αυτό, ο σκύλος μας μπορεί να βιώσει καταστάσεις που του προκαλούν άγχος. Όπως και εμείς, όταν αγχωνόμαστε σε μεγάλο βαθμό μας κόβεται η όρεξη, το ίδιο μπορεί να συμβεί και στον αγαπημένο μας φίλο.

Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να παρατηρήσετε την συμπεριφορά του σκύλου σας και να αποκωδικοποιήσετε τις καταστάσεις, που του φέρνουν άγχος, ώστε να τον απομακρύνετε. Για να του αυξήσετε την τροφή, είναι σημαντικό να μην τον πιέσετε να φάει, αφήστε το μπολ με την τροφή και αν δεν ενδιαφερθεί, απομακρύνετε την και ξαναβάλτε μετά από ώρα φρέσκια τροφή στο μπολ. Εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

4. Είναι επιλεκτικός με την τροφή του

Πολλοί σκύλοι, έχουν ιδιαιτερότητες στην επιλογή της τροφής τους. Σε αυτό όμως παίζει ρόλο και η δική μας συμπεριφορά, όταν βλέπουμε τον σκύλο να μην τρώει την τροφή του. 

Εάν η πρώτη σας κίνηση είναι μετά από λίγη ώρα να αφαιρέσετε αυτή την τροφή από την όψη του και να του δώσετε κάτι πιο εύγευστο, τότε ουσιαστικά τον μαθαίνετε, ότι το να μην τρώει κάτι που δεν του αρέσει πολύ γευστικά επιβραβεύεται. 

5. Η τροφή του έχει υποστεί κακή συντήρηση

Πολλές φορές ένας σκύλος αρνείται να φάει την τροφή του, γιατί έχει παρατηρήσει, ότι είναι χαλασμένη. Αυτό οι σκύλοι μπορούν να το καταλάβουν, γιατί ανιχνεύουν τα λίπη που δημιουργούνται στο εξωτερικό της τροφής, λόγω της αποσύνθεσής του, κάτι που σε εμάς είναι αόρατο.

Εάν θέλετε να βεβαιωθείτε, ότι φταίει η τροφή του, τότε δοκιμάστε να του δώσετε μία φρέσκια δόση από την ίδια τροφή. Εάν την καταναλώσει, τότε σημαίνει οτι απλά είχε χαλάσει η τροφή.

Για να αποφύγετε αυτό το λάθος, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τις ημερομηνίες λήξης των τροφών. Εάν δίνετε στον σκύλο σας ξηρά τροφή τότε θα πρέπει να την αποθηκεύεται αεροστεγώς, ενώ την υγρή τροφή θα πρέπει να την κλείνετε σωστά και να την κρατάτε στο ψυγείο μαξ 2 ημέρες.

6. Αλλαγές στην ρουτίνα του

Κάποια αλλαγή στην ρουτίνα του σκύλου σας, μπορεί να επηρεάσει την όρεξη του. Αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι κάτι μεγάλο, όπως μία μετακόμιση, η άφιξη ενός μωρού, η απώλεια ενός αγαπημένου του προσώπου ή κάτι μικρό όπως θόρυβοι ή κάποια αλλαγή στην ρουτίνα της βόλτας και του φαγητού του.

Στην περίπτωση αυτή πρέπει να δείξετε υπομονή και αγάπη στον σκύλο σας και να τον προτρέψετε να φάει το φαγητό του. Ειδυλλιακά μπορείτε να αλλάξετε την τροφή του σε μία υγρή τροφή, η οποία μπορεί με τα αρώματα της να τον δελεάσει να φάει.

Να θυμάστε, ότι εάν επιμένει η απώλεια όρεξης του πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας.

Στο ξενοδοχείο σκύλων “Better than Home” στη Θεσσαλονίκη, χάρη στη μεγάλη μας εμπειρία με σκύλους κάθε μεγέθους, μπορούμε να σας συμβουλεύσουμε για τους λόγους και τις λύσεις που χρειάζεστε για τον μικρό σας φίλο. 

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ